Πώς θα μειώσουμε το αίσθημα απογοήτευσης που ακολουθεί την εκμάθηση Ορθογραφίας;
Οι γονείς που έχουν παιδιά με Δυσλεξία έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με τα αισθήματα ακύρωσης και απογοήτευσης που νιώθουν τα παιδιά τους όταν χρειάζεται να μάθουν Ορθογραφία. Ο βασικός λόγος για αυτή τη δυσκολία είναι το γεγονός ότι ο μηχανισμός της αυτοματοποίησης στην Ορθογραφία εμφανίζει ελλείμματα. Έτσι ενώ είναι συνηθισμένο να γνωρίζουν έναν ορθογραφικό κανόνα πχ. όλα τα ρήματα γράφονται με /ω/ τελικά δεν τον εφαρμόζουν.
Οι τρόποι που έχουμε παρουσιάσει ότι βοηθούν σε αυτή τη δυσκολία βασίζονται στη βιωματική μάθηση, την κιναίσθηση, την εικονοποίηση!
Ας δούμε 9 πρακτικούς τρόπους που βοηθούν τους γονείς και ταιριάζουν στα παιδιά με δυσλεξία ώστε να μάθουν την Ορθογραφία με μεγαλύτερη επιτυχία:
2. Βάλτε το παιδί να σας αναλύσει φωναχτά τις λέξεις σε γράμματα πχ. όταν είστε στο αυτοκίνητο ή σε έναν περίπατο.
3. Αναλύστε τις λέξεις στα γράμματα τους με legos, κάρτες, ξύλινα τουβλάκια. Γράψτε σε κάθε τουβλάκι από ένα γράμμα της λέξης και φτιάξτε έπειτα τη λέξη σαν παζλ!
4. Όταν το παιδί με δυσλεξία δυσκολεύεται να μάθει ορθογραφία βάλτε το να επιλέξει μόνο 4-5 λέξεις και να επικεντρωθεί σε αυτές.
6. Παίξτε κρεμάλα και φτιάξτε μικρά σταυρόλεξα με τις λέξεις που πρέπει να μάθει.
8. Συνδυάστε την Ορθογραφία με τη φυσική δραστηριότητα:
- βάλτε το να πηδάει και να σας λέει κάθε γράμμα της λέξης σε κάθε άλμα
- βάλτε το όσο ανεβαίνει τη σκάλα, σε κάθε σκαλοπάτι να σας λέει από ένα γράμμα
- βάλτε το να σας λέει τα γράμματα της λέξης καθώς πηδάει με "σχοινάκι"
9. Να χρησιμοποιείτε πάντα λεξικό ώστε να ψάχνετε και να βρίσκετε και άλλες λέξεις της ίδιας οικογένειας. Η ομαδοποίηση βοηθάει πάρα πολύ! Τονίστε το κοινό μέρος της λέξης που εμφανίζεται σε όλη την οικογένεια αυτών των λέξεων.
Πρόκειται για κανόνες που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στη καθημερινή πρακτική. Επιλέξτε αυτούς που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σας παιδί και δοκιμάστε. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης της Ορθογραφίας ενισχύουν την ικανότητα απομνημόνευσης.
✺Παράδειγμα εφαρμογής:
Η μητέρα Κωνσταντίνα Μπαλάσκα μοιράστηκε μαζί μας τον Κιναισθητικό τρόπο μελέτης της καθημερινής Ορθογραφίας στο σπίτι! |
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, http://dyslexiaathome.blogspot.com/
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας, http://dyslexiaathome.blogspot.com/