Δοκιμάστε υφές. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις αισθήσεις. Λατρεύουν να αγγίζουν, να μυρίζουν και να γεύονται για να καταλάβουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Χρησιμοποιήστε ένα σκούρο μαρκαδόρο για να εντοπίσετε γράμματα και αριθμούς σε μία μεγάλη αφίσα και βάλτε το παιδί να τα διακοσμήσει με χαρτί, βαμβάκι, φασόλια ή και ζυμαρικά. Μπορούν να ανακαλύψουν τα γράμματα εξερευνώντας με τα δάχτυλά τους. Σιγά σιγά μαθαίνει τις λέξεις και τους αριθμούς και φτιάχνει μόνο του τις λέξεις.
Μάθετέ το να μετράει με αντικείμενα. Αν και ο χάρακας είναι ο κλασικός τρόπος μέτρησης, κάντε τη διαδικασία μάθησης πιο ενδιαφέρουσα με το να πειραματίζεστε με φρούτα που βάζετε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να συγκρίνει το ύψος του. Άλλο ένα παιχνίδι είναι να υπολογίσετε πόσα βιβλία χρειάζονται για να καλύψουν την επιφάνεια του κρεβατιού του.
Βάλτε ταμπέλες στα τρόφιμα. Μπορείτε να προμηθευτείτε βαζάκια και κουτιά για να τα γεμίσετε με καφέ, ζάχαρη, όσπρια, ζαχαρωτά και να τους δώσετε όνομα ώστε να μαθαίνει να διαβάζει και να τα διαχωρίζει. Σύμφωνα με ειδικούς, οι ταμπέλες επιτρέπουν στο παιδί να ξέρει ότι όλα έχουν ένα σύνολο κοινών συμβόλων που γράφονται και εντοπίζονται.
Συστήστε του την οργάνωση. Οι γονείς πρέπει να αγκαλιάζουν αυτήν την ιδιότητα και να κάνουν υπομονή, ακόμα και αν το παιδί καθυστερεί πολύ την όλη διαδικασία. Μπορείτε να το διευκολύνετε με επιγραφές σε κάθε συρτάρι ώστε να μάθει σιγά σιγά πού μπαίνει τι. Κάντε το σε μορφή παιχνιδιού ζητώντας του να μαζέψει τι πρέπει να βάλετε σε κάθε συρτάρι. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκεται σταδιακά την υπευθυνότητα και τι σημαίνει να είσαι μέρος μίας οικογένειας.
Βόλτα στην πόλη. Βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί με την περιοχή σας κάνοντας βόλτα. Κάθε φορά που περνάτε από ένα μαγαζί ή σημείο, πείτε το όνομά του και εξηγήστε τι κάνουν εκεί.
Περισσότερες συμβουλές εδώ.