Ποιος δεν έχει δει τη διασημότερη φωτογραφία – ωδή στο μεταφυσικό με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα μηχανικό Φρέντι Τζάκσον;
Ο λόγος για την αναμνηστική λήψη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία τραβήχτηκε το 1919 από τον αξιωματικό Βίκτωρα Γκοντάρντ και στην οποία συγκεντρώθηκαν για να ποζάρουν όλοι οι στρατιώτες του κέντρου εκπαίδευσης «HMS Daedalus» της Νότιας Αγγλίας, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όλοι εκτός από έναν: Τον Φρέντι Τζάκσον. Το νεαρό μηχανικό αεροπλάνων που είχε βρει φρικτό θάνατο από έναν έλικα μέσα στο κέντρο εκπαίδευσης δύο μόλις ημέρες πριν τη λήψη. Την ημέρα της αναμνηστικής φωτογραφίας του σμήνους, μάλιστα, ήταν η κηδεία του…
Η φωτογραφία τραβήχτηκε μεν, μπήκε στο συρτάρι για πολύ καιρό δε, συγκεκριμένα για 56 ολόκληρα χρόνια. Ήταν το 1975 όταν ο άνθρωπος που την τράβηξε, ο Βίκτωρας Γκοντάρντ, την έδωσε στη δημοσιότητα πεπεισμένος πως η λήψη αυτή παρουσίαζε κάτι πολύ απόκοσμο: τη φιγούρα του νεκρού Φρέντι Τζάκσον.
Οι ερευνητές του μεταφυσικού και οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις σε όσα έβλεπαν, όμως κανείς δεν κατάφερε να αποφανθεί με σιγουριά για το πώς βρέθηκε η αχνή αντρική φιγούρα στην ομαδική φωτογραφία του σμήνους.
Ένα ανδρικό πρόσωπο φαίνεται καθαρά πίσω από τον πιλότο που βρίσκεται στην επάνω σειρά, τέταρτος από αριστερά. Ο ίδιος ο Γκοντάρντ υποστήριξε πως ο άντρας αυτός δεν είναι άλλος από τον Φρέντι Τζάκσον, ο οποίος –σύμφωνα με τον ίδιο- θέλησε να βρίσκεται με τα υπόλοιπα μέλη του σμήνους του τη στιγμή εκείνη.
Μεταφυσικό φαινόμενο ή προϊόν επεξεργασίας;
Πολλοί αρνήθηκαν να μπουν στη συζήτηση για το αν η φωτογραφία είναι πραγματική ή όχι, πιστεύοντας πως το να πρωταγωνιστεί ένα… φάντασμα στην εν λόγω λήψη είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό συνέβαλλε και το γεγονός πως αφού η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα 56 χρόνια αργότερα, ήταν αδύνατο να εξεταστεί το αρνητικό της εκτύπωσης ώστε να διαπιστωθεί αν έχει υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, πάντως, όσοι είδαν τη φιγούρα του Τζάκσον δεν αμφέβαλλαν πως επρόκειτο για κάτι απόκοσμο, που μόνο ως «μεταφυσικό» μπορεί να εξηγηθεί. Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός πως ο ίδιος ο Βίκτωρας Γκοντάρντ είχε αποκτήσει τεράστια εμμονή με τα μεταφυσικά φαινόμενα -κυρίως με τους εξωγήινους και τα φαντάσματα- μετά τη συγκεκριμένη λήψη.
Κάποιοι άλλοι, επέμειναν πως υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση του «φαντάσματος» της φωτογραφίας, αποδίδοντας τη στην αντανάκλαση του φωτός, θεωρία, όμως, που ανατρέπεται διότι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους στρατιώτες, ο άντρας της φωτογραφίας δεν φορά στρατιωτικό καπέλο.
Μέχρι σήμερα η φωτογραφία του σμήνους προκαλεί ανατριχίλα σε όποιν την κοιτάζει. Αποτελεί, μάλιστα, την πιο διάσημη φωτογραφία φαντάσματος σε όλα τα μήκη και πλάτης γης.
Ανάγκη του Γκοντάρντ για δημοσιότητα και χρήμα ή ένα μεταφυσικό φαινόμενο που όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα καταφέρει να βρει την εξήγησή του; Το πιο πιθανό είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ…