Κάντε το τεστ της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου, και δείτε τι γνωρίζετε και τι όχι όσον αφορά το τραπέζι των γιορτών, ώστε να ενημερωθείτε και να είστε πιο προσεκτικοί στη φετινή κατανάλωση.
1. Ποιο ποτό θα κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στη σιλουέτα σας στο πάρτι των Χριστουγέννων;
α) Κοκτέιλ
β) Λευκό κρασί
γ) Ουίσκι με κόκα κόλα
α) Κοκτέιλ
β) Λευκό κρασί
γ) Ουίσκι με κόκα κόλα
2. Ποιο σνακ περιέχει το περισσότερο αλάτι;
α) Ελιές
β) Πατατάκια
γ) Φιστίκια
α) Ελιές
β) Πατατάκια
γ) Φιστίκια
3. Είναι το επόμενο πρωί από το πάρτι. Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό αν έχετε πιει αλκοόλ το βράδυ;
α) Ομελέτα
β) Χυμός
γ) Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι
α) Ομελέτα
β) Χυμός
γ) Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι
4. Αντιμέτωποι με το πιάτο των τυριών, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για να περιορίσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών;
α) Φέτα
β) Ένταμ
γ) Ροκφόρ
α) Φέτα
β) Ένταμ
γ) Ροκφόρ
α) του Καίσαρα
β) Σεφ
γ) Ρόκα, μαρούλι, ρόδι και παρμεζάνα
6. Ποιο από αυτά τα δημοφιλή μείγματα γέμισης εκπλήσσει με ορισμένα κρυμμένα οφέλη για την υγεία;
α) Ρύζι με κουκουνάρι, φασκόμηλο και κρεμμύδι
β) Ρύζι με κουκουνάρι, κάστανο και θυμάρι
γ) Ρύζι με κουκουνάρι, μήλο και κράνμπερι
α) Ρύζι με κουκουνάρι, φασκόμηλο και κρεμμύδι
β) Ρύζι με κουκουνάρι, κάστανο και θυμάρι
γ) Ρύζι με κουκουνάρι, μήλο και κράνμπερι
7. Αν προσπαθείτε να περιορίσετε τα λιπαρά, θα ήταν σοφότερο να επιλέξετε:
α) Μελομακάρονα
β) Κουραμπιέδες
γ) Δίπλες
α) Μελομακάρονα
β) Κουραμπιέδες
γ) Δίπλες
α) Γεμιστή γαλοπούλα με πατάτες
β) Χοιρινό στο φούρνο με δαμάσκηνα και ρύζι
γ) Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ
9. Ποιο κρέας θα σας αφήσει με την πιο καλή διάθεση;
α) Γαλοπούλα
β) Χοιρινό
γ) Μοσχάρι
α) Γαλοπούλα
β) Χοιρινό
γ) Μοσχάρι
10. Ποιο είναι το καλύτερο σνακ για να αφήσετε στον Άγιο Βασίλη , αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι θα μοιράσει όλα τα δώρα;
α) Γάλα 3,5% και κουλουράκια
β) Γάλα 1,5% και μπάρα δημητριακών με γκότζι μπέρι και chia
γ) Σοκολατούχο γάλα και μπουγάτσα
α) Γάλα 3,5% και κουλουράκια
β) Γάλα 1,5% και μπάρα δημητριακών με γκότζι μπέρι και chia
γ) Σοκολατούχο γάλα και μπουγάτσα
Βρείτε παρακάτω τις σωστές απαντήσεις και δείτε πώς τα πήγατε, μετρώντας έναν πόντο για κάθε σωστή απάντηση.
0-4: Προσοχή! Πάρα πολλές φτωχές διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της σεζόν των Χριστουγέννων που θα μπορούσαν να σας κάνουν να φαίνεστε χειρότερα, όσο προετοιμάζεστε για την Πρωτοχρονιά.
5-7: Θα μπορούσατε και καλύτερα! Είναι μια καλή προσπάθεια, αλλά προσέξτε για τις κρυμμένες παγίδες της ζάχαρης που κρύβονται την εορταστική περίοδο, αφού μια μεγάλη ζημιά μπορεί να γίνει σε λίγες εβδομάδες.
