Ο Σωκράτης ήταν ένας πρακτικός φιλόσοφος που επιδίωκε τον διάλογο και βρισκόταν συνέχεια μέσα στην αρχαία αγορά. Η τέχνη της μαιευτικής που εισήγαγε στην αναζήτηση της σοφίας καθώς και η επιμονή του να βρει την αλήθεια μέσα από τον διάλογο, δεν είχε μόνο θαυμαστές αλλά και άσπονδους εχθρούς. Σε όλους αυτούς από τους οποίους δεχόταν προσβολές αλλά και σε όσους θεατρικούς συγγραφείς, όπως ο Αριστοφάνης, τον σατίριζαν ή τον κατηγορούσαν, ο Σωκράτης ήταν πάντα ψύχραιμος και ευγενικός.
Η ψυχραιμία απέναντι στις προσβολές ήταν μέρος της φιλοσοφικής του διαμόρφωσης όπως φαίνεται από ένα ανέκδοτο της εποχής του.
Μια μέρα, κάποιος πρόσβαλε άσχημα δημοσίως τον Σωκράτη φωνάζοντας στην αγορά: “Είσαι παλιάνθρωπος, αγύρτης, άσχετος και πότης…” Ο Σωκράτης δεν απάντησε, δεν ενοχλήθηκε, απλώς χαμογέλασε, κουνώντας το κεφάλι. Ένας πλούσιος αριστοκράτης γνωστός του φιλόσοφου, βλέποντας αυτήν την αντίδρασή του, είπε: “Πώς μπορείς και ανέχεσαι τέτοιες προσβολές; Δεν αισθάνεσαι άσχημα; “ Ο Σωκράτης χαμογέλασε και πάλι, λέγοντάς του: “Έλα μαζί μου.”
Τον ακολούθησε, λοιπόν σε μία παλαιά και σκονισμένη αποθήκη. Εκεί, ο Σωκράτης άναψε ένα πυρσό, και άρχισε να ψάχνει τριγύρω, μέχρι που βρήκε μια άχρηστη, κουρελιασμένη χλαμύδα. Την έδωσε στον αριστοκράτη και του είπε: “Φόρεσέ τη, θα σου κάνει.” Εκείνος, κοίταξε τη κουρελιασμένη χλαμύδα, και του είπε :“Είσαι καλά Σωκράτη; Θα φορέσω εγώ αυτό το κουρέλι;” Και του πέταξε πίσω τη χλαμύδα.
Του λέει ο Σωκράτης, λοιπόν, “Βλέπεις, φυσικά και δεν δέχθηκες να φορέσεις την βρώμικη χλαμύδα. Κατά τον ίδιο τρόπο, και εμένα δεν με άγγιξαν τα ανόητα και βρώμικα λόγια που είπε εκείνος ο άνθρωπος. Όταν κάποιος σου χαρίζει κάτι που δεν θέλεις, και εσύ δεν το δεχθείς, σε ποιόν ανήκει το απορριφθέν δώρο; Το να ταράσσεται κάποιος και να θυμώνει από τις προσβολές των άλλων, είναι σαν να δέχεται να φορέσει τα κουρέλια που του ρίχνουν.”