Τα απρόσεκτα λόγια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ακόμη και τους ενήλικες, πόσο μάλλον τα παιδιά. Εξάλλου, μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν αυτόν τον κόσμο, δεν ξέρουν πώς να φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν και πρακτικά δέχονται τα πάντα με πίστη. Παρ' όλα αυτά, κανένας γονιός δεν έχει ανοσία στα λάθη. Ως αποτέλεσμα, αμφίβολες εκπαιδευτικές φράσεις περνούν από γενιά σε γενιά, που επηρεάζουν ανεπαίσθητα, αλλά σταθερά τον ψυχισμό των παιδιών με απαξιωτικό τρόπο.
Στο e-didaskalia.blogspot.gr αποφασίσαμε να αναλύσουμε τις πιο συνηθισμένες φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε, προκειμένου να επιτρέψετε στα παιδιά σας να γίνουν χαρούμενοι, υγιείς και γεμάτα αυτοπεποίθηση ενήλικες.
«Δεν σε πιστεύω»
Οι γονείς γενικά ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Άλλωστε, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να γνωρίζετε όλα τα γεγονότα της ζωής του παιδιού και να προστατεύσετε το παιδί από προβλήματα όταν προκύπτουν. Εάν αυτό είναι που σας ενδιαφέρει, πρώτα απ 'όλα, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα λόγια του παιδιού σας και να αντιμετωπίζετε την επιθυμία του να ανοιχτεί με σεβασμό.
Λέγοντας κάτι όπως «Λες ψέματα» ή «Δεν σε πιστεύω», οι γονείς μπορούν να βλάψουν σοβαρά τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα, το παιδί θα μπορούσε να σταματήσει να σας εμπιστεύεται και να μάθει γρήγορα να είναι μυστικοπαθές και όταν χρειάζεται βοήθεια, δεν θα απευθύνεται πλέον σε εσάς για συμβουλές.
«Φεύγω από αυτό το σπίτι και δεν επιστρέφω ποτέ»
Οι απειλές κάθε είδους σαφώς δεν είναι ο πιο φιλικός τρόπος επικοινωνίας και δεν συμβάλλουν στην ήρεμη επίλυση μιας σύγκρουσης. Εάν το παιδί σας μαλώνει μαζί σας ή δείχνει πολύ έντονα συναισθήματα, αυτό είναι ήδη σημάδι ότι έχει στρες. Οι φράσεις όπως «Θα αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα» ή «Θα φύγω από αυτό το σπίτι και δεν θα με ξαναδείς», απλώς αυξάνουν τη νευρική του ένταση και κάνουν το παιδί να αισθάνεται ανασφαλές στο σπίτι.
Εάν ο καβγάς κρατήσει περισσότερο από ό,τι περιμένατε και δεν έχετε πλέον αρκετή δύναμη να πείτε κάτι εποικοδομητικό, αντί για απειλές, είναι καλύτερο να καλέσετε όλους να ηρεμήσουν και να τερματίσετε τη συζήτηση αργότερα.
«Δεν θα αλλάξεις ποτέ»
Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε λέξεις όπως «πάντα» ή «ποτέ». Η χρήση τέτοιων λέξεων κάνει τα παιδιά να αισθάνονται απελπισμένα. Κατηγορίες όπως «πάντα τα κάνεις όλα λάθος» ή «δεν θα αλλάξεις ποτέ» τοποθετούν αυτόματα το παιδί σε ένα άκαμπτο, και το πιο σημαντικό, αρνητικό ψυχολογικό πλαίσιο, από το οποίο μπορεί να μην μπορεί να βρει τη δύναμη να βγει.
Μπορεί αυτές οι φράσεις να λέγονται συχνά ασυνείδητα για να ενθαρρύνουν το παιδί να κάνει θετικές αλλαγές. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί το αντίθετο και να οδηγήσει στην εμμονή μιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς, που κανένας γονιός δεν θα ήθελε.
«Επειδή το είπα εγώ»
Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο κλισέ φράσεις για γονείς. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να ονομαστεί εποικοδομητική. Γεγονός είναι ότι πρώτον, αυτή η φράση κάνει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι τα συναισθήματά τους δεν είναι σημαντικά και δεύτερον, δεν τους επιτρέπει να μάθουν το πλαίσιο και να κατανοήσουν την κατάσταση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν για τη μετέπειτα ζωή τους.
Για παράδειγμα, τα παιδιά σας παρακαλούν να πάτε στην παιδική χαρά, αλλά πρέπει να πλύνετε τα ρούχα και να πλύνετε τα πιάτα. Εάν δεν εξηγήσετε την κατάσταση και απλώς πείτε όχι, θα φαίνεστε σαν ένα κακόβουλο άτομο που δεν θέλει να διασκεδάσει. Αν εξηγήσετε την κατάσταση, τα παιδιά θα καταλάβουν τουλάχιστον ότι αυτό δεν είναι μόνο η ιδιοτροπία σας, ακόμα κι αν στεναχωρηθούν ούτως ή άλλως.
«Θα έπρεπε να το γνωρίζεις ήδη μόνος σου»
Το να αποκαλείτε το παιδί σας ανόητο ή κάτι παρόμοιο είναι λάθος για μερικούς λόγους. Πρώτον, ακόμη και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά επαίσχυντη, ακόμη και ταπεινωτική λέξη. Δεύτερον, το να το ακούς αυτό από έναν ενήλικα και ένα έμπειρο άτομο που επίσης αγαπάς είναι διπλά επώδυνο, γιατί ο ενήλικας πιθανότατα ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να πάρει αυτές τις λέξεις πολύ σοβαρά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανασφάλειες στο μέλλον.