Στη συζήτηση - συνέντευξη με μέλη του Council on Foreign Relations στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις αναφορικά με την εκπαίδευση στην Ελλάδα και με τις προσδοκίες που υπάρχουν.
Allan Goodman: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για τη φιλοξενία της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας στην ιστορία του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης που θα έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο. Γιατί το ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό ξεκάθαρα αυξάνεται. Κύριε Πρωθυπουργέ, που θα θέλατε να φτάσουμε όσον αφορά την εκπαίδευση και την επιστημονική συνεργασία ως αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού και των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ψηφίσαμε έναν νόμο-ορόσημο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στα δημόσια πανεπιστήμιά μας για διεθνή συνεργασία και διευκολύνει την Ελλάδα να γίνει προορισμός διεθνών εκπαιδευτικών προσπαθειών. Και έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι θα έχουμε, νομίζω, περίπου τριάντα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια που θα μας επισκεφθούν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα.
Θα χαρώ να σας φιλοξενήσω και να σας εξηγήσω γιατί η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει διεθνής κόμβος εκπαίδευσης. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε, υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για διάφορους τομείς, όχι μόνο για τους προφανείς που είναι, όπως ξέρετε, οι κλασικές σπουδές ή η ιστορία, αλλά έχουμε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα πολύ υψηλής ποιότητας που μέχρι τώρα δεν είχαν καλές επιδόσεις, επειδή δεν τους επιτρεπόταν να επιδιώξουν τέτοιου είδους συνεργασίες.
Δεν μπορώ να φανταστώ….ξέρετε, η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να το επισκεφθείτε, φυσικά, ως τουρίστας αλλά και για σπουδές, και έχουμε πολλά να προσφέρουμε και το όραμά μου είναι να γίνει πραγματικά ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Και καθώς τα αμερικανικά πανεπιστήμια προσπαθούν να επεκταθούν στο δικό μας μέρος του κόσμου, υπάρχει καλύτερος προορισμός από την Ελλάδα;
Και πολλά κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια εξετάζουν τη δημιουργία κέντρων, ειδικών κέντρων στην Ελλάδα για να ακολουθήσουν συγκεκριμένους τομείς έρευνας και ακαδημαϊκής εργασίας.
Για παράδειγμα, είμαστε ένα σημείο ενδιαφέροντος για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα θέμα που μας αγγίζει πολύ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα θέματα. Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζητήματα της μετανάστευσης -για να αναφέρουμε μόνο μερικά- που ξεπερνούν το προφανές ενδιαφέρον για τις κλασικές σπουδές, την αρχαιολογία και την ιστορία, και στα οποία, φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να είναι ασυναγώνιστη σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς κλάδους.