Βρίσκεσαι στο πλοίο και αδημονείς να φτάσεις. Πρώτη εικόνα που αντικρίζεις καθώς παίρνει την στροφή το πλοίο για να μπει στο λιμάνι είναι το αμφιθεατρικό σκηνικό με τους δύο λόφους και τους δύο ναούς να στέκονται στο ύψος τους. Δύο αντικρυστοί, λόφοι φιγουράρουν πάνω από την Ερμούπολη αρμονικά, προκαλώντας αυθόρμητα την ανάγκη για τα πρώτα σου φωτογραφικά κλικ.
Το λιμάνι της φυσικά φιλόξενο θα σε μαγέψει ήδη με το που φανεί από μακριά. Θα θέλεις να κατέβεις πριν καλά καλά ανοίξει η μπουκαπόρτα του πλοίου και συναντήσεις τους βιαστικούς πωλητές των παραδοσιακών λουκουμιών της. Με το που πατήσεις τούτο το νησιώτικο έδαφος, πρώτη σου εικόνα είναι η κίνηση που σε συνεπαίρνει μαζί της. Χαμόγελα, εναγκαλισμοί, συγκινήσεις, και πλήθος ποικίλων συναισθηματικών εκφράσεων είναι αυτές που θα αντικρίσεις κατεβαίνοντας από το πλοίο. Είναι η πρώτη πράξη στη “θεατρική σκηνή” του λιμανιού της Ερμούπολης.
Πρωτεύουσα των Κυκλάδων η Ερμούπολη, η πόλη που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες από την Χίο, τα Ψαρά και την Μικρά Ασία αμέσως μετά την επανάσταση του Ελληνικού μας έθνους. Δεν θα αργήσεις να αντιληφθείς με τον πρώτο σου καφέ στην κεντρική πλατεία Μιαούλη ότι δεν πρόκειται για το τυπικό Κυκλαδονήσι. Με μια βόλτα στην τρυφερή βαβούρα της πρωινής αγοράς και στα σοκάκια που οδηγούν είτε σε ουζερί, είτε σε κάποιο δροσερό ταβερνάκι ή καφενείο, θα σου ανοίξει η όρεξη όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά για περιπλάνηση και εξερεύνηση. Διασχίζοντας την πολυσύχναστη πλατεία Μιαούλη ντυμένη με μαρμάρινες πλάκες και περιτριγυρισμένη από φοίνικες, θα αντικρύσεις να δεσπόζει το Δημαρχείο, ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, εμπνευσμένο από τα ανάκτορα του Πριάμου. Στο πέρασμα σου προς την συνοικία του Αγίου Νικολάου, περπατώντας στον γρανιτένιο δρόμο, δεν μπορείς να μην πέσεις πάνω στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που είναι το πρώτο θέατρο Όπερας στην Ελλάδα. Δεν θα μπορέσεις να μην μπεις μέσα. Θα μεταφερθείς πίσω στον χρόνο χωρίς να το καταλάβεις. Το υπέροχης ιταλικής αισθητικής και φινέτσας, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπώ, εμπνευσμένο από την Σκάλα του Μιλάνου, έχει το όνομα του Θεού Απόλλωνα του θεού της μουσικής, του φωτός και προστάτη των τεχνών. Ήδη δύο Θεοί, ο Ερμής και ο Απόλλωνας, δίνουν το στίγμα τους στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Καθώς οδεύεις για την συνοικία Βαπόρια, θα συναντήσεις ένα από τα λαμπρότερα δείγματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής, τον Άγιο Νικόλαο που είναι και πολιούχος της πόλης. Από το σημείο που τελειώνει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ξεκινάει η συνοικία Βαπόρια. Πολλά αρχοντικά εδώ είναι χτισμένα από καπεταναίους και εμπόρους που ήρθαν ταξιδεμένοι από άλλους τόπους. Εδώ θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή οι selfies και τα stories, είτε γιατί είσαι λάτρης της Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, είτε γιατί σε εμπνέει η περίρεουσα ρομαντική ατμόσφαιρα, είτε γιατί απλώνεται η ομορφιά της θάλασσας στα δεξιά σου και σου κόβει την ανάσα. Το φόντο της φωτογραφικής σου έμπνευσης ποικίλλει ανάλογα με το ενδιαφέρον σου, που μπορεί να είναι τα παλιά αρχοντικά του 19ου και 20ου αιώνα ή το γαλάζιο της θάλασσας και η “παραλία” τα Αστέρια. Στην προβλήτα των Αστεριών, πολλά πιτσιρίκια διασκεδάζουν κάνοντας βουτιές ενώ άλλοι απολαμβάνουν την καθαρότητα των νερών με θέα τη “μικρή Βενετία”.
