Η θετική εκπαίδευση ορίζει πως αντί να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως το «όχι» ή το «μη», μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά με θετικά μηνύματα, να συζητάμε μαζί τους, να τα εμπιστευόμαστε και να είμαστε (όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι και ψύχραιμοι.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το «όχι» είναι επιβεβλημένο και πρέπει να το λέμε ξεκάθαρα και απόλυτα ώστε να τα προστατεύουμε από καταστάσεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και τη συναισθηματική υγεία .
Όταν η συμπεριφορά τους τα βάζει σε κίνδυνο
Όταν ένα παιδί κινδυνεύει, ο γονιός δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να συζητήσει μαζί του, ούτε να διαπραγματευτεί όρους και προϋποθέσεις. Εκείνη τη στιγμή είναι υπεύθυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και οφείλει να το προστατεύσει. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί επιχειρήσει να περάσει το δρόμο ενώ περνούν αυτοκίνητα ή να σκαρφαλώσει σε κάποιο επικίνδυνο μέρος, ο γονιός πρέπει να του πει «όχι» εξαντλώντας όλη του την αυστηρότητα.
Όταν προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή ενοχλώντας
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ένα παιδί να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή ενοχλώντας τους υπόλοιπους. Προσπαθεί να χαλάσει το παιχνίδι που παίζουν οι υπόλοιποι, μία συζήτηση στην οποία συμμετέχουν οι γονείς του κλαίγοντας ή χτυπώντας τα άλλα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικό να λάβει το μήνυμα πως έτσι δεν θα κερδίσει τίποτα! Το «όχι» είναι η μόνη επιλογή σας εκείνη τη στιγμή. Έπειτα, όταν θα είστε μόνοι, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για την αξία του διαλόγου και της ευγένειας.
Όταν κάνουν ζαβολιές για να κερδίσουν σε ένα παιχνίδι
Αρκετά παιδιά, όταν συμμετέχουν σε αν ομαδικό παιχνίδι, προσπαθούν να κάνουν ζαβολιές για να κερδίσουν. Φυσικά, οι γονείς, τις περισσότερες φορές τα καταλαβαίνουν αλλά είτε κάνουν πως δεν τα βλέπουν είτε τους τη χαρίζουν! Αυτό, όμως, δίνει το μήνυμα πως στη ζωή μπορούμε να νικάμε εξαπατώντας τους άλλους – ένα μήνυμα που κάποια στιγμή θα τα βλάψει και τελικά θα τα πληγώσει! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αντιληφθείτε πως κάνουν μια ζαβολιά, πείτε τους ήρεμα κι ωραία «όχι».
Όταν τα θέλουν όλα δικά τους
Πόσες και πόσες φορές δεν υποκύπτουμε όταν τα παιδιά τα θέλουν όλα δικά τους και για να τα αποκτήσουν κλαίνε, φωνάζουν και χτυπιούνται; Στην πραγματικότητα, όμως, όταν υποκύπτουμε, τα βλάπτουμε πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε! Εκείνη τη στιγμή τους διδάσκουμε ότι στη ζωή τους μπορούν να τα έχουν όλα αρκεί να… φωνάξουν! Δεν μαθαίνουν να προσπαθούν και όταν συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα δικά τους πάντα, απογοητεύονται, παραιτούνται και νιώθουν δυστυχισμένα.
Όταν χρησιμοποιούν βία
Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Και για να γίνει αυτό κατανοητό και τρόπος ζωής στα παιδιά μας, πρέπει να τους μάθουμε από νωρίς – όταν ακόμα χτυπάνε με το μικρό τους χεράκι εμάς ή τους φίλους τους, όταν δαγκώνουν ή όταν καταστρέφουν αντικείμενα για να εκδικηθούν. Το «όχι» από τη μεριά μας, σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είναι απόλυτο και ξεκάθαρο!