Πάντα υπάρχει κάτι για να διαβάσει το παιδί σας. Μπορεί να είναι υποχρεώσεις για τα μαθήματα του σχολείου, επαναλήψεις για διαγωνίσματα ή κενά που χρειάζεται να καλυφθούν.
Πώς όμως οργανώνεται όλο αυτό το διάβασμα; Πόσος χρόνος απαιτείται καθημερινά; Πώς μοιράζεται ανάμεσα στα μαθήματα;
Οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν την πιο απλή λύση: διαβάζουν με τις ώρες ένα μόνο μάθημα και αφήνουν όλα τα άλλα στην άκρη.
Γιατί όμως αυτό είναι πρόβλημα;
Από τη μία, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ δυνατός. Ακόμα και για την Φυσική και τα Μαθηματικά, δύο από τα πιο δύσκολα σχολικά μαθήματα, μπορεί να κάνει απίστευτα περίπλοκες σκέψεις. Χρειάζεται όμως χρόνο.
Όταν ο μαθητής ασχολείται με μία άσκηση, ακόμα και αν δεν την λύσει, πρέπει να σταματήσει μετά από κάποια ώρα ώστε να δυναμώσουν οι νέες ιδέες που δημιουργήθηκαν στο μυαλό του. Αυτό ισχύει ακόμα και όταν προετοιμάζεται για ένα διαγώνισμα. Αν διαβάζει με τις ώρες, κουράζεται άσκοπα και δεν κάνει ουσιαστική δουλειά.
Καλύτερα λοιπόν να “απλώνει” το διάβασμα του, και να αφήνει χρόνο ανάμεσα στις επαναλήψεις.
Πόσο χρόνο; Τόσο ώστε να ξεφεύγει το μυαλό του, να ξεκουράζεται, και να δυναμώνουν οι γνώσεις.
Ειδικά στην περίπτωση της Φυσικής και των Μαθηματικών, καλύτερα να εξασκείται από λίγο κάθε μέρα παρά μία φορά για πολλές ώρες. Για παράδειγμα, αν έχει να λύσει τέσσερις ασκήσεις για την επόμενη εβδομάδα, καλύτερα να μελετά μία άσκηση την ημέρα για τέσσερις μέρες, παρά να προσπαθήσει να τις λύσει όλες με τη μία.
Αντίστοιχα, αν διαβάζει τέσσερις ώρες την ημέρα μετά το σχολείο, καλύτερα να αφιερώσει από μία ώρα σε τέσσερα διαφορετικά μαθήματα, παρά όλες σε ένα.
Μια επισήμανση: Με αυτό τον τρόπο διαβάσματος η αποστήθιση θα φανεί αρχικά στο μαθητή πιο δύσκολη από ό,τι έχει συνηθίσει. Θα νιώθει ότι ξεχνάει αυτά που διάβασε, και ότι ζορίζεται περισσότερο. Αυτός όμως είναι ο στόχος. Αν έχει υπομονή, θα δει ότι με την προσπάθεια θα θυμάται και θα κατανοεί την ύλη όλο και καλύτερα.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Για να μπορούμε να σκεφτόμαστε αποτελεσματικά, πρέπει να αφήνουμε χρόνο για ξεκούραση. Καθοδηγήστε λοιπόν το παιδί σας να οργανώσει το διάβασμά του σύμφωνα με τα παραπάνω, ώστε να μαθαίνει πιο αποτελεσματικά αλλά και να προλαβαίνει να ξεκουράζεται όσο χρειάζεται.
ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ
Εφάρμοσε τα παραπάνω στο διάβασμά σου, προσέχοντας να διαβάζεις τη Φυσική και τα Μαθηματικά κάθε μέρα και από λίγο. Επιπλέον δοκίμασε και μία μέθοδο που χρησιμοποιώ με τους μαθητές μου:
Εντόπισε τις μαθηματικές σχέσεις και μεθόδους που χρειάζεται να θυμάσαι και φτιάξε μια μεγάλη λίστα με αντίστοιχες ερωτήσεις. Μπορείς μάλιστα να τις αριθμήσεις, και από την πίσω πλευρά του χαρτιού να γράψεις τις σωστές απαντήσεις.
Συμπλήρωνε αυτή την λίστα κάθε μέρα και από λίγο ώστε να εξασκείς συνέχεια την μνήμη σου. Όταν δεις ότι βελτιώνεσαι, μπορείς να εξασκείσαι λιγότερο συχνά, χωρίς όμως να σταματήσεις τελείως.
http://siozopoulos.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.
http://siozopoulos.gr
Περισσότερες συμβουλές εδώ.