Η πλούσια αρχιτεκτονική του νησιού δεν περιορίζεται στον κλασικό ρυθμό των πολυάριθμων κτιρίων της Ερμούπολης. Με λίγη προσπάθεια και την κατάλληλη ώρα κάποιου απόβραδου, κάνοντας την γυμναστική σου, θα ανηφορίσεις προς τον λόφο της Άνω Σύρου κσι τον μεσαιωνικό οικισμό της, όχι μόνο ψάχνοντας για κάποιο ρεμπέτικο κατώγι, αλλά ξανανιώνοντας σαν παιδί που παίζει κρυφτό στα δαιδαλώδη κάτασπρα σοκάκια της. Θα σε κρατήσει μέχρι αργά η παιχνιδιάρικη σου διάθεση να ανακαλύψεις κρυφές γωνιές, ρομαντικά στενάκια με βουκαμβίλιες, μικρά μαγαζιά με χειροτεχνίες και τοπικά προιόντα ώσπου να κουραστείς και να διαλέξεις να καθήσεις σε κάποιο ταβερνάκι, καφέ ή μπαρ και να απολαύσεις την θέα από ψηλά προς την Ερμούπολη και το λιμάνι της… Να μην σου πω πόσο όμορφα είναι όταν έχει και γεμάτο φεγγάρι.
Θες το ρεμπέτικο πνεύμα, θες το αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι, θες τα λουλούδια στις πολύχρωμες γλάστρες στα παστρικά ασβεστωμένα σοκάκια, αυτό το νησί, παρά το διάχυτο πολυπολιτισμικό παρελθόν του, εκπέμπει μια ελληνικότητα χωρίς προσποίηση. Αυτός είναι ο λόγος που το προτιμούν άλλωστε και οι περισσότεροι επισκέπτες.
Χωριά και παραλίες
Στην υπόλοιπη Σύρο, αν εξαιρέσεις την “άγρια” βόρεια πλευρά του νησιού, το τοπίο που κυριαρχεί είναι κατά βάση ήμερο, σαν μωσαικό σπαρμένων οικισμών και με ψαροχώρια που ευνοούν το καταφύγιο ιστιοπλοικών ή ψαράδικων, ειδικά στην νότια πλευρά του. Με την μηχανή ή το αυτοκίνητό σου μπορείς να επισκεφτείς το Κίνι με τα ηλιοβασιλέματά του στην βόρειοδυτική πλευρά του νησιού, τον Γαλησσά με την αμμουδερή παραλία και την ομορφιά του κόλπου του, τον Φοίνικα με την μαρίνα των ιστιοπλοικών και τα πολυάριθμα ταβερνάκια λίγα μέτρα από την θάλασσα. Και όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν κι εξαιρέσεις και καθώς κατάλαβες ότι πρόκειται για ένα νησί με εκπλήξεις, η Ποσειδωνία και η Παρακοπή, καθώς το Επισκοπείο και τα Χρούσσα στην ενδοχώρα, με τις επαύλεις και τα διατηρητέα αρχοντικά τους θα σε κάνουν να ξεχάσεις προσωρινά ότι βρίσκεσαι σε Κυκλαδονήσι.
