Με τα κρούσματα του κορονοϊού να καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, η λειτουργία των σχολείων θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη μπροστά στο νέο κύμα που σαρώνει τη χώρα μας. Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης και εργασία, οι ειδικοί εξετάζουν τη λήψη νέων μέτρων και στα σχολεία από τον Ιανουάριο.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Μπορεί η επιδίωξη της κυβέρνησης να είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις γιορτές, το άνοιγμα τους όμως θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών της επιτροπής και από τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.
Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «αν μας εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους». Ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εισήγηση να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.
Όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στα σχολεία θα αφορούν πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους (αυξημένο testing), την αναστολή των σχολικών εκδρομών κυρίως του εξωτερικού, ενώ υπάρχουν σκέψεις για την αλλαγή του πρωτοκόλλου στα σχολεία αναφορικά τον αριθμό των κρουσμάτων που θα πρέπει να καταγραφούν για να κλείσει ένα τμήμα. Σήμερα το υφιστάμενο πρωτόκολλο, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς, προβλέπει ότι για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να νοσήσουν παραπάνω από τους μισούς μαθητές (50%+1).
Πρόσθετα μέτρα
«Μέχρι τη 10η Ιανουαρίου θα έχουμε και άλλα δεδομένα στα χέρια μας και προφανώς θα έχουμε κι άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, που θα σταθμίσουν τα δεδομένα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τον πιο αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, για να πάνε οι μαθητές με ασφάλεια στο σχολείο τους, θα το κάνουμε. Ενδεχομένως περισσότερα τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις.
«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, με την "Ο" να δείχνει αυτή τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες να είναι περισσότερο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε στη 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε και επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους.
Προς αυξημένο testing
Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται εν αναμονή της νέας συνεδρίασης των ειδικών ώστε να δούμε αν θα προταθούν νέα μέτρα για τα σχολεία, δήλωσε η υφυπουργός Ζέττα Μακρή. Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, η κ. Μακρή απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση, ενώ δεν αποκλείεται η επιτροπή να ζητήσει πιο αυστηρούς διαγνωστικούς ελέγχους.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η απόφαση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, υπενθυμίζοντας πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί θα επανεξετάσουν το ζήτημα των σχολείων το επόμενο δεκαήμερο.
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι πιθανό να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, ο καθηγητής ανέφερε ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στο τραπέζι, και όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το επόμενο διάστημα.
Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.