Το να μεγαλώνεις διαφορετικά το αγoρι από το κoρίτσι είναι μια αναχρονιστική παιδαγωγική μέθοδος που πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει!
Πλέον οι νέοι γονείς προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους τα στερεότυπα του παρελθόντος. Το διαδίκτυο μας δίνει την επιλογή να ανταλλάζουμε πιο εύκολα απόψεις και να ερχόμαστε σε επαφή με πιο διαβασμένους και πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους σε διάφορα ζητήματα.
Έτσι οι άνθρωποι στην Ελλάδα πλέον προσπαθούν να είναι πιο ανοιχτοί στην διαφορετικότητα. Πλέον τα ρατσιστικά, τα ομοφοβικά ή τα σεξιστικά σχόλια δεν είναι από όλους αποδεκτά και αυτό είναι μία καλή αρχή. Παρόλα αυτά είναι πολλοί οι γονείς που μέσα τους έχουν ακόμη αρκετά στερεότυπα.
Είτε το κάνουν επειδή θεωρούν ότι το κoρίτσι χρειάζεται παραπάνω ασφάλεια από ότι το αγoρι είτε το κάνουν επειδή στην ουσία θεωρούν ότι το κoρίτσι έχει λιγότερα δικαιώματα από το αγoρι το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτή η παιδαγωγική μέθοδος δεν είναι σωστή.
Το να μεγαλώνεις διαφορετικά το παιδί σου ανάλογα το φύλο του, είναι μία αναχρονιστική παιδαγωγική μέθοδος που δημιουργεί παιδιά με ανασφάλειες, ζήλιες και με μία εσωτερικευμένη υποτίμηση του εαυτού τους και των θέλω τους.
Βρήκαμε μάλιστα ένα πολύ όμορφο κείμενο το οποίο το έγραψε ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης. Μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας και μερικές πολύ κατατοπιστικές εικόνες. Διαβάστε παρακάτω:
«Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα αγoρια είναι σίγουρα ένα από αυτά.
Τι εννοώ; Όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα σχολεία βλέπω τη διαφορά αυτή, βλέπω πώς μια μανούλα ή ένας γονιός, ένας κηδεμόνας φέρεται στον γιο της/του και πώς στην κόρη της/του.
Χωρίς να μπορείς να προσάψεις κάτι σε κανέναν, υπάρχει μια αίσθηση ότι το αγoρι θέλει συνεχώς φροντίδα, ”κανάκεμα”, ενώ το κoρίτσι ωριμάζει από μικρό σχεδόν μόνο του. Το αγoρι είναι ο αγoράκος μου, ο μπόμπιρας μας, το καμάρι και το ζουζούνι μας και το κορίτσι… το κoρίτσι μας.
Ένα αγoρι μαθαίνει πως όλα είναι πιο εύκολα για κείνο, γιατί του τα προσφέρουν πιο εύκολα.
Τα έμφυλα στερεότυπα είναι ακόμα εδώ και χρειάζεται να τα δούμε με προσοχή.
Έφτιαξα μια σειρά από εικόνες που εύκολα μοιράζονται, διαβάζονται και συζητούνται, με όσα μηνύματα προσπαθώ να περάσω στους μικρούς και μικρές μου , όπως και στους γονείς τους. Κάντε κι εσείς το ίδιο. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι οι αλλαγές γίνονται όταν έρχονται ουρανοκατέβατες.
Οι αλλαγές όμως γίνονται από μας. Και τα καμάρια δεν έχουν φύλο».