Ο πλανήτης εκπέμπει SOS σε ένα βίντεο 142 δευτερολέπτων

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0




Δύο λεπτά και 22 δευτερόλεπτα αρκούν για να δείξουν πώς ο άνθρωπος καταστρέφει τον πλανήτη. Ένα time-lapse video του Google Earth συμπυκνώνει το αποτύπωμα της ανθρωπότητας στο περιβάλλον, από το 1984 μέχρι σήμερα – από την αύξηση των μεγαλουπόλεων μέχρι την αποψίλωση των δασών και τις συνεχείς παρεμβάσεις στη φύση.

«Το τελευταίο μισό του αιώνα, ο πλανήτης μας γνώρισε ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές. Αν σήμερα, για κάποιους ανθρώπους, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι κάτι αφηρημένο και πολύ μακρινό (όπως το λιώσιμο των πάγων ή οι φωτιές στον Αμαζόνιο), αρκεί να θυμηθούμε πώς τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε όλο και περισσότερο αυτές τις αλλαγές στις κοινότητές μας» σημειώνει η Rebecca Moore, διευθύντρια των Google Earth και Earth Engine & Outreach, προσθέτοντας:

«Τα τελευταία 15 χρόνια, δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν στραφεί στο Google Earth για να εξερευνήσουν τον κόσμο – από το να βρεθούν στην κορυφή του Έβερεστ μέχρι να πετάξουν πάνω από την πόλη τους. Από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Google Earth, μπορούμε να βλέπουμε ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του κόσμου, που αντικατοπτρίζει τον πλανήτη μας, με υπέροχες λεπτομέρειες που μας διασκεδάζουν».

Όταν η Google παρουσίασε την εφαρμογή Timelapse, λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο – για την ακρίβεια 37 χρόνια πίσω – και να δούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και πώς ο άνθρωπος έχει συμβάλει στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

«Με το Timelapse στο Google Earth, έχουμε στα χέρια μας, μια πιο σαφή εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας – αυτή που δε δείχνει μόνο προβλήματα αλλά και τις λύσεις, καθώς επίσης και μαγευτικά όμορφα φυσικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στο πέρασμα των δεκαετιών. Συνεργαστήκαμε με ειδικούς στο CREATE Lab του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon για να δημιουργήσουμε την τεχνολογία πίσω από το Timelapse και δουλέψαμε ξανά μαζί τους για να κατανοήσουμε αυτό που βλέπαμε. Καθώς κοιτούσαμε τι συνέβαινε, προέκυψαν πέντε θέματα: η αλλαγή των δασών, η αστική ανάπτυξη, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι πηγές ενέργειας και η εύθραυστη ομορφιά του κόσμου μας. Το Google Earth σε ξεναγεί σε κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα για να τα κατανοήσεις καλύτερα» καταλήγει.

To Timelapse για την κλιματική αλλαγή:


Η ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων, η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή των ακτογραμμών – όλα ανθρώπινες παρεμβολές που περνούν μπροστά από τα μάτια σου. Το Timelapse είναι δίνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά τη μεγάλη εικόνα του προβλήματος. Αν αυτή η αλλαγή τα τελευταία 37 χρόνια δεν είναι αρκετά τρομακτική για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε, αρκεί να κοιτάξεις και πάλι σήμερα το news feed σου στα social media. Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα και ο άνθρωπος έχει το μοναδικό μερίδιο ευθύνης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)