Oι αρχαίοι Έλληνες, όπως γνωρίζουμε, είχαν τεράστια επιρροή στον σύγχρονο πολιτισμό όπως τον ορίζουμε μέχρι και σήμερα. Από τη δημοκρατία μέχρι τα τεχνολογικά μέσα της εποχής και φυσικά την τέχνη. Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε η βάση για πολλές από τις σημερινές κατακτήσεις. Παρόλα αυτά και παρά το όσα είχαν πετύχει οι Αρχαίοι Έλληνες, κάποια στοιχεία του πολιτισμού τους είναι αδύνατον να γίνουν ανεκτά από τις περισσότερες σύγχρονες κοινωνίες.
Από περίεργες σεξουαλικές πρακτικές και τελετουργικά μέχρι βασανιστήρια και πολύ περίεργους νόμους. Παρακάτω θα βρείτε 7 facts που αφορούν την αρχαία Ελλάδα και το πιθανότερο είναι ότι θα σας σοκάρουν. Μερικά κρυφά και σκιερά σημεία για έναν πολιτισμό που τόσο πολύ θαυμάζουμε κατά τα άλλα.
Πολύ σκληρές τιμωρίες για τη μοιχεία
Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία θεωρούνταν ένα έγκλημα πολύ βαρύτερο από τον βιασμό. Η αποπλάνηση μίας γυναίκας που βρισκόταν υπό την επιτήρηση ενός άντρα (συζύγου ή πατέρα) θεωρούνταν πλήγμα στις αξίες της οικογένειάς της. Αν ο μοιχός πιάνονταν στην πράξη, ο προστάτης της γυναίκας είχε το νόμιμο δικαίωμα να τον σκοτώσει εκείνη ακριβώς της στιγμή. Αν τον έπιαναν και οδηγούνταν στο δικαστήριο, συχνά θα τιμωρούνταν με εξευτελιστικές για τον ίδιο και την αξιοπρέπεια του τιμωρίες.
Πωλούσαν τον ιδρώτα τους
Το γνωρίζουμε φυσικά ότι οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μία σχεδόν εμμονική σχέση με το σώμα τους και με τη φυσική τους κατάσταση. Συνήθιζαν να γυμνάζονται σχεδόν καθημερινά χωρίς ρούχα και σε δημόσια θέα. Γνωστό και αυτό. Αυτό που πιθανόν να μην ξέρετε είναι ότι συχνά οι αθλητές έβγαζαν από το σώμα τους το λάδι και τον ιδρώτα, το τοποθετούσαν σε ειδικά δοχεία και το πωλούσαν ως κάποιου τύπου ελιξήριο.
Πίστευαν στα ζόμπι ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα
Σύμφωνα με μία έρευνα που έκαναν αρχαιολόγοι στη Σικελία, η πίστη στα ζόμπι δεν είναι κατασκεύασμα του νέου κόσμου. Διάφορες ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν φέρει στην επιφάνεια ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο υπήρχε, με άλλους φυσικά όρους, πριν από 2000 χρόνια και ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες για παράδειγμα, τα νεκρά σώματα κάποιων ανθρώπων μπορούσαν να ξαναζωντανέψουν, οπότε, προκειμένου να τους κρατήσουν στα μέρη ταφής τους, έπρεπε να τους «σκοτώσουν» και τελετουργικά με χοντρές πέτρες ή αμφορείς.
Κανονικοποιημένες ερωτικές σχέσεις με παιδιά
Η παιδεραστία ήταν η σχέση μεταξύ ενός ενήλικου άντρα με έναν έφηβο και ήταν πολύ συχνή πρακτική στην αρχαία Ελλάδα. Θεωρούνταν μάλιστα μέρος της διαπαιδαγώγησης του νέου. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι αυτός που συνήθως κυνηγούσε τη σχέση με το νεαρό αγόρι, ιδανικά στην εφηβεία του. Οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν κάτι περισσότερο από σεξουαλικές καθώς αφορούσαν έναν γενικότερο πλέγμα κοινωνικών υποχρεώσεων και μια λογική καθοδήγησης.
Παράξενες εορταστικές εκδηλώσεις
Για τους αρχαίους Έλληνες, οι εορταστικές εκδηλώσεις αφορούσαν περιόδους κατά τις οποίες οι ίδιοι συμμετείχαν σε δραστηριότητες που θα τους επέτρεπαν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο έξω από τον πραγματικό. Για τον λόγο αυτό, συχνά προχωρούσαν και σε μερικές ακρότητες. Μία τέτοια εκδήλωση ήταν για παράδειγμα τα Σκιροφόρια όπου οι Αθηναίοι έκαναν θυσίες ζώων στον Δία πάνω στην Ακρόπολη.
Περίεργες μέθοδοι αντισύλληψης στην αρχαία Ελλάδα
Οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα συχνά χρησιμοποιούσαν λάδι και άλλα έλαια προκειμένου να μειώσουν δήθεν την κίνηση του σπέρματος των ανδρών με τους οποίους έκαναν σεξ. Αυτό τις βοηθούσε να ξεπλύνουν ευκολότερα τα γενετικά τους όργανα μετά τη σεξουαλική πράξη προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο του να μείνουν έγκυες. Άλλες πρακτικές που πρότειναν οι τότε γιατροί ήταν οι γυναίκες να φτερνίζονται την ώρα που ο άντρας εκσπερμάτωνε.
Γεύονταν σωματικά υγρά προκειμένου να κάνουν διάγνωση
Σύμφωνα με τους γιατρούς στην Αρχαία Ελλάδα, το ανθρώπινο σώμα αποτελούνταν από πολλά και διαφορετικά σωματικά υγρά το καθένα από τα οποία είχε τη δική του διαφορετική γεύση και εμφάνιση. Επομένως, αν κάποιος άρρωστος πήγαινε σε έναν αρχαίο Έλληνα γιατρό είναι πολύ πιθανόν εκείνος όχι μόνο να εξέταζε αλλά και να γευόταν τα σωματικά του υγρά προκειμένου να κάνει μία όσο το δυνατόν καλύτερη διάγνωση.