Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Ο εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει πολλά παιδιά και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία ενός παιδιού. Ως γονέας είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βοηθήσετε ένα παιδί που υφίσταται εκφοβισμό. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να υποστηρίξετε ένα παιδί που βιώνει εκφοβισμό:
1. Ακούστε και κατανοήστε: Είναι ζωτικής σημασίας να ακούσετε το παιδί σας και να κατανοήσετε τα συναισθήματά του. Επιτρέψτε του να εκφράσει τα συναισθήματά του και αφήστε το να ξέρει ότι δεν είναι μόνο του. Αναγνωρίστε τη σοβαρότητα της κατάστασης και διαβεβαιώστε το ότι είστε εκεί για να το υποστηρίξετε.
2. Παρέχετε παρηγοριά και καθησυχασμό: Αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι το αγαπούν και το εκτιμούν. Διαβεβαιώστε το ότι δεν είναι υπεύθυνο για τον εκφοβισμό και ότι δεν φταίει το ίδιο. Βεβαιωθείτε ότι νιώθει ασφάλεια και σιγουριά στο σπίτι και σε άλλα περιβάλλοντα.
3. Ενθαρρύνετε την καταγγελία: Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταγγείλει τον εκφοβισμό σε έναν έμπιστο ενήλικο, όπως ο εκπαιδευτικός ή ο διευθυντής. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι υποστηρίζετε την απόφασή του να καταγγείλει τον εκφοβισμό και ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες γι' αυτό.
4. Συνεργαστείτε με το σχολείο: Επικοινωνήστε με το σχολείο και συνεργαστείτε με τους εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Ζητήστε συνάντηση με τους υπεύθυνους του σχολείου για να συζητήσετε την κατάσταση και τα μέτρα που θα ληφθούν για να σταματήσει ο εκφοβισμός. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο γνωρίζει τον αντίκτυπο του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία και ευημερία του παιδιού σας.
5. Διδάξτε δεξιότητες αντιμετώπισης: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης των επιπτώσεων του εκφοβισμού. Διδάξτε του τεχνικές χαλάρωσης για τη μείωση του άγχους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το διδάξετε να εξασκηθεί στη βαθιά αναπνοή, με τη λήψη αργών βαθιών αναπνοών, την κράτησή τους για μερικά δευτερόλεπτα και την αργή εκπνοή ή να εξασκηθεί στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, η οποία περιλαμβάνει την ένταση και στη συνέχεια τη χαλάρωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων, ξεκινώντας από τα πόδια και ανεβαίνοντας προς το κεφάλι.
6. Δείξτε του τις εναλλακτικές επιλογές: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσει και να περνάει χρόνο με υποστηρικτικούς φίλους και μέλη της οικογένειας, ώστε να ξεφεύγει από το τοξικό περιβάλλον που το εκφοβίζει.
7. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν ο εκφοβισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του παιδιού σας, σκεφτείτε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να παρέχει υποστήριξη και καθοδήγηση στο παιδί σας και να το βοηθήσει να αναπτύξει στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τον εκφοβισμό.
Εν κατακλείδι, ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ευημερία ενός παιδιού. Ως γονέας είναι σημαντικό να ακούσετε το παιδί σας, να το παρηγορήσετε και να το καθησυχάσετε, να ενθαρρύνετε την αναφορά, να συνεργαστείτε με το σχολείο, να διδάξετε δεξιότητες αντιμετώπισης και να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, εάν είναι απαραίτητο. Με τη λήψη αυτών των μέτρων, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τις συνέπειες του εκφοβισμού και να αναπτύξει την ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός