Τι ισχύει στην περίπτωση που εκπαιδευτικός ή μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0








Αρκετά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας να επεξεργάζονται τόσο από εκπαιδευτικούς και μαθητές, αλλά και από τους γονείς. Ενα από αυτά τα ερωτήματα που απασχολεί πολύ κόσμο έχει να κάνει με το ποια διαδικασία ακολουθείται εφόσον ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.


Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετικές οδηγίες που αναφέρουν τα εξής:

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε καραντίνα για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν καιμε αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self test ή rapid test, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Εάν μαθητής ή εκπαιδευτικός είναι στενή επαφή με κρούσμα

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος κορονοϊού εκτός σχολείου, τότε σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ισχύουν τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.

Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Για τους ανεμβολίαστους μαθητές ή εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου ισχύει το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς, αντίστοιχα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)