Το καλοκαίρι μάς αποχαιρετά σιγά σιγά και οι καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών τελειώνουν. Κι ενώ εκείνα από την μία στεναχωριούνται και από την άλλη ανυπομονούν, γιατί και το πολύ καθισιό τα κάνει να βαριούνται, οι γονείς από την μία χαίρονται που το σπίτι θα αδειάσει για λίγες ώρες και από την άλλη αγωνιούν για την σωστή προετοιμασία των παιδιών.
Το σχολείο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα παιδιά πρέπει να είναι συγκεντρωμένα, πρέπει να τρώνε σωστά και υγιεινά για να μπορούν να αποστηθίζουν πιο εύκολα τα μαθήματα και ακόμη και η σχολική τσάντα παίζει ρόλο.
Στο σημερινό άρθρο θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την σωστή προετοιμασία του παιδιού στο σχολείο. Ποια είναι η σωστή σχολική τσάντα που πρέπει να έχει, πως η διατροφή παίζει ρόλο και πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά ψυχολογικά αλλά και πνευματικά για την νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει. Διαβάστε παρακάτω:
Όλες οι χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς
Υπάρχουν πολλά παιδιά που ανησυχούν για την νέα σχολική χρονιά που τα περιμένει. Μία νέα τάξη σημαίνει νέες υποχρεώσεις και όταν μιλάμε για μαθητές που μεταβαίνουν από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο ή ακόμη και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, τότε καταλαβαίνετε ότι η αγωνία τους είναι μεγαλύτερη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να αφήνουμε τα παιδιά, να τα τρώει η αγωνία μέχρι την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία ανοίγουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αν δεν κάνουμε λάθος ή τουλάχιστον μέσα στον Αύγουστο σίγουρα, γιατί οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πρέπει να προετοιμάσουν κι αυτοί μερικά πράγματα.
Μπορείτε λοιπόν να πάτε με το παιδί παρέα μέσα στο Καλοκαίρι έτσι ώστε να έρθει σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον και τους εκπαιδευτικούς, να μοιραστεί μαζί τους, τους προβληματισμούς του και να το καθησυχάσουν οι ίδιοι.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η επικοινωνία που έχετε εσείς με το παιδί σας. Κάντε το να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες του. Ακούστε το προσεκτικά και στην συνέχεια συμβουλέψτε το κατάλληλα.
Μην φοβηθείτε να του φέρετε σαν παράδειγμα τον εαυτό σας όταν ήσασταν στην ηλικία του ή να του αναφέρετε πως κι άλλα παιδιά περνούν το ίδιο άγχος με αυτό, αυτήν την περίοδο. Πολλές φορές το αίσθημα ότι δεν είναι μόνο του και ότι αυτό που περνάει είναι φυσιολογικό, το βοηθάει και να ηρεμήσει.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να συζητήσετε με το παιδί σας τα θετικά του σχολείου. Πείτε του ότι θα βρεθεί και πάλι με τους φίλους του και θα έχει τον χρόνο να περάσει περισσότερες ώρες μαζί του. Πείτε του ότι θα σταματήσει να βαριέται στο σπίτι, ότι θα παίζει, θα μαθαίνει πράγματα και φυσικά θα σας έχει στο πλάι του σε ό,τι προκύψει.
Τέλος η υπενθύμιση ότι θα γνωρίσει πιθανώς και νέους φίλους βοηθάει πολύ τα παιδιά που αλλάζουν σχολική βαθμίδα ή και σχολείο. Επίσης φτιάξτε μία λίστα με σχολικά είδη μαζί με το παιδί και πηγαίνετε να τα αγοράσετε μαζί του.
Ακόμη και οι χειρότεροι μαθητές, ευχαριστιούνται πολύ να αγοράζουν σχολικά είδη παρέα με τους γονείς τους και παράλληλα τους δημιουργείται μία αίσθηση προσμονής για την νέα σχολική χρονιά που τα περιμένετε. Αν το παιδί σας το ζητήσει μπορείτε να πάτε μαζί του στον Αγιασμό την πρώτη μέρα.
Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα των γονιών είναι ο ύπνος. Τα παιδιά έχουν βγει εκτός προγράμματος τους τελευταίους 3 μήνες του Καλοκαιριού. Γι’ αυτό λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς επαναφέρετε το παλιό πρόγραμμα ύπνου του παιδιού, έτσι ώστε να μπορεί όταν ξεκινήσουν τα σχολεία να κοιμάται εύκολα νωρίς.
Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη σχολική τσάντα;
Αρχικά η κατάλληλη σχολική τσάντα πρέπει να είναι σάκος πλάτης με ενισχυμένους ιμάντες ώμου και ενίσχυση στην πλάτη. Δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε την σχολική τσάντα διότι επιβαρύνει την πλάτη και τους ώμους του.
Τα βαριά αντικείμενα τοποθετήστε τα πιο κοντά στο κέντρο της πλάτης. Η σχολική τσάντα δεν πρέπει όμως να ζυγίζει παραπάνω από το 10-20% του σωματικού βάρους του παιδιού. Επίσης θα πρέπει να ελέγχετε καθημερινά την σχολική τσάντα του παιδιού όταν μιλάμε για παιδί Δημοτικού.
Έτσι εκτός του ότι αν λείπει κάτι θα το προσθέσετε, μπορείτε να αφαιρείτε περιττά αντικείμενα που δίνουν επιπλέον βάρος στην σχολική τσάντα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το παιδί να φοράει την τσάντα και στους δύο ώμους του και όχι μόνο στον έναν.
