Έχετε ένα υπερβολικά ευαίσθητο παιδί; Στο παρακάτω άρθρο θα σας εξηγήσουμε πως μπορείτε να το διαχειριστείτε.
Η ευαισθησία δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που το αποκτάς μόνο μεγαλώνοντας. Μερικές φορές ένα παιδί φαίνεται από μικρό ότι θα γίνει ευαίσθητο. Πληγώνεται και κλαίει με το παραμικρό. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο τόσο για την παιδική του ηλικία όσο και μεγαλώνοντας.
Όσο είναι μικρό η γκρίνια ενός παιδιού ίσως είναι κουραστική για τους γονείς. Επίσης επειδή το παιδί πληγώνεται εύκολα ένας γονιός μπορεί μερικές φορές να νιώθει ότι δεν μπορεί να πει το παραμικρό στο παιδί του για να μην πληγωθεί. Μεγαλώνοντας φοβόμαστε ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι μπορεί και να μην επιβιώσουν σε έναν τόσο σκληρό κόσμο.
Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε ένα υπερβολικά ευαίσθητο παιδί. 8 συμβουλές που θα σας φανούν σίγουρα χρήσιμα.
Να είστε συναισθηματικοί και να τους μιλάτε.
Εάν το παιδί σας έχει συναισθηματικές εξάρσεις δημόσια, μην προσπαθήσετε να καταστείλετε τα συναισθήματά του λέγοντάς του να σταματήσει να γκρινιάζει. Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα και μιλήστε στο παιδί σας για αυτά.
Καθίστε δίπλα του και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί νιώθει έτσι, αλλά μην προσπαθήσετε να προσφέρετε μια γρήγορη λύση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τα μάθετε πώς να λειτουργούν με τα συναισθήματά τους όταν είναι δημόσια, ώστε να μην δημιουργούν άβολες καταστάσεις.
Ενημερώστε τα ότι η έκφραση συναισθημάτων είναι εντάξει.
Πολλοί γονείς θα πάρουν τα παιδιά τους σε κάπου ιδιωτικά, αν αρχίσουν να κλαίνε και να δημιουργούν μια σκηνή δημοσίως. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του δεν είναι σημαντικά και ότι κάνει κάτι λάθος.
Αντί να κάνετε αυτό, μπορείτε να καθίσετε μαζί τους, να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά τους και να τους ενημερώσετε ότι είναι εντάξει. Προσπαθήστε να συνδεθείτε μαζί τους και δείξτε ότι τους υποστηρίζετε.
Επισημάνετε τη «λάθος εμφάνιση» τους και προτείνετε εναλλακτικές λύσεις.
Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει πώς μοιάζει όταν εκνευρίζεται ή ενοχλείται από κάποιον. Αυτό μπορεί να τα στενοχωρήσει στην αρχή, αλλά θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα αν συνεχίσετε να το κάνετε.
Το δεύτερο βήμα θα ήταν οι γονείς να προσφέρουν εναλλακτικές αντιδράσεις. Ενημερώστε τα ότι αν κάποιο άλλο παιδί τα ενοχλήσει, μπορούν απλά να φύγουν ή να πάρουν μια βαθιά ανάσα. Το μέτρημα έως το 10 μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να απομακρυνθούν από τη δυσάρεστη κατάσταση και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.
Κάντε υπομονή και αφήστε τα για λίγο μόνα τους.
Πολλοί γονείς σπεύδουν να γράψουν τα παιδιά τους σε πολλές δραστηριότητες μόλις μπουν στο νηπιαγωγείο. Ωστόσο, σε ένα ευαίσθητο παιδί δεν του αρέσει το μεγάλο πλήθος παιδιών και οι δυνατές δραστηριότητες και προτιμά να μένει περισσότερο στο σπίτι.
Μπορείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους διαβάζοντας και παίζοντας ό, τι παιχνίδια τα κάνει ευτυχισμένα. Μην ανησυχείτε για την κοινωνικοποίησή τους, καθώς αυτό που είναι πιο σημαντικό γι ‘αυτά σε αυτό το σημείο είναι να αισθάνονται επικυρωμένοι και αποδεκτοί.
Βοηθήστε τα σιγά σιγά να ξεπεράσουν τους φόβους τους.
Το να κάνουμε κάτι λίγο τρομακτικό είναι ένας τρόπος για να ξεπεράσει ένα παιδί τους φόβους του. Ωστόσο, αυτή είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία που πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη ευαισθησία.
Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα τα παιδιά ξεπερνούν τους φόβους τους μόλις χρησιμοποιηθεί η σωστή μέθοδος. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν αισθάνεται ότι αυτό είναι μια τιμωρία επειδή έκανε κάτι λάθος.
Η απόκτηση κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει πολύ.
Τα κατοικίδια ζώα έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι τέλειοι σύντροφοι για παιδιά με υψηλή ευαισθησία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα συντροφιάς είναι συνήθως εξίσου ευαίσθητα και συμπονετικά με αυτά.
Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιο εύκολο για τα παιδιά να συνδεθούν με έναν γούνινο φίλο παρά με έναν άνθρωπο που μπορεί να τονώσει αρνητικά τα συναισθήματά τους. Για αυτούς, η σύνδεση με ένα ζώο μπορεί να προσφέρει την κατανόηση που χρειάζονται σε έναν κόσμο που τους φαίνεται συντριπτικός.
Δημιουργήστε ασφαλείς χώρους στο σπίτι σας.
Τα ευαίσθητα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά στο περιβάλλον τους και ταράζονται αρκετά εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο στο σπίτι σας όπου θα μπορούν να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους.
Αυτό μπορεί να είναι ένα σημείο όπου μπορούν να κάνουν όλες τις δραστηριότητες που προτιμούν ή το υπνοδωμάτιό τους, όπου μπορούν να ξαπλώσουν και να τους διαβάσετε μια ιστορία. Κάντε τους να αισθάνονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ασφαλή χώρο τους όποτε αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.
Να είστε πολύ ευγενικοί με τις μεθόδους πειθαρχίας σας.
Το παιδί σας πιθανότατα έχει έντονη αίσθηση ηθικής και θα σας φωνάξει αν ενεργείτε υποκριτικά. Θα κρίνουν επίσης αυστηρά τον εαυτό τους εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχετε ορίσει στο σπίτι σας.
Γι ‘αυτό πρέπει να δημιουργήσετε όρια και όρια που ισχύουν για όλους στο σπίτι σας. Αποφύγετε να κρίνετε και βεβαιωθείτε ότι οι συνέπειες είναι δίκαιες και εφαρμόζονται σε κάθε μέλος της οικογένειάς σας.
All photos via: brightside.me