Επέτειος πολυτεχνείου: Το άρμα μάχης που χρησιμοποιήθηκε για να ρίξει την πύλη του ιδρύματος το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1973, υπάρχει ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα.
Ένα από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, είναι αυτό της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο. Τα βίντεο και τα «καρέ» από τις 17 Νοέμβρη 1973 έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό όλων, με την εικόνα να έχει αποκτήσει ιδιαίτερους συμβολισμούς και ιστορική σημασία στο πέρασμα των χρόνων και να ανασύρεται από τις μνήμες και τα αρχεία κάθε χρόνο στη επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Πολλοί, ωστόσο, μπορεί να αναρωτηθούν «τι απέγινε αυτό το τανκ;». Το άρμα μάχης που μπήκε στο Πολυτεχνείο εκείνη τη νύχτα, ήταν ένα ΑΜΧ-30 κατασκευασμένο στη Γαλλία. Μετά από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973, το τανκ μεταφέρθηκε σε μονάδες του Έβρου όπου για περίπου μια δεκαετία συνέχισε να είναι ενεργό.
Μια από τις πιο δυνατές εικόνες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.
Το τανκ που εισβάλει στο Πολυτεχνείο.
Μετά την απόσυρσή του, το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο παραμένει ως έκθεμα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.
Στην πορεία, μετακινήθηκε σε μονάδες του Έβρου όπου «υπηρέτησε» ως τα μέσα της δεκαετίας του '80.
Ο αστικός μύθος θέλει τους στρατιώτες να το αποκαλούν «μορφωμένο», επειδή μπήκε στο Πολυτεχνείο.
Το άρμα μάχης ισοπέδωσε την πύλη και ό,τι βρήκε στο πέρασμά του.
Η απόσυρσή του ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ενώ σήμερα εκτίθεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, στον Αυλώνα. Στρατιώτης που υπηρέτησε στο άρμα λίγο πριν την απόσυρσή του, ανέφερε πως το «άρμα με αριθμό 84337, ήταν διοικητικό και είχε τις περισσότερες ώρες ασκήσεων. Στο ημερολόγιο άρματος, δεν αναγράφεται τίποτα για το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973». Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, οι στρατιώτες στα επόμενα χρόνια είχαν δώσει στο άρμα το παρατσούκλι «μορφωμένος», επειδή μπήκε στο Πολυτεχνείο…