Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο. Κι ενώ πολλές από αυτές γεμίζουν με ξαπλώστρες και λουόμενους που θέλουν να διασκεδάσουν στα beach bars, υπάρχουν ακόμα πολλά πανέμορφα κρησφύγετα για εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από το πλήθος. Συχνά όμως το να προσεγγίσεις μία απομονωμένη παραλία προϋποθέτει οργάνωση, όρεξη για περπάτημα ή απλώς να προλάβεις το τοπικό καΐκι. Όπως και να έχει, αξίζει τον κόπο αν αυτό που αναζητάς στις διακοπές σου είναι ηρεμία και χαλάρωση.
Ποιες όμως είναι οι πιο απομονωμένες παραλίες της χώρας μας; Ή τουλάχιστον μερικές από τις πιο απομονωμένες παραλίες;
Οι επιλογές είναι άπειρες, αφού κάθε νησί, κάθε νομός, κάθε παραθαλάσσιο χωριό έχει και τουλάχιστον μία από αυτές. Ας δούμε όπως μερικούς από τους πιο διάσημους κρυμμένους παραδείσους που φιλοξενούνται στον ελληνικό χώρο. Εκεί που δεν πρόκειται να σε ενοχλήσει κανένα beach bar και οι ξαπλώστρες αποτελούν μια ξεχασμένη ανάμνηση.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι καθεμία από αυτές τις παραλίες έχει τραβήξει τα βλέμματα των διεθνών ταξιδιωτικών Μέσων.
Εφταλού, Λέσβος
Στο νησί της Λέσβου, η παραλία Εφταλού φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικό ράδιο. Απέναντι, το κτίριο του 17ου αιώνα διαθέτει επτά μπάνια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα γρήγορο μπάνιο – 20 λεπτά είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που το σώμα μπορεί να αντέξει τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Η θάλασσα στην Εφταλού παραμένει πάντα κρύα, όσο ψηλά κι αν ανεβαίνει ο υδράργυρος το καλοκαίρι. Κάποιοι λένε ότι είναι η απότομη πτώση του βυθού, ενώ άλλοι κατηγορούν τα κρύα ρεύματα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, δεν υπάρχουν πολλά άλλα μέρη όπου μπορείς να κάνεις σάουνα από μια από τις πιο ζεστές πηγές της Μεσογείου μέσα από τα πιο ψυχρά νερά της.
Μαύρα Βόλια, Χίος
Στο νότιο τμήμα της Χίου, σε μικρή απόσταση από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμπορειού, βρίσκεται η παραλία Μαύρα Βόλια. Εδώ, σε περιμένει ένα ασυνήθιστο τοπίο, αφού τα κρυστάλλινα νερά παίρνουν το σκούρο χρώμα τους από το χρώμα των βοτσάλων – αποτέλεσμα έκρηξης κοντινού ηφαιστείου που είχε γίνει στην αρχαιότητα. Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη από τα οποία το δεύτερο είναι γνωστό και ως Φώκι.
Κέδρος, Δονούσα
Μπορεί η κεντρική παραλία Λιβάδι να είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια, όμως αν αναζητάς ηρεμία και χαλάρωση, υπάρχει η μαγευτική παραλία του Κέδρου. Στον βυθό της θάλασσας, υπάρχει το κουφάρι του αντιτορπιλικού Orion που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μπορείς να προσεγγίσεις την παραλία του Κέδρου είτε οδικώς έως ένα σημείο και στη συνέχεια κατεβαίνοντας ένα μονοπάτι, είτε περπατώντας από τον Σταυρό, για περίπου 20 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να φτάσεις στην παραλία μέσω θαλάσσης με τα τοπικά καΐκια.
Καμινάκια, Αστυπάλαια
Τα Καμινάκια είναι μία από τις όμορφες παραλίες της Αστυπάλαιας, με άμμο και ψιλό βότσαλο, που περικλείεται από άγονους γκρεμούς. Η πρόσβαση οδικώς δεν είναι και τόσο εύκολη για αυτή την παραλία και η καλύτερη επιλογή είναι να την προσεγγίσεις με καραβάκι. Όσοι όμως καταφέρουν να φτάσουν στα Καμινάκια, ανταμείβονται με βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου.
Γομάτι, Λήμνος
Στη βορειοδυτική πλευρά της Λήμνου βρίσκεται το Γομάτι, με τις «αμμοθίνες» να απλώνονται από την πάνω πλευρά της παραλίας. Ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και τους αρέσουν οι περίπατοι στην παραλία.
Το μέρος ενδείκνυται επίσης για surf και windsurf καθώς οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν δυνατά κύματα.
Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.