3 τρόποι για να χτίσετε ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά, παίζοντας!

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που χωρίς να το φωνάζουν φέρνουν τους γονείς αληθινά κοντά με τα παιδιά και κάνουν την επικοινωνία τους… παιχνίδι!

1. Το καλύτερο, το χειρότερο & το πιο παράξενο!

Είναι ένα υπέροχο παιχνίδι για να επικοινωνήσετε με τα παιδιά και να μάθετε πώς πέρασαν τη μέρα τους  χωρίς να νιώσουν ότι τους κάνετε ανάκριση και να πάρετε σαν απάντηση ένα ξερό «καλά». Ας δούμε πώς παίζεται!
Ο κάθε παίκτης πρέπει να μοιραστεί με τους άλλους την καλύτερη, τη χειρότερη και την πιο παράξενη ή διαφορετική ή απρόβλεπτη στιγμή της ημέρας. Φυσικά, στο παιχνίδι παίζουν και οι γονείς με τις δικές τους στιγμές. Είναι πολύ σημαντικό να μην κρίνετε τις απαντήσεις των παιδιών και να εκφράσετε απλά τη χαρά σας ή τη λύπη σας στις καλύτερες και χειρότερες στιγμές τους ή την έκπληξη σας στις πιο παράξενες! Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να συνδεθείτε και να έρθετε πιο κοντά…
Πρέπει να είστε έτοιμοι για όλες τις πιθανές απαντήσεις! Μην εκπλαγείτε όταν, ειδικά από τα μικρότερα παιδιά,  ακούσετε ακόμα και για… εξωγήινους που προσγειώθηκαν στην αυλή του παιδικού σταθμού ή για μάγισσες που μεταμόρφωσαν τη δασκάλα σε… βάτραχο! Φυσικά και θα τους πιστέψετε.

2. Οι τρεις ευχές

Οι στιγμές λίγο πριν την ώρα του ύπνου, όταν χαμηλώνετε τα φώτα και χαλαρώνετε μαζί με το παιδί είναι μια τέλεια αφορμή για να επικοινωνήσετε και συνδεθείτε ακόμα πιο πολύ… Δοκιμάστε το παιχνίδι των τριών “ευχών” και δείτε πού μπορεί να σας οδηγήσει!
Πείτε στο παιδί σας να κάνει τρεις ευχές για κάθε μέλος της οικογένειας. Οι ευχές μπορεί να είναι για την άλλη μέρα, ή εβδομάδα, τον επόμενο χρόνο ή για όλη τη ζωή τους! Κι εσείς από τη δική σας πλευρά κάντε τρεις ευχές για εκείνο.
Είναι ένας  πολύ δημιουργικός τρόπος να μάθουμε στα παιδιά να σκέφτονται θετικά για τους ανθρώπους που αγαπάνε, να δείχνουν το ενδιαφέρον τους και τις καλές τους προθέσεις. Η πιο δημιουργική αφορμή για να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση.
Είναι πιθανό να εκπλαγείτε από τον βαθύ συναισθηματικό κόσμο των παιδιών κι από την αγάπη και την κατανόηση που έχουν για την οικογένειά τους… Είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να μάθετε πώς σας βλέπουν τα παιδιά και ποιες νομίζουν ότι είναι οι επιθυμίες σας. Κι όλα αυτά, ανάμεσα στα φιλιά και τις αγκαλιές της… καληνύχτας.

3. Κοινό ημερολόγιο

Δοκιμάστε ένα κοινό ημερολόγιο, ακόμα και πριν να είναι η κόρη σας ή ο γιος σας σε θέση να γράφει. Στη δική του σελίδα θα μπορεί να περιγράψει με μια ζωγραφιά πώς πέρασε μια ξεχωριστή μέρα και δίπλα εσείς θα δίνετε τη δική σας εκδοχή…
Εκεί μπορείτε να καταγράφετε τις αγαπημένες του παιδικές εκπομπές, τα  αγαπημένα του τραγούδια, τις ατάκες ή τις απορίες του που σας ξετρέλαναν, τα ταξίδια σας αλλά και τα πράγματα που διασκεδάζετε να κάνετε μαζί…
Προσθέστε στο ημερολόγιο φωτογραφίες από διακοπές, πικνικ κι άλλες όμορφες στιγμές που έχετε περάσει μαζί αλλά και καθημερινά πράγματα που τώρα δεν σας κάνουν εντύπωση αλλά στο μέλλον θα σας συγκινούν όταν τα βλέπετε, όπως τα αγαπημένα του κουκλάκια, τις τσάντες του παιδικού σταθμού, κτλ.
Όταν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού το παιδί θα μπορεί να γράφει και το ίδιο στο κοινό σας ημερολόγιο, μην του βάλετε όρια. Πείτε του να εκφραστεί όπως νιώθει και, μάλιστα, αποφύγετε να σχολιάσετε το περιεχόμενο των κειμένων του…
Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά φροντίστε να έχετε διαφορετικό κοινό ημερολόγιο με το κάθε παιδί για να δείχνετε πόσο σημαντικό είναι για εσάς ξεχωριστά το κάθε παιδί και οι στιγμές που περνάτε μαζί του.
Μία τόσο απλή συνήθεια θα σας κάνει να μοιραστείτε τόσα πολλά ενώ, στο μέλλον, όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε μαζί τις στιγμές που ζήσατε όταν ήταν παιδί και καθώς μεγάλωνε, θα είναι ένας αληθινός θησαυρός!


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)