Flipgrid, μια εκπαιδευτική πλατφόρμα βιντεο-συζητήσεων για μαθητές

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Το Flipgrid είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική πλατφόρμα, διαθέσιμη διαδικτυακά και ως εφαρμογή, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να προωθεί την έναρξη συζητήσεων και του αναστοχασμού ανάμεσα στους μαθητές της τάξης σας γύρω από ένα θέμα. Στο Flipgrid, ο εκπαιδευτικός ποστάρει ένα θέμα, μια εικόνα ή βίντεο, ένα λινκ και οι μαθητές καλούνται να παραθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτό μέσω ενός σύντομου βίντεο διάρκειας έως 90 δευτερολέπτων. Οι μαθητές δύνανται επίσης να σχολιάσουν και να αναστοχαστούν πάνω σε βιντεο-απαντήσεις συμμαθητών τους, δημιουργώντας έτσι ένα έναυσμα για γόνιμη συζήτηση γύρω από το θέμα.
Πώς λειτουργεί
Η λειτουργία του Flipgrid είναι ιδιαίτερα απλή. Ο εκπαιδευτικός εισέρχεται μέσω του συνδέσμου στην web έκδοση της εφαρμογής, φτιάχνει λογαριασμό χρήστη και επιλέγει να δημιουργήσει μια νέα τάξη/κοινότητα/τμήμα μέσω της επιλογής «Create new Grid». Μπορεί να ονομάσει την τάξη του, να ορίσει κωδικό εισόδου για τους συμμετέχοντες καθώς και τις ρυθμίσεις απορρήτου των βίντεο που θα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα της τάξης από τους μαθητές.
Στη συνέχεια, είναι έτοιμος να θέσει το πρώτο θέμα «Topic» συζήτησης.  Για κάθε «Topic», ο εκπαιδευτικός μπορεί να εισάγει κείμενο, εικόνα ή βίντεο αφόρμησης, κάποιο λινκ και πολλά άλλα (εικόνα 2), να θέσει το όριο των βιντεο-απαντήσεων και να ρυθμίσει παραμέτρους που άπτονται της διαδικασίας. Μόλις το «Topic» οριστικοποιηθεί, θα εμφανιστεί ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί σε αυτό καθώς και ένας κώδικας ενσωμάτωσης, που επιτρέπει την εισαγωγή του σε ιστοσελίδες/συστήματα LMS κ.α.

(Αρχεία που μπορούν να ενσωματωθούν στο εκάστοτε θέμα)
Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εκάστοτε ‘Topic» μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές, εισάγοντας τον κωδικό εισόδου της τάξης που δημιουργήθηκε προηγουμένως και επιλέγοντας ανάλογα το θέμα που έχει ανοίξει ο εκπαιδευτικός.Αναλυτικές πληροφορίες για τη δημιουργία τάξης και θέματος:
Οι μαθητές τώρα μπορούν να παραθέσουν τις σκέψεις τους ή να απαντήσουν ανάλογα στο κάθε θέμα ανεβάζοντας σύντομα βίντεο διάρκειας έως 90 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, μπορούν να δώσουν ανατροφοδότηση στα άλλα βίντεο των συμμαθητών τους είτε μέσω συστήματος Like είτε με άλλα δικά τους βίντεο.
Το Flipgrid χρησιμοποιείται από χιλιάδες εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο σε ποικίλα πλαίσια. Καθηγητές ξένων γλωσσών το χρησιμοποιούν για προφορικές αξιολογήσεις και για να βοηθήσουν τους μαθητές να συνδεθούν με ανθρώπους σε άλλες χώρες, ώστε να μπορούν να ακούν και να μιλούν με ομιλητές της μητρικής γλώσσας. Καθηγητές φυσικής/χημείας το χρησιμοποιούνγια να κατανοήσουν οι μαθητές τις εργαστηριακές τους διαδικασίες και να προσθέσουν βίντεο και περιγραφές των βημάτων που ολοκληρώνουν, ενώ καθηγητές των κοινωνικών σπουδών το χρησιμοποιούν για να προβληματιστούν οι μαθητές για τα τρέχοντα γεγονότα και να διεξάγουν σύντομες συνεντεύξεις με μέλη της κοινότητας.
Φυσικά υπάρχουν και κάποια ζητήματα αναφορικά με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής. Το Flipgrid έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει όλους τους μαθητές σε μια τάξη να έχουν φωνή και να συνδράμουν εξίσου στη διανομή του χρόνου συζητήσεων, έτσι ώστε να δοθεί σε όλους ίσες ευκαιρίες να συνεισφέρουν. Για να γίνει όμως αυτό, είναι απαραίτητη μια κινητή συσκευή, κάτι που δεν είναι δεδομένο για όλους τους μαθητές. Συνεπώς, αυτοί οι μαθητές μπορεί να νιώσουν αποκλεισμένοι από τη διαδικασία. Μια λύση σε αυτό είναι οι μαθητές να μοιράζονται συσκευές ή ο ίδιος ο εκπαιδευτικός να παράσχει κάποια δικιά του συσκευή για ορισμένους μαθητές. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο σχολιασμός των βίντεο από τους ίδιους τους μαθητές. Ορισμένοι από αυτούς ενδεχομένως να μην αισθάνονται άνετα με τη διαδικασία να εκθέσουν τις απόψεις τους σε κοινή θέα πόσο μάλλον να δεχτούν κριτική για αυτές από τους συμμαθητές τους. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να φιλτράρει τα σχόλια ανάμεσα σε μαθητές καθώς και τη δυνατότητα απενεργοποίησης αυτών ενώ η όλη διαδικασία απαιτεί την υιοθέτηση ενός κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στους μαθητές.
Δείτε το τρέιλερ της εφαρμογής:
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω των συνδέσμων: iTunes GooglePlay


http://edtech.gr/flipgrid/

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)