Η Βασιλική (Βίκυ) Καλογερά (Vassiliki/Vicky Kalogera) είναι Ελληνίδα αστροφυσικός. Είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν(Ιλινόι των ΗΠΑ) και διευθύντρια στο Κέντρο Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας της Αστροφυσικής (CIERA). Είναι ηγετικό μέλος του LIGO Collaboration, το οποίο μελέτησε τα βαρυτικά κύματα το 2015.
Η Καλογερά είναι πρωτοπόρος θεωρητικός στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων, την εκπομπή των ακτινών Χ από τα συμπαγή διπλά συστήματα και τη συνένωση των διπλών συστημάτων αστέρων νετρονίων.
Βιογραφία
Η Καλογερά έλαβε πτυχίο στη φυσική το 1992 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, από όπου έλαβε το διδακτορικό της στην αστρονομία το 1997. Εργάσθηκε στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν ως μεταδιδακτορική υπότροφος και πήρε την υποτροφία Clay το 2000. Έγινε καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν το 2001. Είναι παντρεμένη με τον Φρεντ Ράσιο (Fred Rasio).
Σταδιοδρομία και έρευνα
Η Καλογερά είναι επίτιμη διδάκτορας φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν. Υπηρετεί ως διευθύντρια στο Κέντρο Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας της Αστροφυσικής (CIERA). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ποικιλία θεμάτων πάνω στη θεωρητική αστροφυσική, όπως τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων, την ανάπτυξη των ακτινών Χ και την πρόβλεψη των υπερκαινοφανών.
Βραβεία και τιμές
Το 2002, η Καλογερά κέρδισε το βραβείο Annie Jump Cannon της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετική έρευνα από μεταδιδακτορική γυναίκα ερευνήτρια.
Το 2008, έλαβε το Βραβείο Maria Goeppert-Mayer της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικών για τη μελέτη της πάνω στην εξέλιξη και το μέλλον των συμπαγών δυαδικών αντικειμένων.
Το 2016 βραβεύθηκε με το Βραβείο Hans Bethe από την Αμερικανική Εταιρεία Φυσικών για την συνεισφορά της στην μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών και των βαρυτικών κυμάτων από τα συμπαγή διπλά συστήματα.
Το 2018 βραβεύθηκε με το Βραβείο Dannie Heineman στην Αστροφυσική για το έργο της στη μελέτη των μαύρων τρυπών, των αστέρων νετρονίων και των λευκών νάνων στα αστροφυσικά συστήματα.
Η Β. Καλογερά διευθύνει το LSST.
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.