Πολλές φορές μια ιστοσελίδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδανικό εκπαιδευτικό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους μαθητές για ανάλυση και κατανόηση κειμένου, για συλλογή πληροφοριών, για κριτική ανάλυση διαφόρων πηγών κ.α. Φανταστείτε τώρα ο εκπαιδευτικός να μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτήν την ιστοσελίδα εμπλουτίζοντας την με στοχευμένες διαδραστικές ερωτήσεις, με βίντεο και επιπλέον εποπτικό υλικό για να βοηθήσει τους μαθητές του και παράλληλα να μπορούσε να λάβει ανατροφοδότηση για την επίδοση τους. Το InsertLearning είναι ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, που λειτουργεί σαν πρόσθετο (plugin) στο Google Chrome και το οποίο επιτρέπει όλα τα παραπάνω.
Πώς λειτουργεί
Για να μπορέσει κανείς να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό μάθημα με το InsertLearning χρειάζεται σε πρώτη φάση να εγκαταστήσει το δωρεάν πρόσθετο στο Google Chrome. Κάνοντας αυτό, θα δει το εικονίδιο του πρόσθετου στη δεξιά πάνω στήλη της γραμμής εργαλείων του Google Chrome. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνδεθεί στον πίνακα ελέγχου (dashboard) της υπηρεσίας μέσω του συνδέσμου (https://insertlearning.com/v1/dashboard/). Μιας και η υπηρεσία είναι συμβατή μόνο με προϊόντα της Google, η σύνδεση γίνεται μονάχα μέσω λογαριασμού gmail.
Στον πίνακα ελέγχου της υπηρεσίας μπορούμε να βρούμε οδηγούς χρήσης της υπηρεσίας και προτάσεις σε ιστοσελίδες για διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Find content). Δυστυχώς, οι προτάσεις αυτές αφορούν προς το παρόν ιστοσελίδες στην αγγλική γλώσσα χωρίς αυτό να αποκλείει την αξιοποίησή τους π.χ. για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας. Επίσης μας δίδεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τα πρότυπα, έτοιμα δομημένα μαθήματα (examples) σε προεπιλεγμένες ιστοσελίδες. Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μάθημα, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Εντοπίζουμε μια ιστοσελίδα που μας ενδιαφέρει.
- Πατάμε το εικονίδιο του InsertLearning που βρίσκεται στη μπάρα εργαλείων του Google Chrome. Θα δούμε να εμφανίζεται στο δεξί τμήμα της ιστοσελίδας η εργαλειοθήκη της υπηρεσίας.
Η υπηρεσία μας επιτρέπει να υπογραμμίσουμε (highlight) μέρος του κειμένου και να προσθέσουμε σχόλιο στο υπογραμμισμένο κείμενο.
Να προσθέσουμε κάποια σημείωση στη μορφή βίντεο, κειμένου, εικόνας κ.α. Επίσης να προσθέσουμε ερωτήσεις αξιολόγησης για τους μαθητές μας αλλά και ερωτήσεις κρίσεως ως έναυσμα για την αποτύπωση των απόψεων των μαθητών.
Μόλις τελειώσουμε την προσθήκη ερωτήσεων και υλικού μπορούμε να αναθέσουμε την ιστοσελίδα-μάθημα στους μαθητές μας πατώντας την επιλογή IL στην εργαλειοθήκη της υπηρεσίας. Η υπηρεσία είναι πλήρως συμβατή με το Google Classroom ενώ για κάθε μεμονωμένη ιστοσελίδα-μάθημα παράγεται ένας μοναδικό κωδικός εισόδου, τον οποίο γνωστοποιείτε στους μαθητές σας για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μάθημα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν και οι ίδιοι εγκατεστημένο το πρόσθετο στους υπολογιστές τους.
Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για κάποιο αριθμό μαθημάτων ενώ για παραπάνω υπάρχει μια μικρή χρέωση (περίπου 3 ευρώ/μήνα).
Δείτε το τρέιλερ της υπηρεσίας με χρήση της ιστοσελίδας του National Geograhic: