Εδώ και λίγες εβδομάδες, η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια νοσηρή πραγματικότητα τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε μεταφορικό επίπεδο.
Εξαπλώνεται και επηρεάζει την κατάσταση της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας σε ένα πρωτόγνωρο βαθμό και φέρει ως αποτέλεσμα δραματικές αλλαγές. Εκτός όμως από τον ιατρικό και οικονομικό τομέα, ισχυρές δονήσεις δέχεται και ο τομέας της ψυχικής υγείας.
Η αβεβαιότητα για τη σωματική μας ακεραιότητα, το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια, ο εγκλεισμός στο σπίτι, η ξαφνική παύση των καθημερινών μας συνηθειών ακόμη και των πιο βασικών όπως η έλευση στην εργασία μας είναι μερικά από τα προβλήματα που παράγει η διασπορά ενός ιού σε παγκόσμιο επίπεδο και τα οποία βάλουν επικίνδυνα την ψυχική μας ισορροπία.
Το αίσθημα ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης οφείλει να διαρρέει από οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού ή της ψυχής μας. Καλούμαστε λοιπόν να κοιτάξουμε με θάρρος αλλά χωρίς απερισκεψία τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστούμε με τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τον φόβο και τον πανικό που διασπείρει ο Covid-19. Όσο ανθεκτικός είναι εκείνος άλλο τόσο ανθεκτικοί-προσαρμοστικοί μπορούμε να γίνουμε και εμείς απέναντί του και στις παρούσες συνθήκες.
Ορισμένες pρακτικές συμβουλές για μια καθημερινότητα διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει:
1. Φροντίζουμε τον εαυτό μας, τρεφόμαστε υγιεινά, αναζητούμε τον καλό ύπνο σε διάρκεια και ποιότητα και ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας συχνά.
2. Διατηρούμε καθαρό τον προσωπικό μας χώρο και τον οργανώνουμε κατάλληλα με σκοπό να καλύψουμε τις τωρινές μας ανάγκες. Επιπλέον, μια μικρή αλλαγή στο χώρο μας πάντα μας ανανεώνει.
3. Ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας προσφέρουν ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Αξιοποιούμε οποιοδήποτε χόμπι από το οποίο αντλούμε θετικά συναισθήματα, μας κάνει να νιώθουμε χρήσιμοι, παραγωγικοί αλλά και δημιουργικοί και γεμίζει τον ελεύθερό μας χρόνο.
4. Θέτουμε και ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι τείνουμε να αγαπάμε την καθημερινή ρουτίνα καθότι μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, οργάνωσης και χρησιμότητας μέσα στο χρόνο.
5. Ενισχύουμε το κίνητρό μας για ζωή, για ενεργητικότητα, για ζωντάνια και κινητοποίηση θέτοντας μικρούς, απλούς στόχους και πετυχαίνοντάς τους κάθε ημέρα. Αν είναι εφικτό, τους καταγράφουμε από την προηγούμενη ημέρα για να έχουμε καλλιεργήσει ήδη τη καλή διάθεση της επόμενης ημέρας με λιγότερη μιζέρια και ματαιότητα.
6. Εάν η σκέψη μας είναι υγιής και ισορροπημένη τότε ακολουθεί και το σώμα. Φροντίζουμε και καλλιεργούμε την πνευματικότητά μας, την θετική μας αντίληψη και ερμηνεία για την επικρατούσα κατάσταση. Ενημερωνόμαστε με μέτρο και από αξιόπιστες πηγές και αν η μέρα μας στο σύνολό της είχε περισσότερες αρνητικές πληροφορίες;; Ψάχνουμε για θετικές ειδήσεις με σκοπό να ισορροπήσουμε μέσα μας. Διατηρούμε την εσωτερική μας θετικότητα.
7. Αφήνουμε το μυαλό μας να ταξιδέψει και να ξεφύγει για λίγο από τη δεδομένη κατάσταση κατευθύνοντάς το σε μια ¨εικονική πραγματικότητα¨ όπου τα εργαλεία γι αυτή είναι ένα βιβλίο, μια ταινία ή σύντομα videos με στοιχεία της φύσης που θα εξισορροπήσουν την βαριά αίσθηση του εγκλεισμού.
8. Καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε ένα χαρτί και ακόμη καλύτερα σε ένα ημερολόγιο. Η γραφή είναι ένας τρόπος να εκτονώσουμε τα συναισθήματά μας, να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί στην παρούσα φάση πιο πολύ, να οργανώσουμε τη σκέψη και να μηχανευτούμε τρόπους διαχείρισης.
9. Διατηρούμε την επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους, φίλους και συγγενείς χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκφράζουμε τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αλλά ολοκληρώνουμε την επικοινωνία μας μαζί τους με μια αισιόδοξη στάση.
10. Μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας σε πρόσωπα που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς, ήρεμοι και ανακουφισμένοι. Μιλάμε με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε όπως οικογένεια, φίλοι, ψυχολόγο, προσωπικό μας γιατρό.
11. Εξασκούμαστε τακτικά στις διαφραγματικές αναπνοές και εκπνέουμε αργά και σταθερά. Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί.
12. Γυμναζόμαστε έστω και για 15 λεπτά την ημέρα. Τα οφέλη της άσκησης; πέραν του ότι μας απομακρύνει από την αίσθηση της ακινητοποίησης και της στασιμότητας, μας εφοδιάζει με τις χιλιοειπωμένες αλλά τόσο απαραίτητες ενδορφίνες, που είναι οι ορμόνες της ευχαρίστησης και της ευφορίας.
13. Προσευχή. Είτε πιστεύουμε στο Θεό είτε όχι, είναι ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τη σκέψη μας, την εσωτερική μας ηρεμία, να μπούμε σε μια διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης και να αποσπάσουμε το μυαλό μας από τις ακατάπαυστες αρνητικές σκέψεις αυτό τον καιρό. Κάτι σαν ένα είδος mindfulness. Δοκιμάστε το.
14. ¨Αγκαλιάζουμε¨ τους γύρω μας με το βλέμμα, με τον λόγο μας και με τις πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς μας. Πάντα υπάρχει τρόπος να δείξεις την αγάπη σου (ακόμη και όταν η αγκαλιά και το φιλί μπαίνουν σε καραντίνα). Όλοι το έχουμε ανάγκη.
Βασιλική Κουλουψούζη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, https://www.psychologynow.gr
Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.