Γράφει η Λία Νικολάου, συγγραφέας του μυθιστορήματος "Να μ' αγαπάς", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Πληροφορίες για το έργο της μπορείτε να βρείτε εδώ.
Περνάμε την πόρτα του βιβλιοπωλείου κι η μυρωδιά του χαρτιού καλοδέχεται την ψυχή μας. Ανασαίνουμε βαθιά. Το μάτι προσαρμόζεται στο χώρο, το βλέμμα αναζητά τριγύρω αυτό που πόθησε. Ένας ενημερωμένος βιβλιοπώλης είναι πάντα χρήσιμος την κατάλληλη στιγμή. Τί κάνουμε όμως όταν αυτός δεν υπάρχει στο κατάστημα; Ποια είναι εκείνα τα κριτήρια που παρακινούν τις λογοτεχνικές αναζητήσεις μας και μας κατευθύνουν στο ανάλογο ράφι;
Κάθε βιβλίο «φοράει» μία ή και περισσότερες ετικέτες που κατευθύνουν τον καταναλωτή στην κατηγορία που επιθυμεί. Υπάρχουν βιβλία Αστυνομικά, Αισθηματικά, Ρομαντικά, Κοινωνικά, Δυστοπικά, Φουτουριστικά και η λίστα αυτή μπορεί για ώρα να μακραίνει. Σήμερα όμως, δεν θα σας μιλήσω για όλες αυτές τις κατηγορίες μα για μία: την Κουήρ, ή αλλιώς ΛΟΑΤΚΙ+ Λογοτεχνία ή -για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ας χρησιμοποιήσουμε τον πλέον αποδεκτό όρο από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα- τα «βιβλία Κουήρ Θεματικής». Ένα είδος που αναφέρεται στην ποικιλομορφία της Κοινωνίας των Ανθρώπων· με πιο απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως μιλάει για τους ανθρώπους εκείνους που η κοινωνία έχει χρήσει ως διαφορετικούς, λόγω του ερωτικού/σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, περιγράφοντας συχνά στερεοτυπικές καταστάσεις που καλούνται να βιώσουν ως ήρωες των βιβλίων αλλά και ως καθρέφτισμα αληθινών καταστάσεων που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.
Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό είδος που είναι ευρέως γνωστό στο εξωτερικό μα όχι και στη χώρα μας. Κι ενώ έχουμε άξιους λογοτέχνες (όπως και Ποιητές) που ασχολούνται με την Κουήρ Λογοτεχνία εδώ και δεκαετίες, επιβιώνουν, δυστυχώς, οι περισσότεροι εξ αυτών όπως και τα έργα τους, μένοντας στην αφάνεια. Τα τελευταία χρόνια όμως, πολλοί νέοι αναζητούν βιβλία Κουήρ θεματικής, διψώντας για περισσότερη ενημέρωση πάνω στο είδος και φυσικά επιδιώκοντας την αγορά τους με οποιονδήποτε τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα θα σας παραθέσω μία λίστα Κουήρ Βιβλιογραφίας της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο πλούτος των βιβλίων ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλος και η επιλογή των βιβλίων έγινε αποκλειστικά με τη σκέψη να βοηθήσει τους αναγνώστες της ιστοσελίδας e-didaskalia να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου.
