Πώς οι διαπλεκόμενοι δικαστές σκοτώνουν πολίτες

Αποστόλης Ζυμβραγάκης
0

Γράφει ο Αποστόλης Ζυμβραγάκης *

Οι δικαστές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, καθώς διασφαλίζουν την τήρηση του νόμου και την απονομή δικαιοσύνης. Είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του Συντάγματος, την ερμηνεία του νόμου και τη διασφάλιση ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη δέουσα διαδικασία. Ωστόσο, όταν οι δικαστές αποτυγχάνουν να ελέγξουν την κρατική εξουσία και εξυπηρετούν συμφέροντα, γίνονται συνένοχοι στην αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, όπως το θάνατο πολιτών από κακές δημόσιες υποδομές.

Όταν οι δικαστές καλύπτουν την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα, αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν την ευθύνη τους να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτεί για τις πράξεις της. Για παράδειγμα, όταν μια γέφυρα καταρρέει και οι πολίτες χάνουν τη ζωή τους, είναι ευθύνη των δικαστών να διερευνήσουν την αιτία της κατάρρευσης και, αν οφείλεται σε αμέλεια της κυβέρνησης, να την καταστήσουν υπεύθυνη. Εάν οι δικαστές δεν το πράξουν, στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πολίτες.

Επιπλέον, οι δικαστές έχουν την ευθύνη να ελέγχουν την κρατική εξουσία και να την εμποδίζουν να ξεπερνά τα όριά της. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές πρέπει να επαγρυπνούν για να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει κατάχρηση της εξουσίας της και δεν καταπατά τα δικαιώματα των πολιτών. Όταν οι δικαστές αποτυγχάνουν να ελέγξουν την κρατική εξουσία, γίνονται συνένοχοι στις ενέργειες της κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημοκρατίας και την απώλεια βασικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Άλλωστε, όταν οι δικαστές εξυπηρετούν συμφέροντα, θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ακεραιότητά τους, γεγονός που μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες. Οι δικαστές θα πρέπει να είναι πάντα αμερόληπτοι και αμερόληπτοι στη λήψη αποφάσεων και θα πρέπει πάντα να δίνουν προτεραιότητα στα συμφέροντα της δικαιοσύνης. Όταν οι δικαστές εξυπηρετούν συμφέροντα, υπονομεύουν το κράτος δικαίου και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη υποβαθμίζεται.

Εν κατακλείδι, οι δικαστές έχουν κρίσιμη ευθύνη να διασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση λογοδοτεί για τις πράξεις της, να ελέγχουν την κρατική εξουσία και να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της δικαιοσύνης. Όταν οι δικαστές αποτυγχάνουν σε αυτές τις ευθύνες, οι πολίτες μπορεί να χάσουν τη ζωή τους λόγω των κακών δημόσιων υποδομών, η εμπιστοσύνη των στη δικαιοσύνη να διαβρωθεί, θεμελιώδη δικαιώματα να καταπατηθούν και να υποβαθμιστεί ολόκληρο το δημοκρατικό πολίτευμα. Επομένως, είναι σημαντικό οι δικαστές να ενεργούν πάντοτε με ακεραιότητα, ανεξαρτησία και αμεροληψία και να θέτουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα της δικαιοσύνης πάνω απ' όλα.

* Αποστόλης Ζυμβραγάκης, Φιλόλογος - M.Ed. Ειδικός Παιδαγωγός.

Περισσότερα ενδιαφέροντα κείμενα εδώ.



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)