Η μνήμη παίζει μερικές φορές περίεργα παιχνίδια! Μπορεί να έχετε μόλις διαβάσει το κείμενο και να μη θυμάστε τις έννοιες ή τις ιδέες του βιβλίου ή της εφημερίδας. Και όμως γίνεται… καθώς η μνήμη μπορεί να μην έχει αποθηκεύσει τις πληροφορίες στο αριστερό τμήμα του εγκεφάλου Αντίθετα, οι εικόνες «χαράσσονται» πιο εύκολα στο δεξί κομμάτι του εγκεφάλου. Εδώ υπάρχουν μερικά κόλπα για να καταπολεμήσετε την αδυναμία της μνήμης σας και να θυμάστε πάντα όσα διαβάζετε…
«Συνδεθείτε» απόλυτα με τη ροή του βιβλίου
Μπορεί ένας χαρακτήρας να σας θυμίζει ένα φίλο σας ή μια εικόνα του κειμένου να σας ταξιδεύει σε ένα μακρινό τόπο. Αν το βιβλίο σας εμπνέει, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε προβλήματα με τη μνήμη σας. Όμως υπάρχουν και κείμενα που χρειάζονται περισσότερη δουλειά από την πλευρά σας, αφού μπορεί να είναι βαρετά. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι κάθε 25 ή 50 σελίδες να προσπαθείτε να συνδέετε τα λεγόμενά του με τη ζωή σας. Δώστε σημασία στα σύμβολα και η μνήμη σας θα εξελιχθεί…
Σκεφτείτε το κίνητρό για μια ανάγνωση
Θέλετε στην πραγματικότητα να διαβάσετε ένα βιβλίο ή πρόκειται για μια ανάγνωση με το «ζόρι»; Ακόμα και αν αυτή είναι απαραίτητη, σκεφτείτε οτι μπορεί να ανακαλύψετε κάτι για το συγγραφέα ή το έργο που να σας εκπλήξει! Μπείτε στη διαδικασία να πληροφορηθείτε για το παρασκήνιο ενός βιβλίου. Βέβαια, αν έχετε στα χέρια σας ένα λογοτεχνικό βιβλίο που δεν σας ενδιαφέρει… τότε βρείτε ένα άλλο που σας δελεάζει περισσότερο!
Κοιμηθείτε αρκετά πριν το διάβασμα
Αν δεν έχετε κοιμηθεί ολόκληρο το βράδυ, τότε δεν θα είστε σε θέση να συγκεντρωθείτε πάνω στο κείμενο που διαβάζετε. Μάλλον θα κοιμηθείτε πάνω στο βιβλίο! Αντίθετα, αν είστε ξεκούραστοι και έχετε καθαρό μυαλό η μνήμη σας θα λειτουργήσει περισσότερο. Σε περίπτωση, όμως, που έχετε ξενυχτήσει σαν φοιτητής και γράφετε αύριο, πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι… και ο Θεός βοηθός!
Διαβάστε πολλά βιβλία για τη μνήμη σας
Το συχνό διάβασμα ισούται με την εξάσκηση της μνήμης! Όσο περισσότερο ασχολείστε με ένα βιβλίο, τόσο πιο πολύ θα συνδέετε τα γεγονότα μιας παραγράφου με αυτά της ζωής σας. Έτσι θα μένετε απόλυτα συγκεντρωμένοι και θα καταλαβαίνετε καλά το κείμενο που έχετε μπροστά σας. Η εκπαίδευση της μνήμης, βέβαια, προϋποθέτει να βάλετε στην άκρη κάθε φόβο σας.
Κατανοήστε βαθιά το κείμενο
Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε την πλοκή, τους χαρακτήρες ή τις λέξεις… πώς θα μπορέσετε να θυμηθείτε όσα διαβάζετε; Σκεφτείτε την περίπτωση της ανάγνωσης ενός ξένου βιβλίου. Όταν δεν δίνεις σημασία σε ο,τι διαβάζεις, προφανώς σε λίγο θα το έχεις ξεχάσει. Ο,τι σας προβληματίζει ψάξτε το στο ίντερνετ ή χρησιμοποιήστε ένα λεξικό!
Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας
Προσπαθήστε να φανταστείτε τι συμβαίνει σε μια ιστορία ή πως θα ήταν τα πράγματα αν ήσασταν εσείς ο πρωταγωνιστής! Φέρτε την εικόνα μιας βροχερής ημέρας στο νου σας ή μια εικόνα που εξελίσσεται σε τραγωδία, κωμωδία ή ειδύλλιο. Κάντε τα πάντα για να δημιουργείτε εικόνες ενώ διαβάζετε!
Διαβάστε το κείμενο δυνατά… με διαφορετικές φωνές
Διαβάστε δυνατά κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ενός κειμένου, ώστε να εντυπωθεί μια έννοια καλύτερα στη μνήμη σας. Μιλήστε διαφορετικές φωνές ανάλογα τον χαρακτήρα. Σκεφτείτε οτι όταν ο Ντίκενς έγραφε τους χαρακτήρες του, μπορεί να κοίταζε στον καθρέπτη και να άλλαξε τη φωνή του ανάλογα με το έργο. Αφήστε τις γραμμές ενός βιβλίου να οδηγήσουν τη φαντασία σας.
Συγκεντρωθείτε παρά τις ανησυχίες σας
Μπορεί να ανησυχείτε για τη ζωή, τα χρήματα ή τη δουλειά σας αλλά πρέπει να μάθετε να απομακρύνεστε από κάθε πράγμα που σας αποσπά. Ακόμα και αν είστε πεινασμένοι… φάτε πριν διαβάσετε! Έτσι θα κάνετε μια προσπάθεια να αφήσετε κάθε περισπασμό έξω από το μυαλό σας.
Σημειώνετε όσα θέλετε να θυμάστε
Ένα post-it αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο για την εξάσκηση της μνήμης σας, ειδικά στην αρχή. Μπορείτε να σημειώστε τα αποσπάσματα για ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα ή να υπογραμμίσετε με ένα χρωματιστό στυλό τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός βιβλίου…