Τα βιβλία είναι ένα "ρόφημα μάθησης". Κάθε βιβλίο έχει τη μαγεία να σου δίνει εμπειρία και απόψεις που ίσως δεν μπορεί να σου δώσει η καθημερινότητά σου.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουν τα παιδιά μας βιβλία, ή να τους διαβάζουμε βιβλία. Το βιβλίο δεν ανοίγει μόνο ένα παράθυρο στον κόσμο. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων μαζί με το παιδί, ήδη από την ηλικία των 8 μηνών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Από τη μία, λέξεις που έχουν ήδη μάθει εντυπώνονται καλύτερα στο παιδί όταν τις ακούει μέσα σε διαφορετικές προτάσεις, και από την άλλη, όσο περίεργο και αν μας ακούγεται, μαθαίνουν περισσότερες λέξεις. Έχει αποδειχθεί ότι ο γραπτός λόγος περιέχει πολύ πιο πλούσιο λεξιλόγιο από τον προφορικό.
Βρήκαμε για εσάς 5 βιβλία που κάθε παιδί μεγαλώνοντας καλό είναι να έχει διαβάσει (τα περισσότερα απευθύνονται σε παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία της εφηβείας):
“Ο γέρος και η θάλασσα”, Hemingway Ernest
Το μικρότερο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, που αποτυπώνει σε 27,000 λέξεις τον αγώνα ενός Κουβανού ψαρά που δεν έχει πιάσει ούτε ένα ψάρι σε 84ημέρες. Μία κλασική νουβέλα, γραμμένη με αξιοθαύμαστη απλότητα και δύναμη, πραγματεύεται την πάλη του ανθρώπου για την επιβίωση. Ο γέρος ψαράς Σαντιάγκο θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο ξιφία που έχει δει ποτέ στη ζωή του και θα υποβληθεί στην υπέρτατη δοκιμασία, θα δώσει μία εναγώνια μάχη ολομόναχος στα ανοιχτά της Κούβας. «Ο άνθρωπος μπορεί να καταστραφεί, αλλά όχι να νικηθεί», μονολογεί ο Σαντιάγκο, ακόμα και όταν φαίνεται ότι όλα έχουν τελειώσει. Ένα βιβλίο που μεταφέρει ένα πολύτιμο μάθημα ζωής για την υπομονή και την επιμονή, για το μεγαλείο του αγώνα, για την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπει την προσπάθεια.
“1984”, Τζωρτζ Όργουελ
Αυτό που καθιστά το 1984 μοναδικό, είναι ότι είναι διαρκώς μπροστά από την εποχή του και όχι απλώς επίκαιρο. Μετά από την έκδοσή του, ο τρόπος που αντιλαμβανόμστε τον κόσμο άλλαξε για πάντα. Γεννήθηκε ο όρος Οργουελικός για να περιγράψει συνθήκες κυβερνητικής παρέμβασης στην ζωή των πολιτών, καθεστώτα ανελευθερίας, διαρκούς παρακολούθησης, και συλλογής ιδιωτικών πληροφοριών, ελέγχου της σκέψης.
Ο Όργουελ έγραψε το «1984» έχοντας στο μυαλό του την εμπειρία του ναζισμού, αλλά συγχρόνως, ζώντας την ψυχροπολεμική εποχή, κάνει ευθεία αναφορά στο σταλινικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου, του Γουίνστον Σμιθ, στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα δυστοπικό απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Βαθιά μέσα του γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιαστικό ώστε να αλλάξει τα πράγματα, δεν μπορεί όμως και να συμφιλιωθεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Γνωρίζει πως δεν πρέπει να εμπιστευτεί κανέναν και είναι αναγκασμένος να καταπιέζει συνεχώς τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του, αφού το αντίθετο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ - Frank Anne
Η καθημερινή ζωή της Εβραίας συνομήλικής σας Άννας Φρανκ, η οποία έγραψε μεγάλο μέρος του ημερολογίου της κάτω από δυσχερείς συνθήκες, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου πολέμου.
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Μια πραγματική βίβλος για εκατομμύρια αναγνώστες στον κόσμο που χρωματίζει μοναδικά την εφηβεία, τα σκιρτίματα, τους φόβους, τα βαθύτερα συναισθήματα της εβραιοπούλας Αννας Φρανκ στα σκοτεινά χρόνια των διωγμών από τους Ναζί. Το ημερολόγιο αυτό, πιο επίκαιρο παρά ποτέ, αποκαλύπτει μια μοναδική προσωπικότητα και ένα ανείπωτα σκληρό βίωμα μιας νεαρής μόλις 16 ετών.
"Ένα παιδί μετράει τ' άστρα», Mενέλαος Λουντέμης
Το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη που έχει συγκινήσει όλους τους Έλληνες. Στο έργο του «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» ο Μενέλαος Λουντέμης εξιστορεί την ιστορία ενός φτωχού και ορφανού αγοριού, την ακόρεστη δίψα του για μάθηση και την αναμέτρηση του με τις ανισότητες και τις αντιξοότητες της κοινωνίας της εποχής του έχοντας έντονα ηθογραφικά στοιχεία και βιωματική γραφή. Ο Μέλιος, όπως και ο ίδιος ο Μενέλαος Λουντέμης, αναγκάζεται ήδη από την παιδική ηλικία να βγει στη βιοπάλη και παρά την ακόρεστη επιθυμία του για μόρφωση το διάβασμα για το σχολείο θα θεωρηθεί από το αφεντικό του ως ένα είδος αποσυντονισμού από την εργασία του που θα πρέπει να αποτραπεί.
"Ματωμένα χώματα", Διδώ Σωτηρίου
Τα Ματωμένα χώματα (1962), το δεύτερο μυθιστόρημα της Σωτηρίου, είναι ένα από τα αρτιότερα και γνωστότερα βιβλία για τη ζωή στις χαμένες πατρίδες πριν από τη μικρασιατική καταστροφή αλλά και για την τραγωδία του 1922. Πιθανότατα και το πιο πολυδιαβασμένο, αφού αριθμεί πλέον 98 εκδόσεις και 404.000 αντίτυπα.
"Καθετί που έκανε, σκέφτηκε, κέρδισε ή δημιούργησε η ανθρωπότητα, όλα αυτά βρίσκονται, σαν μια μαγική παρακαταθήκη, στις σελίδες των βιβλίων. Αποτελούν εκλεκτό κτήμα των ανθρώπων.
Τόμας Καρλάιλ"
Περισσότερα θέματα για βιβλία εδώ.