Η χαμένη πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε στο Αφγανιστάν

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

 







Μία από τις συγκλονιστικότερες εικόνες που έχουν μεταδοθεί από τηλεοπτικούς δέκτες είναι όταν οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το άγαλμα του όρθιου Βούδα, καταστρέφοντας παράλληλα αρχαιολογικούς θησαυρούς αμύθητης αξίας. Η περιοχή του Αφγανιστάν κρύβει στα εδάφη μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που είτε πουλήθηκαν λαθραία είτε δεν μπορούν να ανακαλυφθούν γιατί οι περιοχές είναι επικίνδυνες για ανασκαφές.

Η Βάκτρα η πόλη που κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να εξευρενήσει βρίσκεται στο Αφγανιστάν, και είναι η πόλη όπου ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε το 329 π.Χ. Μάλιστα σε αυτή τη πόλη νυμφεύτηκε την Ρωξάνη και η πόλη ανακηρύχθηκε ως η σημαντικότερη στο περίφημο δρόμο του Μεταξιού. 

Ο Αλέξανδρος εγκατέστησε Έλληνες στρατιώτες και τη μετέτρεψε σε κέντρο της αυτοκρατορίας που ήθελε να φτιάξει. Ιστορικοί αναφέρουν πως σε αυτή τη πόλη ήταν που ξεκίνησε η μεγαλομανία του στρατηλάτη μας, αφού υπάρχουν αναφορές πως απαιτούσε από τους σημαντικούς αριστοκράτες της περιοχής να τον προσκυνούν σαν Θεό.

Ακόμα και μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η επιρροή των Ελλήνων ήταν μεγάλη στη περιοχή, μέχρι και το 1220 όπου έπεσε θύμα ενός εξίσου σημαντικού πολέμαρχου του Τζένγκις Χαν.

Ο Τζένγκις Χαν για να μεταφέρει το μήνυμα της κυριαρχίας του έκαψε ολόκληρη τη πόλη και απαγόρευσε σε όλους να την κατοικήσουν, μετατρέποντας την σε πόλη φάντασμα.

Μετά τον εκδιωγμό των Ταλιμπάν πολλοί αρχαιολόγοι κλήθηκαν στη χώρα για ανασκαφές σημειώνοντας σημαντικές επιτυχίες, όμως η επάνοδος στην εξουσία των ακραίων Ισλαμιστών καθιστά αδύνατη τη συνέχιση των ερευνών και εκφράζονται φόβοι για καταστροφή εκ νέου σημαντικών ευρημάτων.

Περισσότερα αφιερώματα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)