Χρόνια οι γιατροί προειδοποιούν για την σκολίωση στα παιδιά. Τί πρέπει να προσέξουν οι γονείς σχετικά με την σχολική τσάντα όταν αρχίζει να καμπουριάζει.
Η σκολίωση είναι ένα πρόβλημα υγείας που ανησυχεί πολύ τους γονείς διότι τα παιδιά κινδυνεύουν άμεσα από αυτήν. Από μικρά θυμάμαι να μας λένε “πρόσεχε, μην παραγεμίζεις την τσάντα σου, γιατί μπορεί να πάθεις σκολίωση”.
Κατά πόσο όμως η πολύ γεμάτη τσάντα μπορεί όντως να δημιουργήσει σκολίωση; Μήπως είναι μύθος; Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε την σύνδεση της σχολικής τσάντας με την σκολίωση, θα μάθουμε τι είναι αναλυτικά η σκολίωση αλλά και τι μπορείτε να κάνετε σαν γονείς για να προστατεύσετε τα παιδιά σας. Διαβάστε παρακάτω:
Φαίνεται πως για πολλά χρόνια γονείς και εκπαιδευτικοί θεωρούσαν ότι η σκολίωση μπορεί να προκληθεί από τις πολύ βαριές σχολικές τσάντες. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα αυτή η άποψη είναι μύθος.
Νέες ιατρικές μελέτες απέδειξαν ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην σκολίωση και στην χρήση μίας πολύ βαριάς τσάντας και φυσικά η βαριά σχολική τσάντα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει δομικά την σπονδυλική στήλη ενός παιδιού.
Ο Μάριο Λυκίσσας, MD, PhD, Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης στο Metropolitan Hospital, Επ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Senior Clinical Associate στο Πανεπιστήμιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης τοποθετείτε πάνω σε αυτό το θέμα. Πιο συγκεκριμένα:
«Αν και οι βαριές σχολικές τσάντες δεν προκαλούν σκολίωση, η λανθασμένη χρήση τους ή η χρήση τους για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως πόνο στην πλάτη, κακή στάση σώματος και κόπωση.
Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη πιθανότατα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα και ως ενήλικες».
Τι είναι η σκολίωση;
Η σκολίωση μπορεί καταρχάς να εμφανιστεί σε άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία. Εμφανίζεται όμως και σε παιδιά με σύνδρομα όπως είναι η νευροϊνωμάτωση.
Τις περισσότερες φορές η σκολίωση είναι ιδιοπαθής και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή υποκείμενη αιτία. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σκολίωσης και αυτοί είναι η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό.
Όσων αφορά την ηλικία φαίνεται πως τα περισσότερα περιστατικά αφορούν εφήβους που βρίσκονται κοντά στην φάση της ταχείας σκελετικής τους ανάπτυξης.
Όσων αφορά το φύλο, φαίνεται πως τα κορίτσια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σκολίωση. Τέλος, το οικογενειακό ιστορικό, η ιδιοπαθής σκολίωση κληρονομείται με διάφορου βαθμού, διεισδυτικότητα από γενιά σε γενιά.
Τι μπορεί να κάνει ο γονιός;
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες. Μερικές καμπύλες επιδεινώνονται σημαντικά ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η σοβαρή πλέον σκολίωση μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.
Η σκολίωση μπορεί να γίνει χειρότερη πολύ γρήγορα και κατά την διάρκεια της εφηβείας αφού το παιδί σε αυτήν την ηλικία μεγαλώνει γρήγορα. Στις ήπιες περιπτώσεις οι αλλαγές στην πλάτη του παιδιού δεν γίνονται τόσο εύκολα αντιληπτές.
Είναι λοιπόν σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφού όσο πιο νωρίς διαγνώσουμε την σκολίωση τόσο πιο σύντομα θα αντιμετωπιστεί και φυσικά θα αποφευχθούν πιο σημαντικά προβλήματα εξαιτίας αυτής.
«Ο γονέας ενός παιδιού ή εφήβου μπορεί να υποψιαστεί τη σκολίωση όταν ο ένας ώμος ή η ωμοπλάτη φαίνεται ψηλότερος από τον άλλο ή η λεκάνη φαίνεται λοξή. Παρατηρείστε την πλάτη για παραμόρφωση που συνήθως έχει τη μορφή του γράμματος “S” ή του “C”.
Στα παιδιά και στους εφήβους με μετρίου βαθμού σκολίωση τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ελαφρότερων και περισσότερο «κομψών» κηδεμόνων που γίνονται αποδεκτοί ευκολότερα και φοριούνται από το ίδιο το παιδί.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο ρόλος του κηδεμόνα συνήθως περιορίζεται στο να σταματήσει την επιδείνωση της καμπύλης. Η εφαρμογή του θα πρέπει να φτάνει ή να ξεπερνά τις 18 ώρες την ημέρα», εξηγεί ο ιατρός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παιδιά και έφηβοι προτείνονται να χειρουργηθούν εξαιτίας της σκολίωσης όταν υπάρχουν καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες. Στην περίπτωση που η σκολίωση αυτού του μεγέθους αφεθούν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση, θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται ακόμη και κατά την ενηλικίωση.
Δυστυχώς, όταν η σκολίωση ξεπεράσει τις 45 μοίρες ο κηδεμόνας δεν είναι πλέον αποτελεσματικός στην πρόληψη της επιδείνωσης της παραμόρφωσης.