Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2022 - Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0







Παρουσιάζουμε τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής της Ελπίδας Οικονομίδη σε συνεργασία με τον Ομιλο Φροντιστηρίων Αξία. Οι εκτιμήσεις δημοσιεύθηκαν στον Ελεύθερο Τύπο.

Μία ακόμα χρονιά πτώσης των βάσεων αναμένεται η φετινή με δημοφιλείς σχολές να κατρακυλάνε κάτω από το όριο των 18.000 μορίων όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Νομικές και Πολυτεχνεία ακόμα και σε κεντρικά Ιδρύματα θα παρουσιάσουν απώλειες που σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνούν τα 500 μόρια ενώ οι Ιατρικές προβλέπεται να καταγράψουν συγκρατημένη πτώση.

Μεγάλος χαμένος φέτος είναι οι υψηλόβαθμες σχολές καθώς οι αριστούχοι συρρικνώθηκαν. Η συγκέντρωση των επιδόσεων και φέτος έγινε σε χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες όμως η διαδικασία της εκτίμησης των βάσεων εισαγωγής έχει γίνει πολύ περίπλοκη λόγω των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας ανά πανεπιστημιακό τμήμα.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ανθρωπιστικών Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με πέρσι είναι η απώλεια 4.000 υποψηφίων από το εν λόγω πεδίο το οποίο οδηγεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σε καθολική κάθοδο των βάσεων και ίσως τη μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία Κάτω από το όριο των 18.000 μορίων φαίνεται ότι θα κινηθεί η Νομική Αθήνας που μέχρι πέρσι η βάση της ήταν στα 18.157 μόρια ενώ η Νομική Κομοτηνής προβλέπεται ότι θα πέσει ακόμα και στα 16.650 μόρια.

Απώλειες άνω των 500 μορίων υπολογίζονται και στο μάθημα της Ψυχολογίας με τις δημοφιλείς σχολές να κινούνται στα όρια των 16.000 με 17.500 μορίων.

Σε όλες τις σχολές και τα τμήματα αναμένεται πτώση των βάσεων μιας και ο ανταγωνισμός μέσα σ ένα χρόνο έχει συρρικνωθεί στο 80% σε σχέση (πάνω από 4.000 λιγότεροι υποψήφιοι φέτος).

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Από 200 έως και 500 μόρια κινούνται οι προβλέψεις για τις απώλειες στο 2ο επιστημονικό πεδίο με τις πολυτεχνικές σχολές σε κεντρικά Ιδρύματα αλλά και περιφερειακά να πέφτουν κάτω από το όριο των 18.000 μορίων.

Ειδικότερα μόνο το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από 18.000 μόρια ενώ τα αντίστοιχα τμήματα θα χάσουν επίσης 200 - 300 μόρια.

Σε ΕΜΠ και ΑΠΘ οι πολυτεχνικές σχολές με υψηλές βαθμολογίες θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση από τις υπόλοιπες λόγω της έλλειψης αριστούχων ενώ αντίθετα σε σχολές με μέτριες βαθμολογίες η πτώση θα είναι πιο συγκρατημένη καθώς σε αυτές τις επιδόσεις έχει συγκεντρωθεί υψηλός αριθμός υποψηφίων.

Συγκρατημένη θα είναι η πτώση και στα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών καθώς οι βάσεις εισαγωγής τους κινούνται σε μεσαία επίπεδα ενώ απώλειες της τάξης άνω των 300 μορίων θα έχουν τα τμήματα Χημικών Μηχανικών λόγω των επιδόσεων στο αντίστοιχο μάθημα το οποίο πριμοδοτείται από αυτά τα τμήματα.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Επιστημών Υγείας

Συγκρατημένη αναμένεται η πτώση στο 3ο επιστημονικό πεδίο όπου οι επιδόσεις όπως και κάθε χρονιά είναι οι καλύτερες που καταγράφονται συνολικά Η Ιατρική Αθήνας δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από 18.600 μόρια ενώ η τελευταία στην κατάταξη των βάσεων εισαγωγής Ιατρική αυτή της Αλεξανδρούπολης οριακά μπορεί να πέσει κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων χωρίς όμως σοβαρές απώλειες σε σχέση με πέρσι.

Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για τις υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές του πεδίου με την Οδοντιατρική σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκτιμάται ότι θα χάσουν 100-200 μόρια και τις Φαρμακευτικές να προβλέπεται να έχουν αντίστοιχες απώλειες.

Η πτώση σε αρκετές σχολές θα οφείλεται στα μαθήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα ίδια τα τμήματα όπως η Φυσική που δεν κατεγράφησαν τόσο υψηλές επιδόσεις όσο αναμένονταν.

Σε σχέση με πέρσι οι διαφορές είναι αρκετές μιας και μέχρι τις προηγούμενες Πανελλαδικές οι υποψήφιοι πριμοδοτούνταν στο σύνολό τους μόνο στο μάθημα της Βιολογίας.

Σε όλο το φάσμα των σχολών που βρίσκονται στο συγκεκριμένο πεδίο με αρκετούς υποψηφίους να κατευθύνονται και προς τα τμήματα παραϊατρικών σπουδών οι βάσεις εισαγωγής προβλέπεται να έχουν μικρές απώλειες οι οποίες θα αναλογούν και στα μαθήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα πανεπιστημιακά τμήματα.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση των φετινών Πανελλαδικών αλλά και των προηγούμενων χρόνων καθώς τα τμήματα Οικονομίας καρπώνονται αρκετά μόρια ανεβάζοντας σταδιακά τις βάσεις εισαγωγής τους Στις υψηλόβαθμες σχολές άνω των 17.000 μορίων ο αριθμός των οποίων είναι ιδιαίτερα περιορισμένος σε αυτό το πεδίο αναμένεται πτώση βάσεων της τάξης των 250 μορίων.

Ομως όλες οι σχολές και τα τμήματα που βρίσκονται μεταξύ των 14.000 και 16.000 μορίων αναμένεται να καταγράψουν αύξηση ακόμα και 200 μορίων ή και 300 μορίων.

Ανοδος αναμένεται και στις πιο χαμηλόβαθμες μεταξύ 10.000 και 13.000 μορίων ακόμα και 300 μορίων καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός των υποψηφίων έχει συσσωρευτεί σε αυτές τις βαθμολογίες.

Παρά τις χαμηλές βαθμολογίες που κατέγραψε το εν λόγω πεδίο οι επιδόσεις δεν είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρσι.

Παρ όλα αυτά στα τμήματα που έχουν πριμοδοτήσει τα Μαθηματικά ίσως υπάρξει μικρότερη άνοδος ή σταθερότητα καθώς η πλειοψηφία έγραψε κάτω από τη βάση.

Αντίθετα στις σχολές Πληροφορικής αναμένεται άνοδος.

Περισσότερα εκπαιδευτικά νέα εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)