Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το μέγεθός του. Το ότι δεν μοιάζει εμφανισιακά με εγκυκλοπαιδικό τόμο δεν σημαίνει ότι δεν έχει να σου προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες και συγκινήσεις. Και η παρακάτω λίστα θα στο αποδείξει! Αυτά τα μικρά βιβλία μπορούν άνετα να διαβαστούν «μονορούφι», ενώ ταυτόχρονα σου εγγυώμαι ότι θα μείνουν στην μνήμη σου για πολλούς μήνες.
1.Μικρό χρονικό τρέλας – Αύγουστος Κορτώ
Ευκολοδιάβαστο όχι μόνο εξ αιτίας του μεγέθους του, αλλά κυρίως λόγω της ιδιαίτερης γραφής του, της ενδιαφέρουσας ιστορίας που περιγράφει και του αστείρευτου χιούμορ του συγγραφέα που ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες του. Ο Αύγουστος Κορτώ με τον δικό του μοναδικό τρόπο μας εξιστορεί το χρονικό της ψυχικής του ασθένειας και συγκεκριμένα τις ημέρες που, όπως και ο ίδιος αναφέρει, «τρελάθηκε».
2.Ο υπέροχος Γκάτσμπυ – Francis Scott Fitzgerald
Ένα καθ’ όλα αμερικάνικο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην εποχή της τζαζ και την ευημερίας. Ένα βιβλίο για την αγάπη και την απώλεια, τον ανεκπλήρωτο έρωτα στους διαδρόμους της νεοϋορκέζικης αριστοκρατίας και του αμερικάνικου ονείρου. Μέσα σε λίγο παραπάνω από 200 σελίδες μεταφέρεσαι στις Η.Π.Α του 1922 και ζεις όπως οι εύποροι της εποχής στις επαύλεις του Λονγκ Άιλαντ.
3.Σκοτεινές υποθέσεις – Agatha Christie
Πρόκειται για μια μικρή συλλογή οχτώ διηγημάτων με κεντρική πρωταγωνίστρια την ευφάνταστη Μις Μαρπλ. Επειδή ακριβώς η κάθε ιστορία δεν ξεπερνά τις 30 σελίδες, ολόκληρο το βιβλίο διαβάζεται άνετα σε ένα μόνο απόγευμα. Είναι αναμφίβολα το πιο ταιριαστό βιβλίο της λίστας για τους φαν της αστυνομικής λογοτεχνίας!
4.Μάκβεθ – William Shakespeare
Όχι, δεν μιλάω για το πρόσφατο μυθιστόρημα του Jo Nesbo (που είναι επίσης εξαιρετικό, αλλά σίγουρα όχι μικρό), αλλά για το αυθεντικό, εκείνο που γράφτηκε πριν 400 και βάλε χρόνια από τον William Shakespeare. Το βιβλιαράκι αυτό είναι η απόδειξη ότι το παλιό δεν σημαίνει αυτόματα και βαρύ. Μόλις μπεις στην νοοτροπία και στον τρόπο σκέψης εκείνου του αιώνα και συνηθίσεις την ποιητική γλώσσα του Shakespeare θα το τελειώσεις πριν καν το καταλάβεις.
5.Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία – Charles Dickens
Για εμάς τους ανυπόμονους που έχουμε ήδη μπει στο κλίμα των γιορτών η κλασσική ιστορία των Χριστουγέννων του Charles Dickens είναι πραγματικά ό, τι πρέπει! Οι χιλιοειπωμένες περιπέτειες του Εμπενέζερ Σκρουτζ διαβάζονται εύκολα και γρήγορα μεταδίδοντας το μοναδικό μήνυμα του αλτρουισμού και της γενναιοδωρίας και δημιουργώντας όμορφες εικόνες γεμάτες μαγεία, ευτυχία και ζεστασιά.
+1. Η αγάπη – Leo Buscaglia
Το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφεται ξεχωριστά γιατί είναι το μόνο που δεν μπορεί να θεωρηθεί έργο λογοτεχνίας. Παρ’ όλα αυτά ο μοναδικός Leo Buscaglia δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Μέσα σε περίπου 150 σελίδες περιγράφει την αγάπη όπως την βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος, με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που υψώνονται μπροστά της. Ωστόσο, ως φύσει αισιόδοξος άνθρωπος υποστηρίζει πως η αγάπη είναι «απαραίτητη δημιουργική δύναμη για οποιαδήποτε αλλαγή».