Εκνευρισμένος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ρωτήθηκε από Τούρκους δημοσιογράφους αν υπήρξε συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της Πράγας. Διπλό μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήνει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, όπου και εάν αυτές εκδηλώνονται, αλλά και ότι η Αθήνα παραμένει πάντοτε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εφόσον η τουρκική ηγεσία εγκαταλείψει την ακραία ρητορική κατά της χώρας μας εξέπεμψε από την Πράγα και την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ράιαν Γκινγκέρας, καθηγητής της Naval Postgraduate School του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Καλιφόρνια, ειδικός στην ιστορία της ύστερης οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγγραφέας πέντε βιβλίων για την Τουρκία, επιχειρεί να αναλύσει τα ρίσκα και τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν θα ξεκινούσε έναν πόλεμο με την Ελλάδα προσεχώς.
Οι λόγοι που ο Ερντογάν θα επέλεγε μια σύρραξη
Όπως εξηγεί, όμως, o Αμερικανός καθηγητής οι κίνδυνοι μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν πλήρως τον Ερντογάν ή τους συμμάχους του, όπως ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δεν θέλουν να υστερήσουν σε «πατριωτισμό». Οι λόγοι που ο Ερντογάν θα επέλεγε μια σύρραξη, σύμφωνα με τον αναλυτή, είναι οι εξής:
- Η προσωπική απογοήτευση του Ερντογάν με την δυναμική ισχύ και της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική, να τον ωθήσει σε κλιμάκωση
- Η επιθυμία για τη νίκη του στις εκλογές. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, μπορεί να αναβάλλει τις εκλογές σε περίπτωση πολέμου
- Το γενικό κλίμα αυτοπεποίθησης στην Τουρκία αναφορικά με την έκβαση μιας αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Όπως πολλοί Αμερικανοί θεωρούσαν το 2003 το Ιράκ ως μια υπερώριμη απειλή για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής, υπάρχει μια παρόμοια απτή αίσθηση τουρκικής έξαρσης και ανυπομονησίας όταν πρόκειται για ελληνικά θέματα.
- Η πεποίθηση του Ερντογάν ότι επεμβάσεις της στη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ιράκ και τη Λιβύη έχουν δείξει τη στρατιωτική ικανότητα της ίδιας της Τουρκίας. Και όπως με τους υπαινιγμούς φανατισμού στην αμερικανική κάλυψη ειδήσεων του πολέμου το 2003, εξέχοντες Τούρκοι σχολιαστές περιγράφουν επίσης τους Έλληνες ανταγωνιστές τους ως εγγενώς αδύναμους και εκθηλυσμένους. Εν ολίγοις, αν ο Ερντογάν όντως επιλέξει τον πόλεμο, μπορεί να οφείλεται στο ότι, όπως πολλοί άλλοι, πιστεύει ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη», σημειώνει ο αναλυτής.
«Ο Ερντογάν θα μας προκαλέσει να κάνουμε την πρώτη κίνηση»
Ο Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. για το ζήτημα των παραβιάσεων στην Ελλάδα επισημαίνει: «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων ή εθνικής κυριαρχίας πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να αφήνεται ασύδοτος». Και συνέχισε για τις υπερπτήσεις ο αντιστράτηγος ε.α. «εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, επειδή η κρίση έρχεται θα το βρούμε μπροστά μας» και τόνισε ότι «ο Ερντογάν θα μας προκαλέσει για να κάνουμε την πρώτη κίνηση».
Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος κάνοντας μία αποτίμηση της Συνόδου της Πράγας σχολίασε: «Η πλευρά της Τουρκίας έχει βρεθεί στην ανάγκη να απαντήσει στη διεθνοποίηση του ελληνοτουρκικού που πέτυχε η ελληνική πλευρά». Ο διεθνολόγος για την περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου εκτιμά: «Αντιλαμβάνομαι αρχικά ότι η Τουρκία δεν θέλει μία ολική αντιπαράθεση μα την Ελλάδα, διότι γνωρίζει ότι θα έχει ένα αβέβαιο τέλος. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργεί ένταση με υπερπτήσεις, εργαλειοποιεί τους μετανάστες, μπορεί να βγάλει και κάποιο ερευνητικό σκάφος, γιατί θέλει να μας οδηγήσει σε ένα διάλογο εφ΄όλης της ύλης».
Ο Νικόλας Χρυσοχόος, εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων στην Κάρπαθο σχολίασε πως βλέπουν οι εθνοφύλακες της Καρπάθου τις απειλές του Ερντογάν: «Είμαστε ψύχραιμοι, δεν μας ανησυχεί. Παραμένουμε ως εθνοφυλακή κι έφεδροι αξιωματικοί εν αναμονή. Από την στιγμή που θα δοθεί σήμα σε δέκα λεπτά είμαστε έτοιμοι κι είμαστε στην πρώτη γραμμή». Ως προς την την κινητικότητα του τελευταίου καιρού ο εκπρόσωπος Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσων σχολίασε ότι είναι εξοικειωμένοι με την κατάσταση και είναι πάντα σε ετοιμότητα.