Πώς οι αδιάφοροι πολίτες σκοτώνουν τους συμπολίτες τους

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *

Η ευθύνη των πολιτών απέναντι στην κοινωνία και το κράτος τους δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Μια δημοκρατία είναι τόσο καλή όσο οι πολίτες της. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί από αυτούς που αδιαφορούν για τα τεκταινόμενα γύρω τους. Δεν ενδιαφέρονται για τις υποθέσεις του κράτους, δε νοιάζονται για τις δημόσιες υποδομές και ψηφίζουν με πελατειακά κριτήρια. Αυτή η στάση έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών πολιτών εξαιτίας των κακών δημόσιων υποδομών. 

Η χρηστή διακυβέρνηση είναι ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι εκλέγουν ηγέτες που θα κυβερνήσουν με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν ενημερώνονται για τις πολιτικές και την ατζέντα των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων. Δυστυχώς, πολλοί πολίτες δεν αφιερώνουν χρόνο για να κατανοήσουν τις πολιτικές των υποψηφίων. Ψηφίζουν με βάση κάποιες ιδεοληψίες που μπορεί να έχουν κληρονομήσει από την οικογένειά τους, με βάση τις πελατειακές σχέσεις ή τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Η συνέπεια αυτής της στάσης είναι ότι ανίκανοι ηγέτες εκλέγονται στην εξουσία και ο λαός υφίσταται τις συνέπειες. Οι κακές δημόσιες υποδομές είναι μία από τις συνέπειες της κακής διακυβέρνησης. Οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα νοσοκομεία και τα σχολεία είναι κακοφτιαγμένα ή δεν έχουν κατασκευαστεί καθόλου. Όταν οι πολίτες δεν καθιστούν τους ηγέτες τους υπεύθυνους για τις κακές δημόσιες υποδομές, επικροτούν έμμεσα την κακή διακυβέρνηση που οδηγεί σε αυτές. Οι συνέπειες των κακών υποδομών είναι συχνά θανατηφόρες. Γέφυρες και κτήρια που έχουν καταρρεύσει, ετοιμόρροπα νοσοκομεία, απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο και κακοσυντηρημένοι δρόμοι έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών.

Οι πολίτες πρέπει επίσης να απαιτούν λογοδοσία από τους ηγέτες τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαμαρτυριών, υπογραφών και άλλων μορφών εμπλοκής των πολιτών. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να θεωρούν τους ηγέτες τους υπόλογους για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, ιδίως σε θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση και τις δημόσιες υποδομές. Οι ηγέτες που δεν λογοδοτούν είναι πιθανό να εμπλακούν σε πρακτικές διαφθοράς, να παραμελήσουν τα καθήκοντά τους και να λάβουν αποφάσεις που δεν αντανακλούν τα συμφέροντα του λαού. Μόνο όταν οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για την κοινωνία τους μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της χρηστής διακυβέρνησης και των δημόσιων υποδομών. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αναγνωρίζουν τη δύναμή τους και διαιωνίζουν την αχρηστία και την ανεπάρκεια των διακυβερνώντων.

Εν κατακλείδι, η ευθύνη των πολιτών για τη χρηστή διακυβέρνηση και τις δημόσιες υποδομές δεν μπορεί να αμεληθεί. Όταν οι πολίτες αδιαφορούν και δεν καθιστούν τους ηγέτες τους υπόλογους για την κακή διακυβέρνηση και τις κακές δημόσιες υποδομές, εμμέσως επιδοκιμάζουν την κακή διακυβέρνηση που οδηγεί σε κακές υποδομές. Οι συνέπειες των κακών υποδομών είναι συχνά θανατηφόρες και οι πολίτες πρέπει να απαιτούν λογοδοσία από τους ηγέτες τους.

* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός.

Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)