Διαδραστική χρονογραμμή για την Ιστορία Στ' Δημοτικού

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0
Επιμέλεια: https://www.kaskamanidis.gr
Σημειώσεις
– Η χρονογραμμή περιλαμβάνει τα γεγονότα του σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας της Στ’ τάξης ταξινομημένα σε κατηγορίες.
– Λόγω της μεγάλης πυκνότητας των γεγονότων που έχουν καταχωρηθεί στη χρονογραμμή, για να πλοηγηθείτε σε αυτή με μεγαλύτερη άνεση θα πρέπει να τη μεγεθύνετε κυλώντας το ροδάκι του ποντικιού σας προς τα επάνω.
– Επίσης, αν αναζητάτε συγκεκριμένο γεγονός ή πρόσωπο μπορείτε να μεταβείτε κατευθείαν σε αυτό με τη λειτουργία της αναζήτησης (βλ. παρακάτω).
– Για να έχετε στη διάθεσή σας όλο το πεδίο της χρονογραμμής, κλείστε τα δύο αναδυόμενα παράθυρα με τις Πληροφορίες και το Υπόμνημα. 
Πλοήγηση
– Μετακίνηση χρονογραμμής αριστερά και δεξιά: κλικ και σύρσιμο στο εσωτερικό της χρονογραμμής. – Μεγέθυνση, σμίκρυνση: ροδάκι ποντικού.
– Μεγέθυνση, σμίκρυνση εικόνων: σύρσιμο της οριζόντιας γραμμής που εμφανίζεται κάτω από τις εικόνες.
– Εμφάνιση γεγονότων: με κλικ σε κάθε γεγονός της χρονογραμμής, εμφανίζεται ένα πλαίσιο με περισσότερες πληροφορίες, συνδέσμους σε ιστοσελίδες και φωτογραφίες. Το ίδιο συμβαίνει όταν κάνουμε κλικ στις εικόνες στο επάνω μέρος της χρονογραμμής.
– Μετακίνηση στις χρονολογίες: με αλλεπάλληλα κλικ στις λέξεις ‘πριν’ και ‘μετά’ μεταβαίνουμε κατά γραμμική σειρά από γεγονός σε γεγονός (όταν σε μια χρονολογία είναι καταχωρημένα περισσότερα από ένα γεγονότα, η μετάβαση αφορά μόνο το ένα από αυτά).
– Κατηγορίες γεγονότων (υπόμνημα): Εάν θέλουμε να εμφανίσουμε τα γεγονότα μίας κατηγορίας, στο υπόμνημα κάνουμε κλικ στο όνομά της. Εάν θέλουμε να την αποκρύψουμε κάνουμε πάλι κλικ στο όνομά της. Το ίδιο συμβαίνει όταν θέλουμε να εμφανίσουμε/αποκρύψουμε γεγονότα από περισσότερες κατηγορίες. 
Μενού
– Πληροφορίες: περιέχει σύντομες πληροφορίες για τη χρονογραμμή. – Υπόμνημα: εμφανίζει το υπόμνημα των γεγονότων της χρονογραμμής.
– Έναρξη: μετακινεί τη χρονογραμμή στο σημείο που έχει οριστεί ως εναρκτήριο.
– Ρυθμίσεις (γρανάζι κάτω δεξιά): επιλογή ζώνης ώρας.
– Αναζήτηση/φιλτράρισμα (μεγεθυντικός φακός κάτω δεξιά): εμφάνιση γεγονότων με βάση λέξεις κλειδιά.
– Μπάρα εστίασης (επάνω δεξιά): μεγεθύνει ή σμικρύνει τη χρονογραμμή. Λειτουργία ίδια με το ροδάκι του ποντικού.


Μπορείτε να περιηγηθείτε στη χρονογραμμή από το παρακάτω παράθυρο ή να την ανοίξετε σε νέα καρτέλα πατώντας εδώ.





Περισσότερο εκπαιδευτικό υλικό για το Δημοτικό εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)