Το απόγευμα της 14ης Μαΐου του 1984 σημειώθηκε μία από τις ισχυρότερες εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Σταδίου, που έστειλε στο νοσοκομείο 53 άτομα και προξένησε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών.
Καταστράφηκαν όλα τα καταστήματα που στεγάζονταν στο γωνιακό κτίριο των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου ενώ όλοι όσοι περιμέναν στη στάση των τρόλεϊ, μπροστά από το κτίριο, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Τραυματίστηκαν ακόμα και περαστικοί, που βρίσκονταν σε απόσταση εκατό μέτρων, από τα κομμάτια κρυστάλλων και τα μεταλλικά παράθυρα που εκσφενδονίστηκαν, τη στιγμή της έκρηξης. Νεκροί δεν υπήρξαν, επειδή την ώρα που έγινε η έκρηξη, τα καταστήματα είχαν κλείσει. Το προσωπικό είχε φύγει, αλλιώς θα γινόταν μακελειό.
Η διαρροή στο τυροπιτάδικο που προκάλεσε την έκρηξη
Η έκρηξη έγινε στο υπόγειο ενός “τυροπιτάδικου”, στην Σταδίου, όπου λειτουργούσε εργαστήριο παρασκευής με τρεις φιάλες υγραερίου.
Μισή ώρα πριν την έκρηξη, οι υπάλληλοι, βγήκαν στο δρόμο να πάρουν αέρα, επειδή: “η μυρωδιά από τη διαρροή υγραερίου ήταν έντονη”. Ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη και έναν ακόμη υπάλληλο, στους οποίους είπαν, ότι είχε κοπεί ο λαστιχένιος σωλήνας σε μία από τις φιάλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαρροή.
Ένας από τους υπαλλήλους τηλεφώνησε στον υπεύθυνο του καταστήματος, Μιχάλη Ρίζο, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στο άλλο κατάστημα, στην οδό Πανεπιστημίου. Ο υπάλληλος εξήγησε τι συμβαίνει και ο Ρίζος έσπευσε στο μαγαζί να δει τι συμβαίνει. Μόλις έφτασε, έκλεισε τη στρόφιγγα της φιάλης και ειδοποίησε την Πυροσβεστική.
Μερικά λεπτά αργότερα και ενώ ο Ρίζος βρισκόταν στο υπόγειο με δύο ακόμα υπαλλήλους, έγινε η έκρηξη.
Έφυγαν οι μεσοτοιχίες και εκτινάχτηκαν όλα στον αέρα. Οι τραυματίες εντός και εκτός του καταστήματος έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο ενώ απεγνωσμένες κραυγές ακούγονταν στους δρόμους. Ο Ρίζος και οι δύο υπάλληλοι που βρίσκονταν στο υπόγειο επέζησαν αλλά έφεραν βαριά εγκαύματα για χρόνια.
Εικόνες βομβαρδισμένης πόλης
Δυνάμεις της Αστυνομίας κινήθηκαν προς το σημείο ενώ ασθενοφόρα και περιπολικά της Άμεσης Δράσης κατέφτασαν στη Σταδίου, για να παραλάβουν τους τραυματίες και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ένας από τους πρώτους που έτρεξαν να βοηθήσουν τους τραυματίες ήταν ο τροχονόμος, Ηλ. Λιβέρης, που εκτελούσε υπηρεσία στη γωνία Αιόλου και Σταδίου.
Περιέγραψε:
“Καθώς ρύθμιζα την κυκλοφορία άκουσα έναν τρομακτικό θόρυβο και παράλληλα άκουσα τζάμια να σπάνε και ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης να σκοτεινιάζει τον ορίζοντα. Αμέσως κατάλαβα ότι είχε γίνει έκρηξη και άρχισα να τρέχω προς το σημείο.
Στο πεζοδρόμιο είδα ανθρώπους μες τα αίματα, να φωνάζουν ζητώντας βοήθεια. Εκείνο που θυμάμαι περισσότερο είναι μία κοπελίτσα, που κρατούσε την ανοιγμένη κοιλιά της, ζητώντας τη μητέρα της.”
Ο ηθοποιός και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κορυδαλλού, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, που περνούσε τη στιγμή της έκρηξης από τη Σταδίου με ταξί, είπε:
“Η έκρηξη ήταν φοβερή και σκόρπισε σε όλους μας τον πανικό. Τα τζάμια έπεφταν βροχή ενώ πολλά άτομα αιμόφυρτα, άντρες και γυναίκες, έπεφταν στην άσφαλτο ουρλιάζοντας”
Υποψίες για βομβιστική επίθεση
Μία ώρα μετά την έκρηξη, μπροστά από το κτίριο βρίσκονταν δέκα υπουργοί, 30 αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και εκατοντάδες ακόμη πυροσβέστες, αστυνομικοί και δημοσιογράφοι. Συζητούσαν για την απροσδόκητη έκρηξη, μέχρι που άρχισαν να αναλύουν δύο στοιχεία.
Πρώτον ότι το γραφείο ταξιδιών Παπάζογλου, που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου της Σταδίου, τον τελευταίο καιρό είχε αναλάβει τη μεταφορά μεγάλων γκρουπ Λιβανέζων προς τη Βηρυτό και Ελλήνων εκδρομέων προς το Ισραήλ. Και, δεύτερον, ότι στο απέναντι κτίριο των δικαστηρίων, γινόταν η δίκη ενός Αρμένιου, ο οποίος κατηγορούταν για βομβιστικές ενέργειες στη χώρα μας.
Οι υποψίες για βομβιστική επίθεση σύντομα καταρρίφθηκαν, καθώς οι έρευνες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής απέδειξαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βλάβη λειτουργίας της φιάλης υγραερίου.
https://www.mixanitouxronou.gr