8-10: Συνεχίστε την καλή δουλειά! Προφανώς παρακολουθείτε θέματα διατροφής και υγείας και πιθανόν να έχουν ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη να σας φέρει την πιο πρόσφατη διατροφική Βίβλο που έχει κυκλοφορήσει.
Παρ’ όλο που μπορείτε να βρείτε πολλά είδη κοκτέιλ με πολλές διαφορετικές περιεκτικότητες και συνδυασμούς, το σίγουρο είναι ότι τα ποσοστά της ζάχαρης στα υλικά του θα είναι πολύ περισσότερα από κάθε άλλη επιλογή ποτού. Καλό θα ήταν στα ποτά να υπάρχει ένα μέτρο και να προτιμάται το κρασί, αφού έχει και πολλά οφέλη για την υγεία.
2. Ελιές
Καθώς οι περισσότερες ελιές γίνονται σε άλμη δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα αρκετά αλμυρό σνακ, ακόμα και σε σύγκριση με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που δεν θα πρέπει να απορριφθεί. Είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην στήριξη της καρδιακής υγείας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Και είναι μια εκπληκτικά καλή πηγή ασβεστίου, με μόλις 5-6 ελιές που περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα μικρό ποτήρι γάλα. Με όλα αυτά, γιατί να ασχοληθείτε με τα πατατάκια;
Καθώς οι περισσότερες ελιές γίνονται σε άλμη δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι είναι ένα αρκετά αλμυρό σνακ, ακόμα και σε σύγκριση με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή πατατάκια. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που δεν θα πρέπει να απορριφθεί. Είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην στήριξη της καρδιακής υγείας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Και είναι μια εκπληκτικά καλή πηγή ασβεστίου, με μόλις 5-6 ελιές που περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με ένα μικρό ποτήρι γάλα. Με όλα αυτά, γιατί να ασχοληθείτε με τα πατατάκια;
Όλες οι επιλογές μπορούν να βοηθήσουν με διαφορετικούς τρόπους αλλά ο συνδυασμός αυγού με σπανάκι είναι ο νικητής. Τα αυγά είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό κυστεΐνη που χρησιμοποιεί το ήπαρ για να σπάσει τις τοξίνες και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C(άλλο ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης) και βιταμίνες B που ελαττώνονται από το αλκοόλ και μπορούν να δώσουν την ενεργειακή ώθηση που χρειάζεστε για το πρωί των Χριστουγέννων, αν το παρακάνατε με το αλκοόλ.
4. Φέτα
Η αγαπημένη ελληνική φέτα είναι η καλύτερη επιλογή. Μαζί με το ανθότυρο και την μυζήθρα, η φέτα είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, περίπου 20%, ενώ το ποσοστό των κίτρινων τυριών φτάνει το 40%. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα 100γρ. φέτας έχουν 264 θερμίδες και 14.9 κορεσμένα λιπαρά, το ροκφόρ 369 θερμίδες και 19,3, και το ένταμ 357 και 17.6 κορεσμένα λιπαρά.
Η αγαπημένη ελληνική φέτα είναι η καλύτερη επιλογή. Μαζί με το ανθότυρο και την μυζήθρα, η φέτα είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, περίπου 20%, ενώ το ποσοστό των κίτρινων τυριών φτάνει το 40%. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα 100γρ. φέτας έχουν 264 θερμίδες και 14.9 κορεσμένα λιπαρά, το ροκφόρ 369 θερμίδες και 19,3, και το ένταμ 357 και 17.6 κορεσμένα λιπαρά.
5. Ρόκα, μαρούλι, ρόδι και παρμεζάνα
Η σαλάτα σου σεφ και η σαλάτα του Καίσαρα περιέχουν σως που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον είναι πιο σύνθετες σαλάτες (με περισσότερη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά) και αποδίδουν 30% περισσότερες θερμίδες. Ένα πιάτο σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ρόδι και παρμεζάνα (1 κουταλιά της σούπας) αν καταναλωθεί με μια κουταλιά λάδι δεν περιέχει περισσότερες από 210 θερμίδες.