Πώς θα αναπτύξουμε μία ρουτίνα ύπνου;
Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά περισσότερο τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για πρώτη χρονιά. Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από νωρίς έτσι ώστε να κλείνουν τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου την ημέρα.
Αυτό βοηθάει στην συγκέντρωσή τους αλλά και στην διάθεσή τους. Αν θέλετε λοιπόν να αναπτύξετε μία ρουτίνα ύπνου τότε θα πρέπει το παιδί να κοιμάται κάθε μέρα μία συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα στις 10 το βράδυ.
Λίγο πριν τον ύπνο θα πρέπει να σβήνουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι (τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές και άλλα) και να ξεκινήσετε με το παιδί δραστηριότητες που το χαλαρώνουν και το νανουρίζουν. Για παράδειγμα ένα χαλαρωτικό μπάνιο, το διάβασμα ενός αγαπημένου του βιβλίου και άλλες.
Επίσης το σπίτι θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχο όσο το παιδί προσπαθεί να κοιμηθεί. Αυτό θα το κάνει να νιώθει ότι δεν κοιμάται την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι περνούν τέλεια. Αυτό θα το ξεσηκώσει. Αντίθετα αν νιώθει πως όλοι μέσα στο σπίτι θα κοιμηθούν σε λίγο, ηρεμεί και αυτό περισσότερο.
Το φαγητό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο
Οι περισσότεροι γονείς προσέχουν πολύ το σχολικό κολατσιό των παιδιών τους, διότι θεωρούν πως όσο πιο σωστά τρώνε τα παιδιά τόσο καλύτερη υγεία θα έχουν. Κάτι που είναι πολύ σωστό. Φαίνεται όμως πως το σχολικό κολατσιό δεν ενισχύει μόνο την υγεία του παιδιού, αλλά βοηθάει και στις σχολικές του αποδόσεις.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει πως αν τα παιδιά λαμβάνουν ένα θρεπτικό πρωινό πριν το σχολείο, καταφέρνουν να είναι πιο συγκεντρωμένα την ώρα του μαθήματος και φυσικά να έχουν περισσότερη ενέργεια.
Στο πρωινό του παιδιού θα πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα κάποια ποσότητα πρωτεΐνης. Υπάρχουν μερικά σχολεία με δυνατότητα μεσημεριανού γεύματος και στέλνουν σε καθημερινή βάση το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούν στο σπίτι.
Για να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν θα μείνει νηστικό τότε όταν ένα φαγητό του σχολείου δεν του αρέσει, μπορείτε να του δίνετε εσείς ένα τάπερ με φαγητό από το σπίτι. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε για τα φαγητά που πουλάει η καντίνα.
Κανονικά οι σχολικές καντίνες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο υγιεινές προτάσεις για παιδιά, όμως δυστυχώς σε πολλά σχολεία δεν είναι έτσι. Αν λοιπόν το φαγητό της καντίνας δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού, τότε ετοιμάστε το σχολικό κολατσιό από το σπίτι.
Βοηθήστε το παιδί να μελετάει με συγκέντρωση
Το διάβασμα είναι από τις πιο δύσκολες συνθήκες για ένα παιδί Δημοτικού. Θα πρέπει να συνηθίσει κάτι τελείως διαφορετικό που είναι η υποχρέωσή του να πηγαίνει διαβασμένο στο σχολείο. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον διαβάσματος.
Τα παιδιά χρειάζονται έναν μόνιμο προσωπικό χώρο για να διαβάζουν και αυτό καλό θα ήταν να είναι το δωμάτιό τους και όχι η κουζίνα ή το σαλόνι. Θυμηθείτε ότι τα μέρη που πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά οφείλουν να είναι ήρεμα και να μην του αποσπούν την προσοχή.
Να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει το παιδί να προλάβει το διάβασμα και τυχόν εξωσχολικές δραστηριότητες. Θυμηθείτε ότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να προσαρμόζονται στο πρόγραμμα διαβάσματος και όχι το αντίθετο. Επίσης τα διαλείμματα θα του κάνουν καλό.
Φυσικά όσο διαβάζει το παιδί κάθε οθόνη του σπιτιού κλείνει και το παιδί δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με υπολογιστή, κινητό και γενικότερα διαδίκτυο, διότι χάνει την προσοχή του. Όταν το παιδί έχει μία απορία να είστε πρόθυμοι να το βοηθήσετε κι αν δεν μπορείτε τότε να σημειώνετε την απορία του για τον δάσκαλο ή την δασκάλα του.
Παρόλα αυτά είναι διαφορετικό να βοηθάτε το παιδί με τα μαθήματα και διαφορετικό να κάνετε εσείς τα μαθήματα για το παιδί. Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει μόνο του και να σας ρωτάει από ένα σημείο και μετά όσο γίνεται λιγότερα πράγματα.
Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα γίνει γρήγορα ανεξάρτητο και σε λίγο καιρό δεν θα σας έχει ανάγκη στο διάβασμα και θα είναι από μόνο του οργανωτικό. Να μην αγχώνετε το παιδί και να του δείχνετε ότι του έχετε εμπιστοσύνη.
Η περίοδος που διανύει είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα και το επιπλέον άγχος δεν θα του κάνει καλό ούτε στην ψυχολογία του ούτε στην απόδοσή του. Να είστε σίγουροι πως το παιδί κάνει διαλείμματα και προσέχει την στάση του σώματός του καθώς διαβάζει.
Εάν το παιδί έχει δυσκολίες να συγκεντρωθεί ή να ολοκληρώσει την εργασία στο σπίτι να μιλήσετε με το δάσκαλο ή κάποιο σχολικό σύμβουλο ή το γιατρό σας.