Σε έναν κόσμο τεχνολογίας και γρήγορων εξελίξεων, τα παιδιά τείνουν να μην ξέρουν τις βασικές πρακτικές δεξιότητες και να μην τα καταφέρνουν πουθενά όταν υπάρχει ανάγκη. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, τα περισσότερα παιδιά ξέρουν να χειρίζονται άψογα ένα smartphone αλλά όχι να φτιάχνουν πρωινό για τον εαυτό τους. Οι παρακάτω δεξιότητες είναι πράγματα που το παιδί πρέπει να ξέρει να κάνει μέχρι την ηλικία των 10 και έτσι του ανοίγεται ο δρόμος προς την ανεξαρτησία.
- Να βάζει πλυντήριο. Θεωρητικά, ένα παιδί μπορεί να μάθει να χειρίζεται το πλυντήριο μετά την ηλικία των 6. Δεν χρειάζεται να ξέρει να το κάνει τέλεια εντελώς μόνο του, αλλά μπορείτε να του δείξετε πώς λειτουργεί και σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα ρούχα πριν τα πλύνουμε.
- Να φυτέψει κάτι. Η κηπουρική μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα για ένα παιδί κι εσείς μπορείτε να του μάθετε τα βασικά. Ζητήστε του να σκάψει μία τρύπα μεγαλύτερη από τη γλάστρα του φυτού. Αφού βάλει μέσα το φυτό, δείξτε του πώς να βάλει λίπασμα γύρω και αφήστε το να το ποτίσει.
- Να τυλίγει ένα δώρο. Τα παιδιά ηλικία 5 ή 6 ετών μπορούν αν βοηθήσουν στο κόψιμο του χαρτιού και στην κόλλα ενώ τα μικρότερα παιδιά βοηθούν στο να αφαιρέσετε την τιμή και στο να διαλέξετε μαζί χαρτί περιτυλίγματος.
- Να καρφώνει με σφυρί. Ξεκινάμε με εργαλεία που είναι στο μέγεθός του για να μπορεί να τα κρατά γερά. Τα καρφιά πρέπει να έχουν πλατύ ‘κεφάλι. Όταν δείτε ότι είναι έτοιμο να το κάνει, βάλτε εσείς το καρφί στο ξύλο ώστε να στερεωθεί και μετά να το πιέζει χωρίς όμως να κρατά το καρφί. Πάμε βήμα βήμα τη διαδικασία ώστε να μην κινδυνεύει να τραυματιστεί.
- Να γράφει ένα γράμμα. Τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να υπαγορεύσουν αυτό που θέλουν να γράψουν και μετά να το βάλουν στο γραμματοκιβώτιο με τη βοήθεια των γονιών. Μεγαλώνοντας, μπορεί να γράψει μόνο του κι εσείς θα του δείξετε πού πρέπει να βάλει γραμματόσημο.
- Να φτιάχνει ένα απλό γεύμα. Μιλάμε για ένα πρωινό με δημητριακά και γάλα ή γιαούρτι με φρούτα, απλά σάντουιτς, τοστ ή απλές σαλάτες με λαχανικά και έτοιμες σος.
- Πλοήγηση. Μέσα από τις εφαρμογές ή τους κλασικούς χάρτες, δείξτε στο παιδί πώς να μην χάνεται και να βρίσκει το δρόμο του στα μουσεία, στα θεματικά πάρκα ή στα malls.
- Να περιποιείται μία πληγή. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας κάθε φορά που χτυπάει, γιατί θα φοβάται πάντα όταν το παθαίνει. Δείξτε του πώς να κόβει τη ροή του αίματος με το νερό και να εφαρμόζει ιώδιο ή χανζαπλάστ.
- Να καθαρίζει το μπάνιο. Δεν εννοούμε να σφουγγαρίζει τα πάντα αλλά να καθαρίζει με ένα πανάκι όταν λερώνει κάτι, να κρεμάει τις πετσέτες και τα βρεγμένα χαλάκια του μπάνιου.
- Κάντε σύγκριση τιμών. Εξηγήστε στο παιδί ότι επιλέγετε αυτό το προϊόν επειδή είναι φθηνότερο από άλλα μαγαζιά και βάλτε το ίδιο να το κάνει παίρνοντας το πιο φθηνό. Η έννοια της οικονομίας διδάσκεται από νωρίς.