Αν πάλι, το μόνο που θες είναι να βρίσκεσαι σε μία παραλία γιατί σου έχει λείψει η θάλασσα και θέλεις να νιώθεις κάθε μέρα την άμμο στα πόδια σου, υπάρχει ποικιλία για κάθε γούστο και ανάγκη. Θα τις βρείς όχι σε μεγάλη απόσταση την μία από την άλλη. Στο Κόμητο εκτός από το μπάνιο, μπορείς να απολαύσεις θαλάσσια σπόρ και γιατί όχι και κάποια οργανωμένη κατάδυση. Στις κοσμικές Αγκαθωπές θα πας για να δεις κόσμο, να σε δουν, να κολυμπήσεις στα καταγάλανα νερά της, αλλά και να τσιμπήσεις όταν η πείνα χτυπήσει κόκκινο. Στην παραλία Βούλγαρη, αν σου έλειψε να κάνεις windsurf θα έχεις πολλές ευκαιρίες είτε να μάθεις, είτε να ξαναπιάσεις το άθλημα, μιας και ο αέρας έχει την τιμητική του ειδικά τον Αύγουστο. Δεν θα βρεις πολλές οργανωμένες παραλίες ειδικά αν πας στο Δελφίνι ή την Αμπέλα που είναι ιδανικές για ησυχία, διάβασμα, ξεκούραση ή βουτιές με μάσκα. Υπάρχει ακόμα το άρωμα των καλοκαιριών των εφηβικών μας χρόνων κι ας έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Οι “ταχύτητες” στη Σύρο δεν ευνοούν την επιτάχυνση της τουριστικής ανάπτυξης με βίαιους και άναρχους ρυθμούς. Η Σύρος προτιμά να μην ενδίδει σε πειρασμούς που δεν τιμούν την καταγωγή της. Γι αυτό τον λόγο ακριβώς, σεβόμενοι τις διαφορετικές ανάγκες των επισκεπτών της, στις παραλίες Βάρης, Βούλγαρη, Αγκαθωπών και Γαλησσά χρησιμοποιείται εξοπλισμός με το σύστημα SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβαση των Α.μ.Ε.Α. στη θάλασσα.
Γαστρονομική παράδοση
Η γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου διαθέτει και αυτή πολυπολιτισμικές καταβόλες. Εκτός από τις νόστιμες χαλβαδόπιτες και τα πολυταξιδεμένα λουκούμια, που είναι τα αδιαμφισβήτητα must της τοπικής κουζίνας και γνωστά σε όλη τη χώρα, το νησί έχει να επιδείξει και μια άλλη του πλευρά. Από την μία άφησαν το αποτύπωμά τους οι Χιώτες και Σμυρνιοί εμπόροι της αστικής τάξης που δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη, καθώς ναι μεν ήταν πρόσφυγες, αλλά ήξεραν να ζουν καλά και να είναι ανοιχτοί στους νεωτερισμούς της Δύσης και έτσι έφεραν μαζί τους συνταγές της πατρίδας τους. Από την άλλη, οι αγρότες με το απλό και λιτό φαγητό τους, αξιοποιούσαν τα εποχικά προιόντα του τόπου, όπως τα άγρια χόρτα, τα διάφορα ζαρζαβατικά, το λάδι και τα όσπρια. Οι επιρροές της Ανατολής και της Δύσης, διανθισμένες με τα τοπικά προϊόντα, συνθέτουν την αυθεντική γαστρονομική εμπειρία της Σύρου. Από τα τοπικά προιόντα της Σύρου θα βρεις την κλασική λούζα, που εδώ είναι πιο αρωματική, το λουκάνικο με μάραθο, τις λιαστές τομάτες, τις τσακιστές ελιές και την κάππαρη. Τα συνοδεύεις με ποικιλία τυριών όπως το γνωστό με το όνομα (Π.Ο.Π.) Σαν Μιχάλη, την τυροβολιά, την πικάντικη κοπανιστή (Π.Ο.Π.) Κυκλάδων, και με ντόπια εμφιαλωμένα κρασιά άριστης ποιότητας ή τσίπουρο και ούζο εξαιρετικής γεύσης από τοπικό αποστακτήριο. Εννοείται ότι δεν πας πουθενά χωρίς γλυκό. Εκτός από τις παστελαριές, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου θυμαρίσιο μέλι καθώς και τοπικές μαρμελάδες. Δεν θα χρειαστεί να ψάξεις πολύ καθώς όλες αυτές τις γεύσεις θα τις βρεις στα παντοπωλεία και delicatessen σημεία στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο. Και μην ξεχάσεις σε αυτούς που αγαπάς και θέλεις να τους κάνεις δώρο, να τους μεταφέρεις τα αρώματα που βίωσες και γεύτηκες φεύγοντας από την Σύρο.
Περισσότερα ταξιδιωτικά θέματα εδώ.