Κάθε στάδιο γλωσσικής ανάπτυξης στο παιδί, μας εντυπωσιάζει.
Η πρώτη φορά που είπε μαμά ή μπαμπά, η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε μία λέξη που απορήσαμε πού την άκουσε, η πρώτη φορά που σχημάτισε σωστά μία ολόκληρη πρόταση κ.ο.κ. Μεγαλώνοντας, έρχεται η στιγμή που πάει στο σχολείο, μαθαίνει την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τα ιστορικά γεγονότα και εισπράττει καθημερινά αμέτρητες πληροφορίες που, μεταξύ μας, πολλές φορές όταν μας τις μεταφέρει το κοιτάμε σαστισμένοι. Κάπου εκεί λοιπόν τίθεται για πρώτη φορά το ερώτημα μέσα μας «πώς να το βοηθήσω να μάθει να διαβάζει μόνο του;».
Το ερώτημα αυτό απασχολεί κάθε γονέα επειδή, κάθε γονέας έχει επηρεαστεί από το διάβασμα στην παιδική ηλικία. Όσοι μάθαμε να διαβάζουμε μόνοι μας, αναπτύξαμε ένα πλάνο που μας βοήθησε μεγαλώνοντας και μάλλον είμαστε από εκείνους που τα πήγαν «καλά» στο σχολείο. Όσοι δεν μάθαμε να διαβάζουμε σωστά, είμαστε εκείνοι οι γονείς που ταλαιπωρηθήκαμε και στους οποίους το διάβασμα «φάνταζε» ένας Γολγοθάς επηρεάζοντας τις επιδόσεις μας αρνητικά. Επομένως αγαπητοί γονείς, μας γονείς το ερώτημα μέσα σας είναι απολύτως λογικό.
Ψάξαμε, ρωτήσαμε και χρησιμοποιήσαμε τις δικές μας εμπειρίες για να σας δώσουμε μία λίστα με 5 τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί μας να μάθει να διαβάζει μόνο του.
Προτού ξεκινήσουμε να σημειωθεί πως, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και πως αυτό που ταιριάζει στην ψυχολογία και την προσωπικότητα ενός παιδιού δεν σημαίνει πως θα ταιριάξει και στο άλλο. Εμείς προτείνουμε 5 τρόπους που σαν να «χτίζουν» θετικά τη διάθεση του παιδιού για να διαβάσει μόνο του.
Δημιουργήστε ένα «ευχάριστο περιβάλλον διαβάσματος»
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη συγκέντρωση του παιδιού να υπάρχει ένας χώρος στο σπίτι στον οποίο θα μπορεί να διαβάσει ανενόχλητο. Δεν πρέπει να υπάρχει ανοιχτή τηλεόραση ή να μοιράζεται το χώρο με πχ. τον μικρότερο αδερφό του που παίζει. Φροντίστε να υπάρχει ένα ήρεμο περιβάλλον. Ο εκνευρισμός και τα επικριτικά σχόλια δεν βοηθούν το παιδί.
Δώστε βάρος στη μάθηση και όχι στους βαθμούς
Εννοείται πως οι καλοί βαθμοί είναι σημαντικοί στο σχολείο, όμως αν το παιδί σας δυσκολεύεται να πάρει καλούς βαθμούς τότε είναι καλή ιδέα να επικεντρωθείτε στο να μάθει. Μιλήστε καθημερινά μαζί του για τις σχολικές δραστηριότητες και ζητήστε του να σας μεταφέρει όσα έμαθαν στην τάξη κάθε μέρα. Ακούστε το παιδί με τρομερό ενδιαφέρον και δείξτε του πως θέλετε να σας τα μεταφέρει γιατί σας ενδιαφέρουν οι πληροφορίες και περισσότερο επειδή απολαμβάνετε την κουβέντα μαζί του. Πιστέψτε μας το παιδί ενδόμυχα ξεκινά να επικεντρώνεται στο να εισπράξει τη μάθηση με τον τρόπο που του ταιριάζει περισσότερο.
Σταθείτε στο πλευρό του παιδιού σας
Μιλήστε με τους δασκάλους. Η εξίσωση της μάθησης έχει δύο μεταβλητές: το παιδί και τον δάσκαλο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο δάσκαλος τα αδύνατα και δυνατά σημεία ενός παιδιού βοηθώντας το έτσι να κατανοήσει την πληροφορία που του δίνεται. Εάν παρατηρήσετε κάποια δυσκολία στη μελέτη στο σπίτι, μπορείτε να τη συζητήσετε με τον/την δάσκαλο/α λειτουργώντας παρέα σωστότερα στο παιδί.
Φτιάξτε πρόγραμμα μελέτης
Όπως κάθε τι που γίνεται συστηματικά και συνεπώς ολοκληρώνεται με σωστό τρόπο, έτσι και το διάβασμα θέλει το πλάνο του. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και τηρήστε το. Μελλοντικά το πρόγραμμα αυτό γίνεται «έμφυτο» και το παιδί αποκτά το αίσθημα της μελέτης, χωρίς τη δική σας υπενθύμιση. Σημαντική σημείωση: Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια του διαβάσματος, να θυμάστε ότι η συγκέντρωση ενισχύεται με μικρά διαλείμματα.
Επιβραβεύστε την προσπάθειά του.
Ναι, κάθε παιδί διαβάζει για το μέλλον του. Όμως το πόσο σημαντικό είναι το διάβασμα για το μέλλον μας, συνήθως το καταλαβαίνουμε όταν πια έχουμε μεγαλώσει. Επιβραβεύστε το παιδί σας, χωρίς υπερβολή φυσικά. Επίσης να θυμάστε η επιβράβευση δεν είναι υλική απαραίτητα. Η επιβράβευση είναι και μία ζεστή κουβέντα. Οτιδήποτε μπορεί να δώσει στο παιδί κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο.
Κλείνοντας, σας στέλνουμε το μήνυμα πως εάν αισθάνεστε πως δεν έχετε υπομονή για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαβάσει, δεν είσαστε κακοί γονείς. Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και το διάβασμα θέλει διάθεση, υπομονή, επιμονή και ηρεμία. Ζητήστε βοήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι και μέσα που δρουν με τον σωστό τρόπο και τα κατάλληλα εργαλεία, βοηθώντας το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα και να πιστέψει στις δυνατότητές του.
“ Αν το παιδί μας δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει” Maria Montessori.