Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης στα παιδιά μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους:
1. Ενθάρρυνση της αμφισβήτησης: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό να μην τα ξέρουν όλα.2. Προώθηση της συζήτησης: Ενεργοποιήστε τα παιδιά σε συζητήσεις που αμφισβητούν τις τρέχουσες πεποιθήσεις τους και τα βοηθούν να κατανοήσουν διαφορετικές προοπτικές.
3. Ενθάρρυνση της ανεξάρτητης μάθησης: Διδάξτε στα παιδιά πώς να βρίσκουν πληροφορίες και να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις μόνα τους.
4. Προώθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων: Διδάξτε στα παιδιά πώς να αναλύουν και να επιλύουν προβλήματα, αναλύοντάς τα σε μικρότερα μέρη.
5. Ανάπτυξη δεξιοτήτων συλλογισμού: Διδάξτε στα παιδιά πώς να αξιολογούν στοιχεία, πώς να αξιολογούν τα επιχειρήματα και πώς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση τη λογική σκέψη.
6. Έκθεση των παιδιών σε ποικίλες εμπειρίες και ερεθίσματα: Διευρύνετε τις εμπειρίες των παιδιών και παρέχετε ποικίλα ερεθίσματα, ώστε να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τις διαφορετικές προοπτικές.
7. Παροχή ευκαιριών για τη λήψη αποφάσεων: Επιτρέψτε στα παιδιά να λαμβάνουν αποφάσεις και να μαθαίνουν από τις συνέπειες των επιλογών τους.
8. Διδασκαλία του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης: Διδάξτε στα παιδιά πώς να αξιολογούν κριτικά και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που συναντούν στα μέσα ενημέρωσης και στις διαδικτυακές πηγές.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης στα παιδιά είναι μια συνεχής διαδικασία που συντελείται με την πάροδο του χρόνου μέσω εμπειριών και ευκαιριών μάθησης.
* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός