Χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο γιατί τα Χριστούγεννα δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τις γλυκές γεύσεις που ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δικές μας χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Κάθε χώρα όμως έχει τις δικές τις παραδόσεις. Πολλές φορές μοιάζουν μεταξύ τους και η διαφορά είναι στις λεπτομέρειες. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – μαζί με της Ελλάδας – που θεωρούνται κορυφαία παγκοσμίως και υπάρχουν σε όλες τις λίστες με τις πιο νόστιμες και επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες γεύσεις.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά από όλο τον κόσμο
Μελομακάρονα – Ελλάδα
Το κλειδί της επιτυχίας για κάθε πετυχημένο χριστουγεννιάτικο στολισμό στο σπίτι. Αφράτα, τραγανά ή πιο μελωμένα, πασπαλισμένα είτε με καρύδι, είτε – για τους εναλλακτικούς – με φιστίκι Αιγίνης. Αρωματισμένα με ευωδιαστό πορτοκάλι, γαρύφαλλο, κανέλα και κονιάκ. Στην Ελλάδα, δύσκολα περνάμε Χριστούγεννα χωρίς τα αγαπημένα μας μελομακάρονα.
Κουραμπιέδες – Ελλάδα
Άλλη μία παραδοσιακή γλυκιά απόλαυση. Τραγανοί και βουτυράτοι, είναι το «αντίπαλον δέος» του μελομακάρονου, με φανατικούς υποστηρικτές. Μεγάλο ατού το καβουρδισμένο τραγανό αμύγδαλο, το άρωμα βανίλιας και η άχνη ζάχαρη.
Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα – Αγγλία
Οι Άγγλοι έχουν γενικά μία αδυναμία στις πουτίγκες, παίζοντας πολύ με κάθε είδους γέμιση. Μία κλασική παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα περιέχει πολλών ειδών αποξηραμένα φρούτα που δένουν μεταξύ τους με αυγό και λίπος. Την περιχύνουν με σιρόπι και την αρωματίζουν με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο. Επιπλέον, προσθέτουν αλκοόλ ώστε να τη διατηρήσουν αρκετές ημέρες, αφού η προετοιμασία της είναι χρονοβόρα.
Κέικ με ρούμι – Τζαμάικα
Ένα από τα αγαπημένα γλυκίσματα της Τζαμάικα όλο το χρόνο, θεωρείται απαραίτητο στα χριστουγεννιάτικα γεύματα. Περιέχει διάφορα αποξηραμένα φρούτα τα οποία μουλιάζουν για μία μέρα τουλάχιστον σε ρούμι. Επιπλέον, αρωματίζουν το κέικ μοναδικά με ροδόνερο, βανίλια και μπαχαρικά και, είτε το αφήνουν απλό και παραδοσιακό, είτε το περιχύνουν με γλάσο σοκολάτας.
Τουρόν – Ισπανία & Λατινική Αμερική
Το γευστικό αυτό γλυκό των Ισπανών και των λατινοαμερικάνων, έχει μεγάλες ομοιότητες με το ελληνικό μαντολάτο. Πρόκειται για ένα μείγμα που περιέχει αμύγδαλα, ασπράδι αυγού, ζάχαρη και μέλι. Θα το συναντήσετε πλέον και με διάφορους άλλους ξηρούς καρπούς.
Στόλεν – Γερμανία
Το χριστουγεννιάτικο γλυκό της Γερμανίας είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού. Περιέχει κομμάτια αποξηραμένων φρούτων, καρύδια και διάφορα αρωματικά μπαχαρικά. Αρωματίζεται με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και μια δόση ρούμι. Στο τελείωμα πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.
Zimtsterne – Γερμανία
Τραγανά κουλουράκια κανέλας σε σχήμα αστεριού. Άλλο ένα από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Γερμανίας. Τα αρώματα από γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, γλυκάνισο και μάραθο τα τελειοποιούν. Το μείγμα για αυτά τα κουλούρια είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από θρυμματισμένους καρπούς – κυρίως αμύγδαλα και φουντούκια – που δένουν μεταξύ τους με βούτυρο. Ο στολισμός επάνω μπαίνει πριν το ψήσιμο και είναι ζάχαρη ανακατεμένη με ασπράδια αυγού.
