Για το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κοπτσής επισημαίνοντας ότι είναι όλα έτοιμα για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κοπτσής μιλώντας στην ΕΡΤ1, στο προσεχές διάστημα αναμένονται και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε μαθητές στις ΗΠΑ, μετά την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση, ο κ. Κοπτσής τόνισε πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν όχι μόνο plan Β αλλά και plan C, προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος.
«Είμαστε σε ετοιμότητα, δεν θα χαθεί ούτε μία ημέρα μαθήματος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.
Τι θα γίνει με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη
Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη ο γ.γ. είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν το ανώτερο επιτρεπτό όριο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά.
«Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές. Σε επικοινωνία με τους δήμους, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους αξιοποιούμε. Μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε αυστηρά μέτρα», δήλωσε.
Μακρή: Οι αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα
Διαφοροποιημένα θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν στα σχολεία στη νέα σχολική χρονιά σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.
Η Ζέττα Μακρή επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 13 Σεπτεμβρίου αντί για 11 λόγω αργίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα προσδιοριστούν - εξειδικευτούν τις ημέρες που θα είμαστε κοντά στο άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχουν σαφείς κανόνες όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς και τον εμβολιασμό τους και ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή εργαστηριακό έλεγχο 2 φορές την βδομάδα με δική τους ευθύνη και δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι δεν πρόκειται για αντίποινα και εξήγησε ότι κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει το τεστ σε μια από τις δομές που το παρέχουν δωρεάν. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών βρίσκεται σε καλά επίπεδα.
Σχολεία: Τι αλλάζει σε περίπτωση κρούσματος
Η Ζέττα Μακρή υποστήριξε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα περιλαμβάνουν το τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολική αίθουσα και σημείωσε πως θα είναι διαφοροποιημένα από την προηγούμενη χρονιά λόγω του ότι φέτος προστέθηκε ο εμβολιασμός.
Η ίδια, επιβεβαίωσε πως δεν θα υπάρχει οριζόντιο κλείσιμο σχολικής μονάδας ή τμημάτων όπως το προηγούμενο διάστημα, ενώ ανέφερε πως αυστηρά πρωτόκολλα θα ισχύουν και για τα φροντιστήρια.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα της πολιτείας είναι τέτοια ώστε η επιστροφή στα σχολεία και η δια ζώσης διδασκαλία να πραγματοποιηθούν με τις ασφαλέστερες δυνατές συνθήκες.
Για το νέο σχολείο μετά και την ψήφιση προ ημερών του νέου νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως θα υπάρχει δίχρονη προσχολική αγωγή που θα είναι σε όλη την επικράτεια, όπως και εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, πρόληψη και ενημέρωση για φυσικές καταστροφές καθώς και δυνατότητα τα σχολεία να αποφασίζουν και μόνα τους.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, λέγοντας πως είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται μετά από 12 χρόνια σημειώνονται πως συγκεκριμένα στον δικό της νομό είχαν να γίνουν διορισμοί τουλάχιστον 30 χρόνια. «Έρχονται να προστεθούν στους 4.500 διορισμούς ειδικής αγωγής που γίνανε πέρυσι πρώτη φορά στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα» κατέληξε.