5. Ο χρυσός πίθηκος της Κίνας
Είδος ενδημικό στην Κίνα, ο χρυσός πίθηκος, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Rhinopithecus roxellana, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σπάνια ζώα στον κόσμο. Αυτοί οι πίθηκοι παίρνουν το όνομά τους από την κοντή μύτη τους, τα ρουθούνια της οποίας είναι ανοιχτά μπροστά. Έχουν σχετικά πολύχρωμο και μακρύ τρίχωμα, ειδικά στους ώμους και στην πλάτη και το χαρακτηριστικό τους μπλε χρώμα στο πρόσωπο. Το ύψος τους φτάνει τα 51-83 εκατοστά, ενώ η ουρά τους έχει μήκος 55-97 εκατοστά. Μπορούν να επιζήσουν σε θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από αυτές που είναι ανεκτές για όλα τα άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών πλην του ανθρώπου και για να επιβιώσουν έχουν καταφύγει σε υψόμετρο 3.000 μέτρων. Οι χρυσοί πίθηκοι προσαρμόζουν τη διατροφή τους ανάλογα με τις εποχές, αλλά βασική τροφή τους είναι οι λειχήνες.
4. Ο βάτραχος της βροχής
Το πλέον περίεργο αμφίβιο του κόσμου, ο βάτραχος της ερήμου ή βάτραχος της βροχής. Έχει την επιστημονική ονομασία breviceps macrops και εμφανίζεται πάντα μετά την βροχή, περιμένοντας μερικές φορές μέχρι και ολόκληρους μήνες. Είναι μικροσκοπικός, σπάνιος και όταν νιώθει ότι απειλείται φουσκώνει και βγάζει αστείους ήχους για να αποθαρρύνει τον εχθρό. Συναντάται στις ερήμους της Ν. Αφρικής
3. Το χταπόδι Ντάμπο
Τα χταπόδια του γένους Grimpoteuthis είναι γνωστά και ως χταπόδια Dumbo, λόγω των μεγάλων πτερυγίων, που προβάλλουν από την κορυφή του σώματός τους, τα οποία μοιάζουν με τα αυτιά του ιπτάμενου ελέφαντα Dumbo, του διάσημου καρτούν του Walt Disney. Αυτά τα όντα ζουν σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη, που κυμαίνονται από 3.000 έως 4.000 μέτρα, ενώ κάποια από αυτά απαντώνται μέχρι και στα 7.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τρέφονται με μαλακόστρακα και έχουν κύριο χαρακτηριστικό τον παράξενο τρόπο που καταναλώνουν την τροφή τους, καθώς καταπίνουν ολόκληρα τα θηράματά τους.Το μεγαλύτερο χταπόδι Dumbo που καταγράφηκε ποτέ, είχε μήκος 1,8 μέτρα και βάρος 5,9 κιλά, αλλά το κανονικό μέγεθος των διαφόρων ειδών αυτού του γένους είναι γενικά μικρότερο.
2. Ο μονόκερος των ωκεανών
Οι φάλαινες μονόκεροι είναι ένα μοναδικό είδος. Αριθμούν περίπου 50.000 και βρίσκονται στα ρωσικά νερά του Αρκτικού ωκεανού ενώ πολλές φορές ταξιδεύουν μέχρι και την Ιρλανδία. Έχουν ένα κέρατο που μπορεί να μεγαλώσει και να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δόντι, που αναπτύσσεται μέσα από μια τρύπα στο άνω χείλος των αρσενικών. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν εξυπηρετεί κανέναν κανόνα εξέλιξης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιείται για την αλίευση τροφής, δηλαδή μικρά ψάρια, γαρίδες και καλαμάρια. Οι φάλαινες μονόκεροι, που ταξιδεύουν συνήθως σε μικρές ομάδες, είχαν κυνηγηθεί από τους λαθροθήρες πολύ και για αιώνες. Το κέρατό τους έβγαινε στην αγορά ως κέρατο μονόκερου και σε τιμή δέκα φορές το βάρος του σε χρυσό.
1. Το ψάρι Blobfish
Το Blob Fish είναι ένας τύπος ψαριού που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Αυστραλίας και της Τασμανίας και είναι εξαιρετικά σπάνιο να το συναντήσει κανείς. Το συγκεκριμένο ψάρι ζει σε ένα βάθος περίπου 800 μέτρων που καθιστά τη ζωή αδύνατη για τα περισσότερα ψάρια.
Σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτελείται από μια ζελατινώδη ουσία, που τα αποτρέπει από τη βύθιση. Έτσι δεν έχει ουσιαστικά κανέναν μυ και επιπλέει ακριβώς στο ίδιο σημείο περιμένοντας τις περισσότερες φορές το επόμενο γεύμα του. Μελέτες ωστόσο έδειξαν ότι δεν χρειάζεται πολύ ενέργεια για να συντηρηθεί, καθώς αφιερώνει σχεδόν όλο του τον χρόνο για να επιπλεύσει.
Το θηλυκό Blob Fish γεννά χιλιάδες αυγά με την μια και αντίθετα από πολλά ψάρια επιπλέει μαζί με τα αυγά και σε μερικές περιπτώσεις κυριολεκτικά κάθονται πάνω σε αυτά. Τρομακτική θα χαρακτήριζε κανείς την εικόνα του κάτω από το νερό καθώς έχει μια σχεδόν ανθρώπινη όψη. Ωστόσο εάν απομακρυνθεί από το υγρό στοιχείο μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα το ζελατινώδες σώμα του στεγνώνει, ζαρώνει και φυσικά πεθαίνει.