Πανετόνε – Ιταλία
Το πασίγνωστο – και στην Ελλάδα – ιταλικό πανετόνε είναι το γλυκό χριστουγεννιάτικο ψωμί της γειτονικής μας χώρας. Παραδοσιακά, περιέχει αποξηραμένα φρούτα, κυρίως σταφίδες, πορτοκάλι και λεμόνι. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί πολύ το πανετόνε με κομματάκια σοκολάτας. Η διαδικασία της προετοιμασίας του είναι μεγάλη καθώς η ωρίμανση της ζύμης είναι αυτή που δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Bejgli – Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία δεν υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Bejgli. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ζύμη τυλιγμένη σε ρολό, με πολλή γέμιση. Η παραδοσιακή γέμιση έχει καρύδι και παπαρουνόσπορο, ενώ τελευταία πολλοί το γεμίζουν με πουρέ από κάστανα, ακόμα και σοκολάτα. Για άρωμα στη γέμιση χρησιμοποιούν μέλι, βανίλια, λεμόνι, κανέλα και ρούμι. Πολλές φορές, για να διατηρήσουν την υγρασία της ζύμης, προσθέτουν στο μείγμα τριμμένο μήλο.
Joulutorttu – Φινλανδία
Το γλύκισμα με το όνομα γλωσσοδέτη – για εμάς φυσικά. Μιλάμε, λοιπόν, για ζύμη που μοιάζει πολύ με της τάρτας. Της δίνουν σχήμα ανεμόμυλου και τη γεμίζουν με μαρμελάδα δαμάσκηνο, καμιά φορά και μήλο. Κάποιοι χρησιμοποιούν στην παρασκευή της ζύμης μαλακό τυρί τύπου ρικότα, κάτι που την κάνει εξαιρετικά αφράτη. Από πάνω, πασπαλίζουν το Joulutorttu με άχνη ζάχαρη.
Saffransbullar – Σουηδία
Η χριστουγεννιάτικη παράδοση της Σουηδίας ονομάζεται Saffransbullar. Είναι ρολάκια ζύμης – τύπου κουλούρια – ελαφρώς γλυκά, βουτυράτα και με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του σαφράν που περιέχουν. Στις δύο άκρες του κουλουριού τοποθετούνται δύο σταφίδες. Για λίγο περισσότερο άρωμα ορισμένοι προσθέτουν στη ζύμη και λίγο κάρδαμο.
Buche de Noel – Γαλλία
Πρόκειται για ένα πολύ γευστικό και αφράτο κέικ σοκολάτας, με γέμιση σοκολάτα και λιωμένη κουβερτούρα από πάνω. Το σχήμα που του δίνουν είναι τέτοιο, ώστε να μοιάζει με κούτσουρο, ουσιαστικά σαν ρολό. Πολλοί, για να ελαφρύνουν λίγο τη γεύση, αντί για σοκολάτα στη γέμιση, βάζουν κρέμα βανίλια. Η ζύμη απαιτείται να είναι εξαιρετικά βουτυρένια, για να βγει το σωστό αποτέλεσμα. Συνήθως, προσθέτουν εσπρέσο ή κάποιο λικέρ για επιπλέον άρωμα. Η διακόσμηση πάνω στο «κούτσουρο», αφήνεται στη φαντασία του καθενός.
Sakotis – Λιθουανία
Το πρωτότυπο αυτό χριστουγεννιάτικο γλυκό είναι ένα παραδοσιακό κέικ…σούβλας! Η ζύμη φτιάχνεται με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και κρέμα. Ψήνεται σε σούβλα η οποία περιστρέφεται πάνω από δυνατή φωτιά και το τελικό αποτέλεσμα είναι η όψη δέντρου. Στολίζουν το γλυκό με διάφορα διακοσμητικά αλλά πολύ εντυπωσιακό είναι όταν το περιχύνουν με σοκολάτα.
Εγκ Νογκ – Η.Π.Α.
Το γνωστό μας εγκ νογκ μπορεί να μην είναι φαγώσιμο, αλλά το αναφέρουμε λόγω του απόλυτα χριστουγεννιάτικου χαρακτήρα του. Πρόκειται για ένα γλυκό ρόφημα βασισμένο σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Παραδοσιακά, το εγκ νογκ δεν περιέχει αλκοόλ. Παρασκευάζεται από χτυπημένο ασπράδι και κρόκους αυγών, γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Σερβίρεται παγωμένο με λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο για άρωμα. Πολλοί, πλέον, χρησιμοποιούν και κάποιο ποτό, όπως ρούμι ή κονιάκ.