Πέθανε ο Γάλλος ιολόγος, Λικ Μοντανιέ (1932 – 2022), ο οποίος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (2008) για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη, το 1983, του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για κορυφαίο επιστήμονα. Το αποδεικνύουν το επιστημονικό του έργο, οι ευρεσιτεχνίες του, η επιστημονική του διαδρομή, και τα πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Ωστόσο, υπάρχει και ένας δεύτερος Μοντανιέ. Μετά το 2000, ο Γάλλος ερευνητής άρχισε να διατυπώνει απόψεις τουλάχιστον «περίεργες». Υποστήριξε τη θεωρία της «μνήμης του νερού», η οποία δήθεν εξηγούσε της αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, την τηλεμεταφορά του DNA δίχως την παραμικρή απόδειξη, και διαβεβαίωνε ότι ο αυτισμός θεραπεύεται με αντιβιοτικά και το AIDS με ορισμένο διαιτολόγιο.
Οι θέσεις του αυτές άρχισαν να τον περιθωροποιούν στην επιστημονική κοινότητα. Αλλά ο επιστημονικός του θάνατος επήλθε το 2017 όταν τοποθετήθηκε εναντίον των εμβολίων — «Τα παιδιατρικά εμβόλια ευθύνονται για τον ξαφνικό θάνατο των βρεφών»· ή ότι το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεκάδες πανεπιστημιακοί θα καταγγείλλουν την «αξιολύπητη εκτροπή» του και θα ζητήσουν να του επιβληθούν ποινές.
Στην πανδημία του κορωνοϊού θα αναδειχτεί σε ήρωα των αντιεμβολιαστών. Την Άνοιξη του 2020 θα πει ότι ο κορωνοϊός «βγήκε από κινεζικό εργαστήριο με το DNA του HIV», δηλαδή με σχεδιασμένη εργαστηριακή επεξεργασία του ιού τού AIDS, και μόλις πριν έναν μήνα ότι «οι ανεμβολίαστοι είναι οι φύλακες της ανθρωπότητας».
Δεν είναι πρωτοφανής περίπτωση. Το φαινόμενο νομπελίστες να υποστηρίζουν εξωφρενικές ιδέες έχει ονομαστεί «νομπελίτιδα» (nobelitis) ή «η ασθένεια του Νόμπελ». Αρκετοί νομπελίστες έχουν διατυπώσει μετά τη βράβευσή τους αντιεπιστημονικές, αποκρυφιστικές και παραφυσικές απόψεις. Επί παραδείγματι, ο Λάινους Πόλινγκ (Νόμπελ Χημείας, 1954) έλεγε ότι κάποιοι καρκίνοι θεραπεύονται με τη βιταμίνη C· και ο Τζέιμς Γουάτσον (Νόμπελ Ιατρικής, 1962) ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση στον ήλιο και τη λίμπιντο, η οποία εξηγεί και την εικόνα του «λατίνου εραστή».
Κώστας Αναγνωστόπουλος, https://www.lifo.gr
Περισσότερα αφιερώματα εδώ.