Queer Βιβλιογραφία, Ελλήνων λογοτεχνών (συγγραφέας & ενδεικτικά ένας τίτλος)
Λύο Καλοβυρνάς – Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της (Μελέτη για την Ομοφυλοφιλία και νέοι τρόποι συνύπαρξης στην Ελλάδα) – Gutenberg
Χρήστος Ρούσσος – Όμορφο Ψέμα – Απόπειρα
Θεόδωρος Γρηγοριάδης – Το Παρτάλι - Πατάκης
Γιώργος Ιωάννου – Καταπακτή - Κέδρος
Γιάννης Παλαμιώτης – Από το πάρκο στο κενό – Πολύχρωμος Πλανήτης
Λουκάς Θεοδωρακόπουλος – Ο Καιάδας – Πολύχρωμος Πλανήτης
Σόνια Ζαχαράτου – Τα νερά στα μάτια σου - Τόπος
Ιωσήφ Αλυγιζάκης – Τα κίτρινα αποσιωπητικά – Πολύχρωμος Πλανήτης
Μαργαρίτα Καραπάνου – Rien ne va plus
Αλεξάνδρα Στεργίου – Για εκείνη - Ανάτυπο
Λία Νικολάου – Να μ’ αγαπάς - Βακχικόν
Ελισσάβετ Βακαλίδου – Μπέττυ - Δαρδανός
Γεώργιος Φραγκάκης – Φ - Σμίλη
Φώτης Θαλασσινός – Περιπλανώμενος – Οδός Πανός
Παναγιώτης Μεντής – Το απροστάτευτο - Κέδρος
Μανώλης Κιλισμανής – Στο χωριό – 24 γράμματα
Πυθαγόρας Ελευθεριάδης – Τί θυμάσαι από τον θάνατό σου; - Πηγή
Διογένης Κοπανάκης – Άρης , μια ιστορία ψυχοθεραπείας – Βακχικόν
Γιώργος Μαρτινίδης – Στη θέση ενός νεκρού - Bell
Ιωάννης Πάππος – Hotel Living - Λιβάνης
Φωτεινή Ναούμ – Υγρή Πόλη - Διόπτρα
Θωμάς Κοροβίνης – Ο γύρος του θανάτου - Άγρα
Δημήτρης Παπανικολάου – «Σαν κι εμένα καμωμένοι» - Πατάκης
Κώστας Ταχτσής – Τα ρέστα - Ψυχογιός
Γιάννης Μαυριτσάκης – Σακραμέντο – Οδός Πανός
Νατάσα Παβλίτσεβιτς – Κάπου αλλού - Bell
Νίκος Λέκκας – Έστιν Ουν - Φαρφουλάς
Νίκος Δαββέτας – Άντρες χωρίς άντρες - Πατάκης
Τάκης Σπετσιώτης – Το άλλο κρεβάτι - Άγρα
Αύγουστος Κορτώ – Ο αφανισμός του Νίκου - Καστανιώτης
Ευάγγελος Αδαμάκης – Ανήρ Εκδιδόμενος - Κέδρος
Παύλος Μάτεσης – Αλδεβαράν - Καστανιώτης
Μένης Κουμανταρέας – Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω - Κέδρος
Κώστας Λογαράς – Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο - Καστανιώτης
Αλέξης Πανσέληνος – Τέσσερις ελληνικοί φόνοι - Πόλις
Ρούλα Σκούταρη – Όψεις – Εκδόσεις Δωδώνη
Λένα Φοινίκου – Το βέλος της Αρτέμιδος – Εκδόσεις Οσελότος
Τζέφρυ Ευγενίδης – Middlexex – Πατάκης
Χρήστος Τσιόλκας – Μπαρακούντα – Εκδόσεις Ωκεανίδα
Παναγιώτης Ευαγγελίδης – Άρρωστος σε ταξίδι – Πολύχρωμος Πλανήτης
Χρήστος Δήμας – Ανάσα – Πολύχρωμος Πλανήτης
Αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα της ελληνικής βιβλιογραφίας Κουήρ (ΛΟΑΤΚΙ+) θεματικής… Μια λίστα ξένης βιβλιογραφίας, όπως είναι φυσικό, θα είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση. Αναφέροντας ενδεικτικά κάποια έργα της δεν θα μπορούσα να παραβλέψω εκείνα που αποκαλούμε πλέον «κλασικά», όπως το De Profundis του Oscar Wilde, το Μωρίς του E. M. Forster, το Ορλάντο της Virginia Woolf, το Αγόρι δίπλα στο ποτάμι του Γκορ Βιντάλ και φυσικά, το εκπληκτικό βιβλίο για νέους και μη, Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς του Τζον Μποϊν.