To διαδίκτυο και τα social media έχουν εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας και έχουν επηρεάσει τον τρόπο διασκέδασης και επικοινωνίας, τόσο των ενηλίκων, όσο και των μικρών παιδιών. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά ξεκινούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ήδη από την ηλικία των επτά ετών, ενώ η μέση ηλικία που ανοίγουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι τα 13 έτη.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο και στα social media είναι πραγματικότητα και ολοένα και περισσότερες έρευνες μελετούν το φαινόμενο αυτό. Το TikTok είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά μέσα σε παιδιά και εφήβους και νέα έρευνα αναδεικνύει τα σημάδια εθισμού που πρέπει να προσέξουν οι γονείς.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addictive Behaviors και σε αυτήν συμμετείχαν 354 παιδιά από τα οποία τα 173 χρησιμοποιούσαν το TikTok. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα εθισμού στα παιδιά έχουν κάποια κοινά συμπτώματα και αφορούν στη συμπεριφορά που παρουσιάζουν όταν τους απαγορευτεί η είσοδος στην συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που έχουν εθιστεί στο TikTok και στερούνται την πρόσβαση σε αυτό, γίνονται νευρικά, ευέξαπτα, αγχώδη ή ενδέχεται να εμφανίζουν έντονη στενoχώρια.
Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι τα κοινωνικά μέσα, μεταξύ των οποίων και το TikTok, αν και έχουν σημαντικά οφέλη, όπως ότι διευκολύνουν την επικοινωνία και δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης, δεν φαίνεται να βοηθούν παιδιά που είναι πιο μοναχικά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Στις περιπτώσεις αυτές, τα κοινωνικά μέσα λειτουργούν ως ένα μέσο για να δραπετεύσουν από τον πραγματικό κόσμο, χωρίς όμως να λύνουν ουσιαστικά τα προβλήματα που τα απασχολούν.
TikTok: Συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους
Έρευνα που δημοσιεύτηκε μερικούς μήνες πριν στο International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε ότι οι έφηβοι που είναι «εθισμένοι» στο TikTok εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και έχουν εξασθενημένη μνήμη.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι είχαν χειρότερη απόδοση σε τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα απομνημόνευσης και αυτό πιθανά να έχει προκληθεί από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που προκαλεί η καθημερινή χρήση των social media.