Μην κάνετε τα παιδιά σας να φοβούνται να σας πουν την αλήθεια και μην τα ενθαρρύνετε να λένε ψέματα. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο αυτό που δεν μπορεί να σας πει. Οταν σας εμπιστεύεται κάτι κρατήστε το μυστικό όσο περισσότερο μπορείτε. Ακούστε προσεκτικά αυτό που σας λέει, μην το κατηγορήσετε και μην το τιμωρήσετε, μείνετε ήρεμοι και σκεφτείτε πώς μπορείτε να το υποτηρίξετε.
Για μία ακόμα φορά, θυμηθείτε την προσέγγιση "Γιατί, Πώς, Τι;"
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sarah Ockwell Smith και το βιβλίο της "Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν" ( εκδόσεις Διόπτρα) έχετε εναρωτηθεί γιατί σας λένε ψέματα τα παιδιά σας. Μήπως φοβούνται την αντίδρασή σας αν σας πουν την αλήθεια; Μήπως φοβούνται ότι θα σας αναστατώσουν ;
Παράλληλα θα πρέπει να αναρωτηθείτε πώς αισθάνονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αισθάνονται καλά. Αν έχουν κάνει κάτι κακό, είναι πιθανό να αισθάνονται άγχος, φόβο, ενοχή και ανησυχία και μπορεί να βιώνουν επίσης ένα βαθμό γνωστικής ασυμφωνίας.
Παρόλο που μπορεί να αισθανθείτε πολύ άσχημα όταν ακούσετε την αλήθεια τους, μην υποτιμήσετεποτέ το πόσο άσχημα μπορεί να αισθάνονται εκείνα καθώς τη λένε.
Τέλος, σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε ως προς την πειθαρχία. Αν θέλετε να σας λένε την αλήθεια στο μέλλον , πρέπει να δουλέψετε την αντίδρασή σας απέναντί τους - πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να τα καθοδηγείτε προς μια καλύτερη αντίδραση ή καλύτερες επιλογές στο μέλλον.
- Σε σχέση με την πιθανότητα να τα ενθαρρύνετε υποσυνείδητα να λένε ψέματα, χρειάζεται να κάνετε αρκετή αυτοανάλυση.
- Πόσο συχνά πιστεύετε ότι λέτε ψέματα κατά μέσο όρο;
- Υπάρχει τρόπος να μειώσετε τα ψέματα που λέτε εσείς ώστε να δώσετε ένα καλύτερο παράδειγμα στο παιδί σας;
- Σκεφτείτε επίσης τις φορές που του ζητάτε να πει ψέματα για να ευχαριστήσει τους άλλους.
- Είναι πραγματικά απαραίτητο αυτό που του ζητάτε; Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε την κατάσταση , έτσι ώστε να όλοι οι εμπλεκόμενοι ευχαριστημένοι, αλλά και να μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να λέει ψέματα;