Γλώσσα
Το μάθημα της ελληνικής γλώσσας είναι αυτό που θα διδάξει το παιδί να διαβάζει, να γράφει, να αναλύει, να σκέφτεται και να εκφράζεται. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται σαν «ένα ακόμα μάθημα που πρέπει να πάρουμε καλό βαθμό». Η ελληνική γλώσσα είναι το διαβατήριο του παιδιού στην κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τρόπους να το αγαπήσει.
- Επιτραπέζια: στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα παιχνιδιών με στόχο την εκμάθηση ορθογραφίας. Επιλέξτε κυβάκια με γράμματα ή λέξεις για προσχολικές ηλικίες ή το αγαπημένο σκράμπλ για μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, παιχνίδια τύπου «κυβομυθίες» βοηθούν τα παιδιά από 8 ετών και πάνω να αναπτύξουν τις γλωσσικές και λεκτικές τους ικανότητες, τη φαντασία τους αλλά και την ενδοπροσωπική και διαπροσωπική ευφυία τους.
- Γράψτε τα δικά σας βιβλία: Στο τέλος κάθε ενότητας του σχολικού βιβλίου, ενθαρρύνετε το μικρό σας να γράψει μία ιστορία, ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα με θέμα «τι μου άρεσε πιο πολύ στην 1η ενότητα». Αφήστε το να εκφραστεί ελεύθερα με όποιο τρόπο εκείνο επιθυμεί! Δεν είναι ανάγκη να το πιέσετε να γράψει όλα όσα έμαθε… αρκεί μια ζωγραφιά, ένα κολλάζ, ένα τραγούδι ή ένα ποίημα. Να είστε δίπλα του όχι για να το βοηθήσετε, αλλά για να περάσετε καλά μαζί του. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεστε!
- Επιβράβευση: Πάρτε ένα γυάλινο βαζάκι και ένα σακουλάκι φασόλια. Για κάθε νέα λέξη που μαθαίνει και τη χρησιμοποιεί σωστά, δώστε του ένα φασόλι μπόνους. Στα πέντε φασόλια που θα πάρει, θα έχει δώρο μια σοκολάτα. Στα δέκα φασόλια, δώρο τα αυτοκόλλητα για τη συλλογή του και στα πενήντα φασόλια, ένα μεγάλο δώρο έκπληξη. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και με την καθημερινή του ορθογραφία. Φτιάξτε τους δικούς σας κανόνες επιβράβευσης και τηρείστε τους κατά γράμμα. Τα αποτελέσματα θα είναι, αν μη τι άλλο, πολύ πιο αποδοτικά από τις φωνές και τις τιμωρίες.
Μαθηματικά
Τα μαθηματικά είναι από τα μαθήματα που είτε τα λατρεύεις, είτε τα μισείς. Προσωπικά τα αγαπώ πολύ και μου φαίνεται πραγματικά παράλογο που τα μισεί η κόρη μου. Η υπομονή μου εξαντλείται πολύ γρήγορα όταν τη δυσκολεύει η προπαίδεια ή κάποια απλά αθροίσματα. Γι’ αυτό εφάρμοσα κάποια μικρά κολπάκια για να τη φέρω πιο κοντά στον «κόσμο» μου, στον «κόσμο των μαθηματικών», που, αν τον γνωρίσεις, είναι μαγικός.
- Ψώνια: Βάλτε το παιδί στη διαδικασία να μάθει να ψωνίζει. Ένα αυτοσχέδιο supermarket στο σπίτι με ψεύτικα χρήματα, θα το βάλει πολύ γρήγορα στη διαδικασία κατανόησης της πρόσθεσης και της αφαίρεσης. Σιγά σιγά, καταλαβαίνει τον πολλαπλασιασμό και τη διαίρεση και γρήγορα η σκέψη του γίνεται σύνθετη και γρήγορη. Σε μεγαλύτερη ηλικία, δώστε του αληθινά χρήματα και στείλτε το για ψώνια.
- Βάλτε τα μαθηματικά στην καθημερινότητά του: Ερωτήσεις τύπου «σε πόσες μέρες είναι τα γενέθλιά σου» ή «πώς θα μοιράσεις τα 30 αυτοκόλλητά σου στους 5 φίλους σου», θα το βάλουν πολύ γρήγορα στη διαδικασία να κάνει τις κατάλληλες πράξεις και τους σωστούς υπολογισμούς. Τα μαθηματικά έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στη ζωή του και δεν το ξέρει.
- Μαγειρέψτε μαζί του: Το να μαγειρεύεις μαζί με παιδιά, είναι, ίσως η πιο διασκεδαστική εμπειρία! Παράλληλα, τα οφέλη για εκείνα είναι πάρα πολλά και αγγίζουν και το μάθημα των μαθηματικών. Βάλτε το παιδί σας να διαβάσει τη συνταγή, να μετρήσει τα γραμμάρια, να υπολογίσει τις δόσεις αλλά και να κάνει λάθος! Ένα άγλυκο κέικ, για παράδειγμα, θα του δώσει να καταλάβει την αξία των αριθμών και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας λάθος υπολογισμός. Ένα πεντανόστιμο κέικ, από την άλλη, θα του δώσει αυτοπεποίθηση και κουράγιο να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά στα μαθηματικά προβλήματα του σχολείου.
Ιστορία
Το διάβασμα της ιστορίας είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους γονείς. Ο τρόπος που επιβάλλουμε σε παιδιά του δημοτικού να αποστηθίζουν ολόκληρες σελίδες σαν παπαγαλάκια, δεν τα βοηθά να εμβαθύνουν στο κείμενο και συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να το μάθουν. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους τρόπους για να διαβάζετε ιστορία με μεγαλύτερη ευχαρίστηση αλλά και επιτυχία.
- Θέατρο: Βάλτε το παιδί σας να κάνει τον πολεμικό ανταποκριτή όταν μαθαίνει τους περσικούς πολέμους, ντύστε το Απόλλωνα να αφηγηθεί το μύθο του Μινώταυρου ή κάντε τον Μέγα Αλέξανδρο για να σας μιλήσει για τον Μακεδονικό πολιτισμό. Η βιωματική εκμάθηση δεν είναι απλά πιο αποτελεσματική αλλά έχει και διάρκεια στο χρόνο.
- Σημειώσεις: Είναι βασικό να δείχνουμε στα παιδιά πώς θα οργανώνουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν, πώς θα τις βάζουν σε χρονολογική σειρά και πώς θα βρουν το δικό τους τρόπο να τις αφομοιώσουν. Εξοπλιστείτε με μαρκαδόρους υπογράμμισης, post it και χάρακες, και δείξτε τους τον τρόπο που θα αντλούν τις βασικές πληροφορίες ενός κειμένου.
- Ηχογράφηση: Κάποια παιδιά μαθαίνουν το μάθημα πολύ πιο εύκολα ακούγοντάς το, παρά διαβάζοντάς το. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να ηχογραφήσει το μάθημα κι έπειτα να το ακούσει ή να το επαναλάβει όσες φορές χρειαστεί.
Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να εμφυσήσετε στα παιδιά την αγάπη για μάθηση με λογοτεχνικά βιβλία αλλά και με τη συζήτηση. Μιλήστε τους για την αξία της μάθησης και πού αυτή χρησιμεύει. Εάν καταλάβουν τη χρηστικότητα όσων διδάσκονται στο σχολείο, θα τα αναζητήσουν από μόνα τους. Σημαντικό, επίσης, είναι να βοηθήσετε το παιδί να βρει τον δικό του τρόπο διαβάσματος, κι έπειτα να το αφήσετε ελεύθερο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.