Η σαλάτα σου σεφ και η σαλάτα του Καίσαρα περιέχουν σως που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον είναι πιο σύνθετες σαλάτες (με περισσότερη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λιπαρά) και αποδίδουν 30% περισσότερες θερμίδες. Ένα πιάτο σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ρόδι και παρμεζάνα (1 κουταλιά της σούπας) αν καταναλωθεί με μια κουταλιά λάδι δεν περιέχει περισσότερες από 210 θερμίδες.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, την ισορροπία των ορμονών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το θυμάρι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της σωστής ισορροπίας των μικροοργανισμών στο έντερο, υποστηρίζει μια υγιή πέψη και περιέχει επίσης φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές προστατευτικές ενώσεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού.
7. Δίπλες
Με βάση ένα τεμάχιο 45γρ. ο κουραμπιές περιέχει 240 θερμίδες και 9γρ. λιπαρά, ένα μελομακάρονο 200 θερμίδες και 8γρ. λιπαρά και μια δίπλα 170 θερμίδες και 4,7γρ. λιπαρά.
Με βάση ένα τεμάχιο 45γρ. ο κουραμπιές περιέχει 240 θερμίδες και 9γρ. λιπαρά, ένα μελομακάρονο 200 θερμίδες και 8γρ. λιπαρά και μια δίπλα 170 θερμίδες και 4,7γρ. λιπαρά.
8. Και τα τρία
Εξαρτάται ποιο κομμάτι κρέατος από το κάθε είδος θα επιλέξετε. Το χοιρινό, το μοσχάρι και η γαλοπούλα ανήκουν στα μεσαίας περιεκτικότητας κρέατα σε ουρικό οξύ (100-400mg oυρικού οξέος ανά 100γρ). Αν επιλέξετε φιλέτο μοσχάρι, μπούτι γαλοπούλας ή μπούτι χοιρινό, τότε θα έχετε την μικρότερη πρόσληψη ουρικού οξέος (120mg/ 100γρ). Το στήθος γαλοπούλας και χοιρινού έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ουρικό οξύ (160-180mg/100γρ).
Εξαρτάται ποιο κομμάτι κρέατος από το κάθε είδος θα επιλέξετε. Το χοιρινό, το μοσχάρι και η γαλοπούλα ανήκουν στα μεσαίας περιεκτικότητας κρέατα σε ουρικό οξύ (100-400mg oυρικού οξέος ανά 100γρ). Αν επιλέξετε φιλέτο μοσχάρι, μπούτι γαλοπούλας ή μπούτι χοιρινό, τότε θα έχετε την μικρότερη πρόσληψη ουρικού οξέος (120mg/ 100γρ). Το στήθος γαλοπούλας και χοιρινού έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ουρικό οξύ (160-180mg/100γρ).
Στην γαλοπούλα υπάρχει η φαινυλαλανίνη από την οποία παράγεται το αμινοξύ τυροσίνη. Η τυροσίνη έχει πολύτιμη δράση καθώς συμβάλλει στην δημιουργία ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, δύο νευροδιαβιβαστές που αυξάνουν την ενεργητικότητα μας και βελτιώνουν τη διάθεση. Συνεπώς η κατανάλωση γαλοπούλας μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα.
10. Γάλα και μπάρα δημητριακών με goji berry και chia
Παρ’ όλο που παραδοσιακά συνηθίζεται να αφήνουμε κουλουράκια, σίγουρα η ζάχαρη που περιέχεται τόσο στα κουλουράκια, όσο και στην μπουγάτσα, δεν θα βοηθούσε καθόλου στις αντοχές του Άγιου Βασίλη. Μια μπάρα δημητριακών με υπερτροφές όπως το goji berry και τα chia, εκτός από τις ποικίλες άλλες ιδιότητες τους, δίνουν και μια ώθηση ενέργειας στον οργανισμό, κρατώντας τον σε επαγρύπνηση.
Παρ’ όλο που παραδοσιακά συνηθίζεται να αφήνουμε κουλουράκια, σίγουρα η ζάχαρη που περιέχεται τόσο στα κουλουράκια, όσο και στην μπουγάτσα, δεν θα βοηθούσε καθόλου στις αντοχές του Άγιου Βασίλη. Μια μπάρα δημητριακών με υπερτροφές όπως το goji berry και τα chia, εκτός από τις ποικίλες άλλες ιδιότητες τους, δίνουν και μια ώθηση ενέργειας στον οργανισμό, κρατώντας τον σε επαγρύπνηση.
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD, Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD, Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Περισσότερα τεστ εδώ.