Σκληρή κόντρα Α. Τσίπρα-Κ. Μητσοτάκη για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Σκληρή κόντρα μεταξύ Α. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη με ανταλλαγή “πυρών” και επί προσωπικού, ξέσπασε σήμερα στη Βουλή, για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του   Συντάγματος.
Κ. Μητσοτάκης
Ισχύει η πλήρης αυτονομία των δημόσιων ΑΕΙ, αλλά αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν επιτέλους και στη χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την εποπτεία μιας Ανεξάρτητης Αρχής υψηλού κύρους.
Το άσυλο των ιδεών περιφρουρείται από το κράτος και τα ιδρύματα επιστρέφουν, επιτέλους, στους φοιτητές και τους καθηγητές τους, διότι δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά πρωτίστως τα δημόσια.
Εσείς, προφανώς, κύριε Τσίπρα, θεωρείτε ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες, οι ναρκέμποροι και να ληστεύονται καθηγητές, ακόμη και εντός των πανεπιστημίων. Αυτό εμείς το ονομάζουμε κατάντια και έχει ξεφτιλίσει τη χώρα διεθνώς, με δική σας αποκλειστική ευθύνη!
Η διάταξη που καταργεί το άσυλο, ευτυχώς, δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. Θα είναι από τις πρώτες που θα ψηφίσει η νέα μας Κυβέρνηση.
Αλλά μιας και μιλάμε για το άρθρο 16, θέλω να σας ρωτήσω ακόμα κάτι, κύριε Τσίπρα: Εάν κάποιος όπως εσείς, εγώ, μπορεί και πολλοί συνάδελφοί μας, εμπιστευόμαστε την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο, γιατί τους στερούμε αυτό το δικαίωμα στο πανεπιστήμιο;
Γιατί με τη στάση σας σήμερα συναινείτε στο να φεύγουν από την πατρίδα μας δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά, για να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και στερείτε με αυτό τον τρόπο από την οικονομία μας πολύτιμα έσοδα; Και γιατί τελικά επιμένετε η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διατηρεί το κρατικό μονοπώλιο στη δημόσια εκπαίδευση, όταν αυτό έχει καταργηθεί ακόμη και στη Βόρεια Κορέα;
Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16, γιατί η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αυτή την αλλαγή μείζονος σημασίας…
Α. Τσίπρας
Κύριε Μητσοτάκη, κατάλαβα ότι η τοποθέτησή σας για το άρθρο 16 αφορούσε κυρίως την αδυναμία που είχε τότε το παλιό πολιτικό σύστημα –κατά τα άλλα τα βρήκες όλα μετά- να προχωρήσει τότε στην αναθεώρηση του άρθρου 16, εξαιτίας των αντιστάσεων που υπήρξαν από το 2006 μέχρι το 2008, τόσο στη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ, όσο και στο κίνημα των μαθητών και των φοιτητών. Εντάξει, αυτά μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας. Λέτε ότι χάσατε μια ευκαιρία.
Κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε σε αυτή την άποψη, διότι δεν θεωρούμε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Λέτε και ξαναλέτε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε μια τραγική κατάσταση, σε μια κατάσταση ανομίας. Μάλιστα. Ακόμα κι αν αποδεχόμασταν αυτή την κριτική, που εν πολλοίς είναι και δυσφημιστική για το δημόσιο πανεπιστήμιο, εξηγήστε μου εσείς γιατί, αν υιοθετηθεί από το Σύνταγμα η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα μπορούσε να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Και εξηγήστέ το μου αυτό, όταν γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η πρότασή σας δεν συνοδεύεται από μια πρόταση αύξησης των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. Διότι με βάση το ισχύον πλαίσιο ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει, αν υπάρχουν συνταγματικά κατοχυρωμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το κράτος να δίνει ίση επιχορήγηση στα δημόσια και στα ιδιωτικά.
Συνεπώς, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το οποίο θα επιφέρει η πρότασή σας είναι ένα πάρα πολύ απλό πράγμα: Τα δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν έτι περαιτέρω και να μπορεί να έχει αξιοπρεπή, σημαντική, ποιοτική δυνατότητα εκπαίδευσης μόνο αυτός ο μαθητής, ο φοιτητής που η οικονομική δυνατότητα του γονιού του είναι ισχυρή.
Όσο, λοιπόν, είμαστε εμείς εδώ -και θα είμαστε αρκετά με την Αντιπολίτευση που έχουμε- παιδεία άλλη για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού δεν θα επιτρέψουμε. Όλοι οι Έλληνες θα είναι ίσοι απέναντι στο υπέρτατο αγαθό της γνώσης.
Κ. Μητσοτάκης
Άρθρο 16, λοιπόν. Εδώ τα έχετε μπλέξει τελείως, κύριε Τσίπρα. Τι μας είπατε εδώ πέρα; Ότι εάν υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση της ιδιωτικής παιδείας είναι υποχρεωμένο το κράτος να επιχορηγήσει και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διότι αυτό επιβάλλεται. Δεν κατάλαβα καν τι είπατε. Με αυτή τη λογική το κράτος θα πρέπει να επιδοτεί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι δεν είναι; Μα, τι είναι αυτά που λέτε, κύριε Τσίπρα; Τι είναι αυτά που λέτε, ποιος σας τα γράφει; Ή εν πάση περιπτώσει, ας έχετε μια στοιχειώδη κατανόηση ότι από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση του κράτους να επιδοτήσει οποιοδήποτε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, διότι αλλιώς θα έπρεπε να επιδοτεί και το ιδιωτικό σχολείο και το ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Συγγνώμη, τι σαχλαμάρες είναι αυτά τα οποία λέτε;
 
