Κι όμως, η ηλικία των 2 ετών είναι αρκετή για να αναπτυχθούν θέματα στην ψυχική υγεία του παιδιού, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Μόνο μία ώρα την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη αρκεί για να κάνει τα παιδιά πιο αγχώδη και καταθλιπτικά. Επιπλέον, τα κάνει λιγότερα περίεργα για μάθηση, λιγότερο ικανά να ολοκληρώσουν μία δραστηριότητα και λιγότερο συναισθηματικά σταθερά.
Αν και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερο ρίσκο στις επιβλαβείς συνέπειες των ηλεκτρονικών συσκευών, τα παιδιά κάτω των 10 ετών επηρεάζονται σημαντικά εφόσον ο εγκέφαλός τους είναι σε φάση ανάπτυξης.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια υποστηρίζουν ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες είναι ένα σοβαρό αίτιο ψυχικών προβλημάτων αλλά μπορεί να αποφευχθεί. Ο ρόλος των γονιών και των δασκάλων είναι να μειώσουν το χρόνο της οθόνης και να μην τον αφήνουν να παρεμποδίζει το διάβασμα και την άθληση.
Αυτήν τη χρονιά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε τη διαταραχή στα online παιχνίδια με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αϋπνίες, την παχυσαρκία και τον εκφοβισμό των παιδιών μέσω Ίντερνετ.
Περισσότερα χρήσιμα θέματα εδώ.