Οι Πυραμίδες της Ανάγνωσης! Μέθοδος ανάγνωσης σε παιδιά με Δυσλεξία

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0





Μια εύκολη μέθοδος που βοηθά τα παιδιά με Δυσλεξία να βελτιώσουν την ανάγνωσή τους!

Η δυσκολία στην Ανάγνωση σε παιδιά με Δυσλεξία παρατηρείται στη σύνθεση των φωνημάτων σε λέξεις. Παρουσιάζεται μια δυσχέρεια να αποκωδικοποιήσουν σωστά τη φωνολογία των λέξεων που βλέπουν και να την εκφέρουν. Αν σε αυτό εμπλέκεται και μια ανώριμη Οπτική διάκριση τότε ο μηχανισμός της ανάγνωσης γίνεται ακόμα πιο απαιτητικός.

Με τις Πυραμίδες της Ανάγνωσης έχουμε ένα εργαλείο που λειτουργεί βοηθητικά στη σταδιακή σύνθεση της λέξης προσθέτοντας μέσα και το στοιχείο της Κίνησης που μειώνει το στρες της ανάγνωσης και συμβάλλει στη ομαλή ροή.




Αρχικά σχεδιάζουμε ή εκτυπώνουμε τις έτοιμες πυραμίδες και γράφουμε σε μορφή ζικ ζακ λέξεις. Οι λέξεις πάντα επιλέγονται ανάλογα με τις δυσκολίες του παιδιού και το στόχο του προγράμματος παρέμβασης.


πυραμίδες, ανάγνωση, μέθοδος, δυσλεξία


Στη συνέχεια δείχνουμε πως θέλουμε το παιδί να ενώνει με μια κίνηση όλα τα γράμματα από πάνω προς τα κάτω και σε μορφή ζικ ζακ όσο ταυτόχρονα διαβάζει.

πυραμίδες, ανάγνωση, μέθοδος, δυσλεξία


❆Παράδειγμα εφαρμογής:

πυραμίδες, ανάγνωση, μέθοδος, δυσλεξία


πυραμίδες, ανάγνωση, μέθοδος, δυσλεξία


❝Μπορείτε και στη καθημερινή μελέτη του παιδιού να βάζετε, λίγα λεπτά κάθε φορά για να διαβάσετε με αυτό τον τρόπο!❞




Βίντεο εφαρμογής:


Στα πλαισία της εποπτείας εφαρμόστηκε από την εποπτευόμενη συνάδελφο η άσκηση σε μαθητή της Β' δημοτικού που εμφανίζει ιδιαίτερη δυσκολία να κατακτήσει το μηχανισμό της ανάγνωσης. 



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος, https://dyslexiaathome.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)