Και κάτι ακόμα επί της ουσίας. Επειδή μας μιλήσατε πάλι για τα φτωχά και τα πλούσια παιδιά, τα οποία διαχωρίζονται και ότι μόνο οι πλούσιοι πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, κοιτάξτε να δείτε: Πενήντα χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό σήμερα και επιλέγουν να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους δεν είναι όλοι πλούσιοι, κύριε Τσίπρα. Κατ’ εξοχήν είναι παιδιά της μεσαίας τάξης και τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν –προσέξτε- να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους. Στερείτε τη δυνατότητα από την Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Και ποιος σας είπε, κύριε Τσίπρα, ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σημαίνουν αυτόματα την υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου; Εάν πάτε στην Κύπρο σήμερα και μιλήσετε με τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, θα σας πουν ότι ευνοήθηκαν από τον ευγενή ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αναβαθμίστηκαν και αυτά στην πορεία.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, κύριε Τσίπρα, το δικό μας μέλημα δεν είναι τόσο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό είναι κάτι το οποίο ούτως ή αλλιώς, και εφόσον αλλάξει το Σύνταγμα, θα αργήσει και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να προκύψουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Το βασικό μας μέλημα, κύριε Τσίπρα, είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, για το οποίο δημόσιο πανεπιστήμιο για άλλη μια φορά δεν είπατε ούτε μια λέξη.
Μας είπατε σε αυτή την Αίθουσα ότι δυσφημούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο όταν αναδεικνύουμε την πραγματικότητα την οποία βιώνουν σήμερα καθηγητές και φοιτητές. Είχα πριν από λίγες ημέρες τους καθηγητές των δημοσίων πανεπιστημίων στο γραφείο μου και αυτό το οποίο βιώνουν, κύριε Τσίπρα, είναι μια κατάσταση άθλια. Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη. Πουθενά στον κόσμο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή επειδή έτσι γουστάρει ο «Ρουβίκωνας». Εάν έτσι εννοείτε τον φοιτητικό και μαθητικό ακτιβισμό, να τα ξεχάσετε αυτά, κύριε Τσίπρα.
 
Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας χώρος στην Ελλάδα μόνο στον οποίο κάποιος δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο εάν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους «μπαχαλάκηδες» σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν.
 
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αθλιότητα, την επόμενη μέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα αλλάξει και το άσυλο θα καταργηθεί τελείως.
 
Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σε τίποτα δεν διαφέρει από ένα πάρκο, από ένα νοσοκομείο, από οποιονδήποτε δημόσιο χώρο και οι «μπαχαλάκηδες» και οι διάφοροι «Ρουβίκωνες», οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει το δημόσιο πανεπιστήμιο, και οι έμποροι ναρκωτικών να γνωρίζουν ότι την επόμενη μέρα θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές και στους καθηγητές του.
Α. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη, προφανώς εσείς τα έχετε μπερδέψει, διότι αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν υφίσταται πουθενά. Στον ευρωπαϊκό χάρτη τουλάχιστον όχι.
Κ. Μητσοτάκης: Ποιος σας τα λέει αυτά;
Α. Τσίπρας: Και άρα, λοιπόν αν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση, πανεπιστήμια τα οποία θα υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις που ορίζει το ισχύον πλαίσιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προφανώς δεν έχουν καμμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
 
Επειδή διαμαρτύρονται εδώ και οι συνάδελφοι, θα κάνουμε μια ειδική συζήτηση για το άρθρο 16 και την εκπαίδευση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)